Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

В УКРАЇНІ ЗАПРОВАДЖЕНО ПОДАТОК НА МАЙНО

Дата: 12.01.2017 14:57
Кількість переглядів: 37

З 1 січня 2013 року діє норма Податкового кодексу  щодо запровадження податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платниками якого є фізичні , юридичні особи та нерезиденти – власники житлової нерухомості.

Оподатковуватимуться будівлі, які належать до житлового фонду, зокрема житлові будинки, прибудови до них, житлові будинки садибного типу, квартири, котеджі та кімнати у багатосімейних квартирах.

Переважна більшість українців не зазнають додаткових фінансових витрат у результаті запровадження нового податку, який є певним кроком до справедливого оподаткування, адже для фізичних осіб Податковим кодексом передбачено низку пільг.

Не підлягають оподаткуванню квартири та житлові будинки, площа яких менша за 120 м2 та 250 м2 відповідно; об’єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад; нерухомість, розташована в зоні відчуження або безумовного відселення; дитячі будинки сімейного типу; гуртожитки; садовий або дачний будинок, але не більш як один такий об’єкт на платника податку; об’єкти житлової нерухомості, що належить багатодітним або прийомним сім’ям, де виховується троє  та більше дітей, але не більш як один такий об’єкт на сім’ю.

Однак, якщо у власності однієї  людини перебувають кілька об’єктів житлової нерухомості, то пільга застосовуватиметься лише до одного з них. За інші доведеться сплачувати податок, фізособам – раз на рік.

До 1 липня 2013 року власники об’єктів житлової нерухомості, яка підлягає оподаткуванню, отримають податкові повідомлення-рішення про суму податку та платіжні реквізити і протягом 60 днів з дня отримання повідомлення мають сплатити його.  Якщо власник не згоден з розрахунками, він повинен звернутися до податкової для звірки даних. За несвоєчасну сплату податку на нерухомість передбачено штрафні санкції.

Громадяни, які володіють кількома об’єктами житлової нерухомості, в податковій можуть вибрати один, що оподатковуватиметься. Інакше пільга застосовуватиметься до того житла, в якому платник податку зареєстрований.

Ставки податку встановлюються сільської, селищною або міською радою за 1 м2 житлової площі об’єктів житлової нерухомості у таких розмірах:

для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 м2 та будинків, житлова площа яких не перевищує 500 м2 , ставки податку не можуть перевищувати 1% від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;
для квартир, житлова площа яких перевищує зазначені розміри, ставка податку збільшується і становить 2,7% від розміру мінімальної заробітної плати.

Приміром, якщо в людини квартира не 120 м2, а 121 м2, їй доведеться платити податок за 1 квадратний метр, бо 120 м2 не оподатковуються.  Водночас, якщо у власності людини є квартира з житловою площею 60 м2 і батьківський будинок у селі площею  50 м2, їй податкова виставить рахунок на один із об’єктів житлової нерухомості. Адже, якщо людина володіє двома і більше об’єктами , то на один діятиме пільга (його площа менша 120 м2 і  не обкладається податком), а на інші  - ні. Тож людині доведеться звернутися до податкової інспекції, де  є можливість вибрати, з якої нерухомості платити податок.

 

 

ГДПІ із взаємодії із ЗМІ та громадськістю  Тетіївської МДПІ

В.Л.Тарнавська

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь