Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРИЗОВ ДО АРМІЇ: СТРОКОВА ВІЙСЬКОВА СЛУЖБА

Дата: 14.03.2019 13:41
Кількість переглядів: 49

Призовний вік в Україні у 2019 році встановлено на рівні 20-27 років. Таким чином, чоловіки цієї вікової категорії, які визнані придатними до стройової підготовки і не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії, зобов’язані пройти службу в рядах Збройних сил України. Нагадаємо, що раніше призову в армію підлягали юнаки віком від 18 років. Разом з тим, незважаючи на підвищення віку призовників-строковиків, молоді люди 18-19 років можуть пройти службу в армії на добровільній основі (за контрактом).

Згідно ст. 23 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» термін служби в армії становить:
18 місяців – для призовників, які не мають вищої освіти;
12 місяців – для призовників зі ступенем спеціаліста або магістра
Як і раніше, у 2019 році в Україні буде проведено дві хвилі призовів у армію — весняний та осінній. Терміни проведення призовної кампанії на строкову військову службу визначаються щорічно Указом Президента України. На 2019 рік встановлено такі дати призову:
з 1 квітня по 30 червня — весняний призов 2019 року
з 1 жовтня по 31 грудня — осінній призов 2019 року
Призовна кампанія може бути продовжена будь-якої миті протягом року лише на підставі Указу Президента (приймати новий закон для цього не потрібно). Крім того, чинне законодавство дозволяє Президенту в будь-який момент оголосити позачергові і додаткові призови строковиків, наприклад, в Нацгвардію (літній призов) або прикордонну службу (зимовий призов).
Що робити, якщо принесли повістку?
Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, вказаний у повістці. При цьому в Законі зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на явку у військовий комісаріат.
Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини не є достатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії.
Яка відповідальність за ухилення від призову в армію?
В Україні передбачено два види відповідальності за порушення законодавства про військову службу — адміністративна і кримінальна. В якості адмінпокарання за неявку у військкомат застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення:
штраф від 85 до 119 гривень за перше порушення
штраф 170-255 гривень — за повторне порушення
Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на строк до 3-х років.
Враховуючи вищесказане, громадянам призовного віку необхідно з’явитись до Тетіївського районного військового комісаріату до 20 березня 2019 року, задля виключення випадків притягнення до відповідальності за порушення законодавства у військовій сфері.

Військовий комісар Тетіївського районного військового комісаріату підполковник Р.Гібелінда

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь