Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

РОЗПОРЯДЖЕННЯ №03 ВІД 04.01.2023 Р.

Дата: 25.01.2023 13:31
Кількість переглядів: 39

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

ТЕТІЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

04 січня 2023 року                         Тетіїв                                              № 03

 

Про розгортання та функціонування

Пунктів незламності в Тетіївській

міській територіальній громаді

 

Керуючись підпунктом 1 пункту а статті 34, частини 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» (із змінами), Указів Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (із змінами), постанови Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2022 року № 1401 «Питання організації та функціонування пунктів незламності»,  протоколу засідання Київської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 22 грудня 2022 року № 21 («Протоколу роботи спеціальних об’єктів цивільного захисту – Пунктів незламності у Київській області» та «Плану розгортання спеціальних об’єктів цивільного захисту – Пунктів незламності у Київській області»), протоколу засідання оперативного штабу Ради оборони Київської області від 26 грудня 2022 року № 178 «Про функціонування пунктів незламності на території Київської області з урахуванням вимог Постанови КМУ від 17 грудня 2022 року № 1401»  з урахуванням критичної ситуації, що склалася у зв’язку з масованими терористичними атаками російської федерації по об’єктах критичної та цивільної інфраструктури, для надання допомоги населенню в умовах надзвичайної ситуації, жорстких погодних умов та при тривалих відключеннях електроенергії, забезпечення предметами першої необхідності та доступом до інформації:

 

  1. Розгорнути роботу Пунктів незламності в Тетіївській міській територіальній громаді на базі:
  • Тетіївський ліцей № 3 Тетіївської міської  ради Білоцерківського району Київської області за адресою: Київська область, Білоцерківський район, м. Тетіїв, вул. Академіка Байраківського, 59;
  • Адміністративної будівлі Тетіївської  міської ради Білоцерківського району Київської області за адресою: Київська область, Білоцерківський район, м. Тетіїв, вул. Януша Острозького, 5;
  • Кашперівський ліцей Тетіївської міської ради Білоцерківського району Київської області за адресою: Київська область, Білоцерківський район, с. Кашперівка, вул. Київська, 9.
  • Денихівський ліцей Тетіївської міської ради Білоцерківського району Київської області за адресою: Київська область, Білоцерківський район, с. Денихівка, вул. Шевченка, 91.
  • П’ятигірський ліцей Тетіївської міської ради Білоцерківського району Київської області за адресою: Київська область, Білоцерківський район, с. П’ятигори, вул. Київська, 40.
  1. Завідувачу сектору з питань цивільного захисту, мобілізаційної, оборонної роботи  відділу житлово-комунального господарства, надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконавчого комітету Тетіївської міської ради  Івану ШМАРКАТЮКУ організувати роботу та функціонування пунктів незламності на території Тетіївської міської територіальної громади з урахування вимог Постанови КМУ від 17 грудня 2022 року № 1401 «Питання організації та функціонування пунктів незламності».

2.1. Розробити  Протокол  роботи спеціальних об’єктів цивільного захисту – Пунктів незламності, План розгортання спеціальних об’єктів цивільного захисту – Пунктів незламності на території Тетіївської міської територіальної громади, що додаються.

  1. Заступнику з гуманітарних питань Тетіївського міського голови Надії ДЯЧУК забезпечити Пункти незламності усім необхідним та розробити графіки чергування відповідальних працівників.

3.1. До чергування в Пунктах незламності залучати працівників закладів освіти, культури, молоді та спорту, соціального захисту та виконавчого комітету Тетіївської міської ради.

  1. Пункти незламності громади функціонують, з 8.00 до 22.30 години щоденно, в умовах вже наявної часткової відсутності електропостачання, при аварійних та планових відключеннях та у цілодобовому режимі у випадку настання критичної ситуації, зокрема, тривалої повної відсутності електропостачання (стан Блекауту).

4.1. Під час дії сигналу «Повітряна тривога» всі відвідувачі Пунктів незламності повинні прослідувати до найближчого укриття.

  1.  Визнати таким, що втратило чинність розпорядження Тетіївського міського голови від 30 листопада 2022 року № 142 «Про розгортання та функціонування Пунктів незламності в Тетіївській міській територіальній громаді».
  2.  Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

 

Міський голова                                Богдан БАЛАГУРА

 

Додаток

до розпорядження міського голови 04.01.2023  № 03

Протокол роботи

спеціальних об’єктів цивільного захисту – Пунктів незламності у Тетіївській міській територіальній громаді

1. Пункт незламності - спеціальний об'єкт, будівля чи споруда цивільного захисту, який функціонує для запобігання настання надзвичайної ситуації (в умовах вже наявної часткової відсутності електропостачання, при аварійних та планових відключеннях), чи у випадку настання критичної ситуації, зокрема, тривалої повної відсутності електропостачання (стан Блекауту), відсутності мобільного зв'язку, опалення, водопостачання, водовідведення, з метою пом'якшення її можливих наслідків. Цей пункт забезпечений автономними  електро-, теплопостачанням, зв'язком та освітленням, достатнім запасом води і продуктів, інформаційних матеріалів тощо.

1.1. Суб'єктами забезпечення роботи пунктів незламності, як спеціальних об'єктів цивільного захисту у Київський області є районні державні (військові) адміністрації (надалі - РВА), органи місцевого самоврядування (надалі - OMC). Київська обласна комісія 3 питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій здійснює координацію діяльності з метою запобігання і реагування на надзвичайні ситуації. Виконавчі органи міських, районних у містах (у разі їх створення), селищних та сільських рад, районних державних (військових) адміністрацій забезпечують додержання законодавства про цивільний захист населення.

 

2. Місця розгортання Пунктів незламності:

- будівля міської ради;

- будівлі освітніх закладів (шкільних)

 

3. Чергування у Пунктах незламності:

3.1. Для належної роботи Пунктів незламності у них запроваджується чергування відповідальних чергових.

Відповідальні особи за Пункти незламності  зобов'язані скласти графік та організувати чергування в них.

Відповідальний - черговий особа, призначена з числа працівників закладів освіти, культури, молоді та спорту, соціального захисту та виконавчого комітету Тетіївської міської ради.

Чергування здійснюється з 8.00 до 22.30 години щоденно, в умовах вже наявної часткової відсутності електропостачання, при аварійних та планових відключеннях та у цілодобовому режимі у випадку настання критичної ситуації, зокрема, тривалої повної відсутності електропостачання (стан Блекауту).

Кількість відповідальних чергових на добу складає 3 особи (по 8 годин чергування на особу).

За необхідності, кількість відповідальних чергових у Пунктах незламності може бути збільшена до такої, щоб належним чином організувати роботу Пунктів.

Відповідальний черговий повинен знаходитись у Пункті незламності за графіком чергування постійно та не покидати місця до завершення часу чергування.

Відповідальний черговий повинен постійно бути на зв'язку.

Відповідальний черговий доповідає про всю отриману інформацію відповідальній особі за роботу Пунктів незламності та голові громади у кінці зміни свого чергування. У випадку надзвичайної ситуація - доповідає негайно.

До роботи у Пунктах можуть залучатись волонтери, які здійснюють чергування в «Порядку надання волонтерської допомоги за окремими напрямами волонтерської діяльності» затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 05 серпня 2015 року № 556

3.2. З метою забезпечення дотримання правопорядку до роботи Пунктів незламності долучаються представники Національної поліції, а також члени добровольчого формування територіальної громади.

3.3. У Пунктах незламності призначаються відповідальні особи, які здійснюють обслуговування устаткування (Starlink (при його наявності)), генератори, акумулятори, портативні сонячні панелі, ноутбуки тощо) для функціонування та безперервної роботи ЦОЗ;

Відповідальні за устаткування зобов'язані дотримуватися правил з техніки безпеки.

Відповідальні працівники згідно з посадовими обов’язками  зобов'язані забезпечити проведення інструктажу з питань правил техніки безпеки відповідальних за устаткування та ознайомити їх під особистий підпис.

У разі виходу з ладу критично важливого обладнання (Starlink (при наявності), генератор, якщо немає резервного), відповідальний черговий повідомляє керівництво територіальної громади, яке вживає необхідні заходи для поновлення штатної роботи.

 

4. Матеріально-технічне забезпечення Пунктів незламності

4.1. Автономна генерація електроенергії:

генератори потужністю вище 2 кВт (для достатнього забезпечення потреб Пункту незламності в електроенергії);

- постійний запас палива (із розрахунку споживання генератора на 3 діб);

- постійний запас мастильних матеріалів (із розрахунку на заміну мастила кожні 100 годин роботи).

4.2. Автономне освітлення та інше електроустаткування:

- вуличний світлодіодний прожектор потужністю 10-20 Вт для освітлення майданчика чи території перед Пунктом незламності;

- комплекти освітлення приміщень Пункту незламності;

- мережеві подовжувачі у кількості, достатній для одночасної зарядки акумуляторних пристроїв (в т. ч. телефонів) відвідувачів (розрахунок для кількості розеток із живленням: загальна місткість Пункту незламності + 10%);

- павербанки, роутери, модеми у кількості, достатній для належної роботи Пункту;

4.3. Автономне опалення:

- твердопаливні котли (печі) для обігріву, у разі їх відсутності - теплові гармати, електрообігрівачі;

4.4. Автономний зв'язок:

- термінали супутникового зв'язку Starlink (іншого виду супутникового зв'язку) або інші засоби зв'язку (мережа місцевих інтернет провайдерів);

- забезпечення взаємодії з локальними операторами мережі інтернет, задля підтримки цілодобового доступу ПН до мережі інтернет.

4.5. Матеріально-ресурсне забезпечення:

- меблі (стільці, лавки, столи) у кількості, достатній для комфортного перебування відвідувачів;

- запас води (у розрахунку 1 л/відвідувача/годину);

- запас харчів (згідно стандартної номенклатури продуктового набору для ВПО);

- ємності для питної та технічної води;

- вогнегасники;

- медичні аптечки із засобами для надання долікарської допомоги людям, в т. ч. ковдри для обігріву;

- засоби приготування гарячих напоїв (чайники, термоси, термопоти тощо);

- одноразовий посуд;

- засоби особистої гігієни в т.ч. для дітей (серветки сухі/вологі, туалетний папір, памперси та ін.);

- дитячі іграшки, книжки тощо.

 

4.6. Інформаційні та роздаткові матеріали:

- інструкції для населення щодо порядку дій в разі порушення роботи систем життєзабезпечення з урахуванням всіх можливих ризиків;

- інструкції щодо дій у разі повітряної тривоги та покажчики до розміщення найближчого укриття;

- інформація про адреси магазинів, АЗС, банківських установ, ресторанних закладів, аптек, які працюватимуть на альтернативному живленні тощо.

 

 

Міський голова                                            Богдан БАЛАГУРА

 

 

Додаток

до розпорядження міського голови  04.01.2023  № 03

 

План розгортання спеціальних об'єктів

цивільного захисту - Пунктів незламності у Тетіївській міській територіальній громаді

1. Після отримання офіційного повідомлення від КОВА про розгортання (відкриття) Пунктів незламності у визначених місцях, включених до переліку, розміщеного за посиланням https://nezlamnist.gov.ua, голова громади зобов'язаний негайно (не пізніше 2 годин з моменту отримання офіційного повідомлення) розгорнути Пункти незламності у визначених місцях та прозвітувати через Центри оперативного зв'язку до КОВА з урахуванням положень Порядку організації та функціонування Пунктів незламності, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2022 року № 1401.

2. Розгортання Пунктів незламності включає наступні заходи:

- виконання пунктів 3-4 Протоколу роботи Пунктів незламності;

- негайне розміщення інформаційних матеріалів про відкриття Пунктів незламності, їх адресу, контактів та даних відповідальних осіб на сайтах, соціальних мережах, місцевих чатах, ЗМІ, дошках оголошень, місцях скупчення людей (магазини, зупинки тощо);

- заздалегідь розмістити таблиці-вказівники з напрямком руху до Пунктів незламності;

- включення у Пункті незламності генератора, терміналу Starlink (при наявності), опалювальних приладів, засобів для приготування гарячих напоїв та їжі, формування резерву гарячої води (термоси, термопоти);

- негайне інформування локальних операторів/провайдерів

щодо необхідності підтримання сталого інтернет зв'язку;

- перевірка зон особистої гігієни (туалети) на наявність всього необхідного;

- увімкнення вуличного світлодіодного прожектора для освітлення майданчика чи території перед Пунктом незламності у темну пору доби (прожектор має працювати для візуальної досяжності з різних точок населеного пункту);

- перевірка робочих зон Пункту незламності, які складаються з:

* зони реєстрації відвідувача (реєстрація відбувається з метою контролю відвідування та полегшення пошуку родичів, роботи соціальних служб і т. д.);

*  зони приготування та споживання їжі (зона для розміщення гарячих напоїв та їжі з можливістю її приготування та споживання);

* зони зарядки мобільних пристроїв (згідно пунктів 3-4 даного протоколу);

* зони для маломобільних громадян та осіб зі спеціальними потребами;

* зони матері та дитини (ігрова зона з іграшками, можливістю переодягнути дитину та зробити базові гігієнічні процедури.

3. Відповідальна особа за роботу Пунктів незламності безпосередньо перевіряє та відповідає за готовність Пункту незламності до роботи та доповідає про це голові громади.

4. Після здійснення вказаних у цьому протоколі заходів голова громади протягом години звітує голові РВА про готовність до роботи Пунктів незламності, надаючи повну інформацію щодо адреси місцезнаходження Пункту, даних та контактів відповідального чергового, наявного матеріально- технічного забезпечення (згідно з цим Планом).

5. Після звітування щодо повної готовності роботи Пунктів незламності ОМС починає інформування населення про роботи Пунктів, у тому числі із залученням Національної поліції, ДФТГ, підрозділів ДСНС, органів соціального захисту населення, освіти, медицини тощо.

6. У разі виникнення екстрених ситуацій, які не передбачені даним протоколом, відповідальний черговий має негайно проінформувати  відповідальну особу за роботу Пунктів незламності та голову громади.

7. Робота Пунктів незламності триває протягом усього часу дії надзвичайної ситуації, зазначеної у цьому протоколі, у режимі 24/7 (цілодобово).

8. Відповідальний черговий (чергові) Пункту незламності доброзичливо зустрічає відвідувачів, підказуючи гостям місця відпочинку, підзарядки, прийому їжі тощо.

Відповідальний черговий Пункту незламності здійснює реєстрацію присутніх, записуючи в журнал відвідувачів ПІБ та контакт особи, потреби (якщо такі є).

9. Основою ефективної комунікації є здатність вислуховувати та задовольняти потреби відвідувачів.

Протягом доби Пункт незламності має відвідувати психолог (або соціальний робітник), що відслідковує психологічний стан відвідувачів, підтримуючи найбільш пригнічених.

10. В разі переповненості приміщення в одному з Пунктів незламності, відповідальні чергові мають запропонувати відвідувачам можливість переміститись до іншого Пункту незламності вказавши його адресу.

11. Відвідувачі пункту мають поводитись тихо та чемно. Відповідальні чергові Пункту незламності разом з представниками поліції та ДФТГ слідкують за порядком в приміщенні Пунктів незламності та поблизу. У випадку виникнення конфліктних ситуацій намагаються оперативно заспокоїти відвідувачів, а в разі агресивної та неадекватної поведінки гостей вивести їх з приміщення та передати їх Національній поліції.

Перебування громадян в Пункті незламності не обмежено по часу, але у разі напливу великої кількості відвідувачів гостям необхідно пояснювати, що доведеться потіснитись, адже основна мета не комфорт, а виживання в холодну пору року та в кризовий момент.

"Бронювання" місця в Пункті незламності не передбачається та заборонено. Кожен відвідувач займає вільне місце.

До роботи Пункту незламності на громадських засадах для роботи з дітьми можна залучати вихователів та викладачів. Діти, які самостійно без батьків або опікунів прибули до Пунктів незламності, можуть залишатися у Пунктах незламності до моменту їх передачі батькам або опікунам під наглядом чергового. При цьому відповідальний черговий має вжити заходів щодо негайного повідомлення про місцезнаходження дітей їх батькам/опікунам або у разі неможливості, представникам Національної поліції.

12. Відповідальна особа за роботу Пунктів незламності має відпрацювати з закладом охорони здоров'я порядок надання лікарської допомоги мешканцям у медичних закладах, розташованих найближче до відповідних пунктів незламності.

У разі необхідності черговий Пункту незламності повинен мати можливість зв'язатися із лікарем або доправити відвідувача до закладу надання медичної допомоги.

13. Черговий Пункту незламності слідкує за своєчасним обслуговуванням генератора, наявністю води та продуктів харчування, запасами паливно- мастильних матеріалів, дотриманням правил пожежної безпеки (особливо в пунктах з можливістю підігріву чи приготування їжі), дотриманням техніки безпеки.

14. Відповідальна особа за роботу Пунктів незламності громади налагоджує співпрацю з волонтерськими організаціями та приватними волонтерами для залучення їх до роботи у Пунктах незламності.

15. Черговий Пункту незламності повинен знати місце розташування укриттів і під час оголошення повітряної тривоги пропонувати відвідувачам прослідувати до найближчого укриття. Безпосередньо у Пункті незламності має бути схематичне зображення маршруту до найближчого укриття цивільного захисту.

Щоденно о 18:00 чергові Пунктів незламності звітують відповідальній особі та голові громади за роботу Пунктів незламності, про кількість відвідувачів та основні події, які відбувались протягом доби.

Між черговими Пунктів незламності в громадах встановлюється постійний зв'язок.

16. Пункти незламності, які почали свою роботу у цілодобовому режимі 24/7 на умовах статті 1 цього Плану, припиняють (призупиняють) свою роботу виключно після отримання офіційного повідомлення, рішення у формі наказу КОВА, про завершення (призупинення) їх роботи.

Встановлення будь-яких інших графіків роботи, у тому числі призупинення функціонування Пунктів незламності, окрім тих, які визначені цим Планом - не допускається.

 

Міський голова                                            Богдан БАЛАГУРА

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь