Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗАСІДАННЯ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ ВІД 30.09.2020

Дата: 16.03.2021 10:37
Кількість переглядів: 22

УКРАЇНА

ТЕТІЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

                                                        РІШЕННЯ

 

 «30» вересня  2020 року  №  163

м. Тетіїв

 

Про затвердження Положення

«Про музей, що діє на громадських засадах»

 

    Відповідно до Закону України “Про музеї та музейну справу”, постанову Кабінету Міністрів України від 20.07.2000 №1147 “Про затвердження Положення про Музейний фонд України”, і Положенням про музеї, що діють у складі підприємств, установ та організацій, з метою популяризації та утвердження історичної спадщини Тетіївської громади, підвищення ролі музеїв у військово – патріотичному вихованні, збереження та використання нематеріальної культурної спадщини, залучення громадян України до надбань військової, національної, історико- культурної спадщини, виконавчий комітет Тетіївської міської ради  

 

                                              В И Р І Ш И В:

 

:

  1. Затвердити  Положення про кімнату – музей, що діє на громадських засадах (додається).

 

  1. Відділу культури, релігії, молоді та спорту виконавчого комітету Тетіївської міської ради при створенні музеїв, що діють на громадських засадах керуватись даним Положенням.

 

  1. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з гуманітарних питань Погорілу І.В.

 

 

             Заступник міського голови                                     І.В.ПОГОРІЛА

     

        

 

   Начальник юридичного відділу                                                               Н.М.Складена

 

 

 

                                                                                                                      Додаток

                                                                   до рішення виконавчого комітету

                                                                   від 30.09.2020 р. № 163

 

 

Загальні положення

 

  1. Музей, створюється з метою збереження, вивчення пам’яток історичної, матеріальної та духовної культури, народного мистецтва і залучення громадян до національної й світової історичної і культурної спадщини.

Музей, діє на громадських засадах, є різновидом музею, що діє у складі відділу культури, релігії, молоді та спорту виконавчого комітету Тетіївської міської ради і не є  його структурним підрозділом,  не має штатних працівників.

2. Музей належить до сфери управління виконавчих органів Тетіївської міської ради та працює за узгодженням з відділом культури, релігії, молоді та спорту.

3. Музей, створений за ініціативою членів громадської організації, трудового колективу підприємств, за узгодженням з членами територіальної громади та виконавчим органом Тетіївської міської ради.

4. Умовою функціонування музею на громадських засадах є наявність:

- зібраних і зареєстрованих в інвентарній книзі музейних колекцій, на основі яких може бути побудована експозиція;

- активу – осіб, які на громадських засадах забезпечують діяльність музею;

- приміщення і оснащення, яке забезпечує збереження музейних колекцій і умови їх показу.

5. Музей у своїй діяльності керується Законом України “Про музеї та музейну справу”, постановою Кабінету Міністрів України від 20.07.2000 №1147 “Про затвердження Положення про Музейний фонд України”, і Положенням про музеї, що діють у складі підприємств, установ та організацій, а також іншими нормативно-правовими документами, що регулюють музейну справу.

6. Музей, не може здійснювати комерційну діяльність та використовуватися для отримання доходу.

7. Науково-методична допомога музею на громадських засадах може надаватися державними музеями відповідного профілю шляхом проведення консультацій, семінарів, рецензування експозиційної та екскурсійної документації, тематичних планів тощо.

 

 

 

Облік і забезпечення збереження музейних фондів

8. Облік експонатів, що знаходяться в музеї на громадських засадах, проводиться в порядку, визначеному для обліку пам’яток державної частини Музейного фонду України.

Унікальні пам’ятки, а також ті, що мають виняткове наукове, історичне, художнє чи інше культурне значення, підлягають занесенню до Державного реєстру національного культурного надбання в порядку, затвердженому наказом Міністерства культури і мистецтв України від 25.10.2001 № 653, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 14.02.2002 за № 144/6432.

9. У разі ліквідації музею, музейні зібрання, що належать до державної частини Музейного фонду, передаються до відповідних державних профільних музеїв за рішенням структурного підрозділу місцевого органу виконавчої влади, у якому музейні зібрання перебували на обліку.

За інших рівних умов держава має переважне право на придбання зібрань музеїв, що діють на громадських засадах, котрі не перебувають на обліку державних профільних музеїв.

10. Відповідальність за збереження колекцій музею, що діють на громадських засадах, несуть особи, на яких покладено роботу з обліку, збереження і використання музейних фондів.

Зміст роботи музею

11. У відповідності зі своїм профілем і завданнями музей, що діє на громадських засадах, проводить таку роботу:

- планомірно комплектує (збирає), обліковує, зберігає, вивчає предмети матеріальної і духовної культури, що являють історичну, наукову, художню та іншу цінність;

- на основі своїх фондів та інших матеріалів разом із закладами культури проводить науково-освітню і культурно-виховну роботу серед різних груп населення;

- сприяє підприємствам, установам і організаціям, навчальним закладам у проведенні виставок, екскурсій, лекцій, семінарів та інших заходів.

Керівництво музеєм

12. Керівник музею, що діє на громадських засадах, обирається з числа активу, що забезпечує діяльність музею, і здійснює на громадських засадах поточне управління діяльністю музею. Керівник музею спільно з виконавчим комітетом Тетіївської міської ради вирішує питання режиму його роботи; сприяє організації та проведенню методичних та інших заходів на базі музею і забезпечує зв’язок між музеєм і відділом культури, релігії, молоді та спорту виконавчого комітету Тетіївської міської ради у складі якого музей діє, або виконавчим комітетом Тетіївської міської ради, у сфері управління якої музей перебуває.

 

 

 

13. Адміністративно-фінансові питання, пов’язані з діяльністю музею, координація роботи музею,  відповідальність за облік і збереження музейного зібрання покладаються на відділ культури релігії, молоді та спорту виконавчого комітету Тетіївської міської ради, у складі якого він діє.

14.. При музеї можуть діяти рада м узею,  науково-методична рада, інші дорадчі органи та комісії. До складу рад на добровільних засадах можуть входити працівники підприємства, установи чи організації, представники державних музеїв, архівів, спеціалісти різних галузей знань, представники громадських організацій та державних установ. Кількісний склад рад визначається потребами музею.

 

 

              Секретар ради                                          С.М.ДЕНИСЮК

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь