Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПОЛОЖЕННЯ ПРО СЕРВІТУТНЕ (ОБМЕЖЕНЕ) ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ ТА ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ ПЛАТИ ЗА ЗЕМЛЮ ПРИ ВСТАНОВЛЕННІ ЗЕМЕЛЬНОГО СЕРВІТУТУ НА ТЕРИТОРІЇ ТЕТІЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (ОТГ)

Дата: 21.02.2019 16:11
Кількість переглядів: 14

1. Загальні положення

1.1. Дане Положення розроблене відповідно до Конституції України, ст.12, 83, 98 – 102, 122 Земельного Кодексу України, ст. 26, 28, 33 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", ст.19 Закону України "Про землеустрій" , Податкового кодексу України, Закон України  «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів», Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово - комунального господарства України від 21.10.2011 № 244 і визначає порядок нарахування, сплату за сервітутне (обмежене) користування земельними ділянками для обслуговування вбудованих та прибудованих нежитлових приміщень та споруд, земельними ділянками на яких розташовані інженерні інфраструктури: електропостачання, газопостачання, зв’язку та ін., земельними ділянками під малими архітектурними формами (кіоски,   павільйони збірно-розбірні, рекламні щити, та інше) що розташовані на землях  комунальної власності Тетіївської міської ради, на яку поширюється дія земельного сервітуту.

1.2. Враховуючи призначення територій населених пунктів громади та сприяючи розвитку містобудування та землеустрою в інтересах Тетіївської міської ради (ОТГ), виникає необхідність вдосконалення обліку земель комунальної власності, через встановлення платного сервітутного використання земель населених пунктів громади, на які накладено обмеження у використанні (встановлено сервітут) будівельними, галузевими нормами і правилами.

1.3.Обмежене (сервітутне) землекористування виникає при обслуговуванні та будівництві інженерних мереж, комунікацій, при інших умовах, передбачених чинним законодавством України, та рішеннями Тетіївської міської ради. Сервітутне землекористування  встановлює Тетіївською  міською  радою (далі – міська рада) у разі недоцільності, неможливості вилучення частини земельної ділянки на користь сторонніх землекористувачів для іншого допустимого виду функціонального використання на даній категорії земель.

1.4.Відповідно до статті 98 Земельного кодексу України право земельного сервітуту – це право власника або землекористувача земельної ділянки на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками).

1.5.Згідно зі статтями 99, 100 Земельного кодексу України власники або землекористувачі, а також інші конкретно визначені особи (особистий сервітут) земельних ділянок можуть вимагати встановлення таких земельних сервітутів: 

1.5.1. Право проходу та проїзду на велосипеді. 

1.5.2. Право проїзду на транспортному засобі по наявному шляху. 

1.5.3. Право прокладання та експлуатації ліній електропередачі, зв’язку, трубопроводів, інших лінійних комунікацій.

1.5.4. Право прокладати на свою земельну ділянку водопровід з чужої природної водойми або через чужу земельну ділянку.

1.5.5. Право відводу води зі своєї земельної ділянки на сусідню або через сусідню земельну ділянку. 

1.5.6. Право забору води з природної водойми, розташованої на сусідній земельній ділянці, та право проходу до природної водойми. 

1.5.7. Право поїти свою худобу із природної водойми, розташованої на сусідній земельній ділянці, та право прогону худоби до природної водойми. 

1.5.8. Право прогону худоби по наявному шляху. 

1.5.9. Право встановлення будівельних риштувань та складування будівельних матеріалів з метою ремонту будівель та споруд. 

1.5.10. Інші земельні сервітути. 

1.6 Серед інших земельних сервітутів міською радою передбачено встановлення таких земельних сервітутів:

1.6.1. Для  земельних ділянок через прийняття окремого рішення міської ради про передачу ділянки (її частини) у сервітутне землекористування, зокрема для проїздів, проходів, для обслуговування тимчасових споруд – малих архітектурних форм з якими не заключні договори оренди землі, з обов’язковим визначенням категорії земель за основним цільовим призначенням (стаття 19 Земельного кодексу України) та категорії земель за функцією використання.

1.6.2. Для земельних ділянок, зокрема для обслуговування нежитлових приміщень частини будівлі, які не введені в експлуатацію без прийняття окремого рішення міської ради про передачу ділянки (її частини) у сервітутне землекористування та без показу кадастрового плану ділянки (оскільки межі земельної ділянки неможливо визначити в натурі).

1.6.3 Для земельних ділянок під обслуговування вбудованих та прибудованих нежитлових приміщень та споруд біля багатоквартирних житлових будинків разі недоцільності, неможливості вилучення частини земельної ділянки на користь сторонніх землекористувачів для іншого допустимого виду функціонального використання на даній категорії земель.

2. Порядок встановлення земельного сервітуту та укладання договорів про встановлення земельного сервітуту

2.1. Земельний сервітут встановлюється договором на підставі рішення міської ради з врахуванням законодавства та/або рішенням суду. Земельний сервітут може бути встановлений власником (володільцем) сусідньої земельної ділянки, а також іншою конкретно визначеною особою (особистий сервітут). 
2.2. Земельний сервітут встановлюється між власником (володільцем) земельної ділянки – Тетіївською  міською радою та  юридичними та фізичними особами для різних потреб відповідно до цього Положення та згідно з чинним законодавством України. 

2.3. Право сервітутного користування земельною ділянкою комунальної власності підлягає державній реєстрації.  

2.4. Дія земельного сервітуту зберігається у разі переходу прав на земельну ділянку, щодо якої встановлений земельний сервітут, до іншої особи. 
2.5. Земельний сервітут не може бути предметом купівлі-продажу, застави та не може передаватися будь-яким способом особою, у інтересах якої цей сервітут встановлено, іншим фізичним та юридичним особам. 
2.6. Дія земельного сервітуту підлягає припиненню у разі: 
2.6.1. Поєднання в одній особі суб’єкта права земельного сервітуту, в інтересах якого він встановлений, та власника земельної ділянки. 
2.6.2. Відмови особи, в інтересах якої встановлено земельний сервітут. 
2.6.3. Рішення суду про скасування земельного сервітуту. 
2.6.4. Закінчення терміну, на який було встановлено земельний сервітут. 
2.6.5. Невикористання земельного сервітуту протягом трьох років. 
2.6.6. Порушення власником сервітуту умов користування сервітутом. 
2.7. На вимогу власника земельної ділянки, щодо якої встановлено земельний сервітут, дія цього сервітуту може бути припинена у судовому порядку у разі: 
2.7.1. Припинення підстав його встановлення. 
2.7.2. Якщо встановлення земельного сервітуту унеможливлює використання земельної ділянки, щодо якої встановлено земельний сервітут, за її цільовим призначенням. 
2.8. Підставою для укладання договору про встановлення земельного сервітуту є:
2.8.1. Для  земельних ділянок – рішення міської ради про передачу ділянки (її частини) у сервітутне землекористування з обов’язковим визначенням категорії земель за основним цільовим призначенням (відповідно до статті 19 Земельного кодексу України) та категорії земель за функцією використання (для фіскальних цілей) . 

2.8.2. Для  земельних ділянок через прийняття окремого рішення міської ради про передачу ділянки (її частини) у сервітутне землекористування, зокрема для проїздів, проходів, для обслуговування тимчасових споруд – малих архітектурних форм з якими не заключні договори оренди землі, з обов’язковим визначенням категорії земель за функцією використання, виготовлені спеціалізованими землевпорядними організаціями та погоджені відділом земельних відносин  та відділом містобудування та архітектури  виконкому міської ради.

2.8.3. Для земельних ділянок через прийняття рішення міської ради , зокрема для обслуговування нежитлових приміщень частини будівлі без показу кадастрового плану ділянки (оскільки межі земельної ділянки неможливо визначити в натурі), з обов’язковим визначенням категорії земель за функцією використання, виготовлені спеціалізованими землевпорядними організаціями та погоджені відділом земельних відносин та відділу містобудування та архітектури  виконкому міської ради.

2.8.4 Рішення міської ради про передачу земельних ділянок під обслуговування вбудованих та прибудованих нежитлових приміщень та споруд біля багатоквартирних житлових будинків разі недоцільності, неможливості вилучення частини земельної ділянки на користь сторонніх землекористувачів для іншого допустимого виду функціонального використання на даній категорії земель, з обов’язковим визначенням категорії земель за функцією використання погоджені відділом земельних відносин та відділу містобудування та архітектури виконкому міської ради.

2.8.6. Для укладання Договору особистого строкового сервітутного (обмеженого) землекористування Землекористувач звертається до міської ради з письмовою заявою (клопотанням), в якій повідомляє про місцезнаходження земельної ділянки щодо якої  можливе встановлення сервітуту.

До заяви (клопотання) додаються:

а) для фізичної особи - копія паспорта (серія, номер, коли і ким виданий та місце проживання),копія ідентифікаційного номера, копія свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця (в разі заключення сервітуту для підприємницької діяльності);

б) для юридичної особи - копія статуту (положення) та копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи;

в) висновок відділу містобудування та архітектури виконавчого комітету міської ради, план-схема земельної ділянки, або інші графічні матеріали

2.8.7 Подання документів передбачених пунктом 2.8.6 цього Порядку після прийняття рішення міською радою є підставою для зацікавленої особи  або Тетіївської міської ради замовити у землевпорядній організації технічну документацію по інвентаризації (встановлення меж, поділу земельної ділянки) земельної ділянки комунальної власності, на яку поширюється право особистого строкового земельного сервітуту.

2.8.8 Матеріали інвентаризації затверджуються сесією міської ради і надається дозвіл на розробку технічної документації щодо встановлення меж частин земельних ділянок, на яку поширюється право сервітуту.

2.8.9 Після розроблення спеціалізованими землевпорядними організаціями технічної документації щодо встановлення меж частин земельних ділянок, подається заява (клопотання) та документи, що додаються до неї, за дорученням міського голови розглядаються комісією з питань регулювання земельних відносин, архітектури, будівництва та охорони навколишнього середовища з позитивною рекомендацією виноситься на розгляд сесії Тетіївської міської ради, яка приймає рішення про укладання особистого строкового земельного сервітуту з подальшим підписанням договору сервітутного (обмеженого) землекористування (додаток 1) (далі Договір), який підписується міським головою та Землекористувачем. Невід’ємним додатком до Договору є розрахунок плати за сервітутне (обмежене) землекористування (додаток 2).

2.8.10 Договір про сервітутне (обмежене) землекористування укладається на строк до 10-ти років з правом пролонгації.

2.8.11 Сервітуарій, який добросовісно користувався земельною ділянкою, має переважне право на продовження договору про встановлення земельного сервітуту після закінчення терміну його дії. 

 2.8.12. Договір про встановлення земельного сервітуту набирає чинності після досягнення домовленості з усіх умов, підписання його сторонами, внесенням відомостей до Державного реєстру прав.

3. Визначення плати за землю при встановленні земельного сервітуту

3.1. Власник земельної ділянки (в особі міської ради), відповідно до статті 101 Земельного кодексу України, має право вимагати від юридичних осіб та фізичних осіб, в інтересах якої встановлено земельний сервітут, плату за його встановлення. 

3.2. При встановленні земельного сервітуту розмір плати за землю індексація, форми платежу, строки, порядок внесення, перегляд розміру плати, відповідальність за її несплату встановлюються у договорі про встановлення земельного сервітуту між Власником та Сервітуарієм відповідно до цього Положення та згідно з чинним законодавством України. 

3.3. Розмір плати за землю при встановленні земельного сервітуту визначається відповідно до функціонального призначення земельної ділянки на момент укладення договору у розрізі економіко-планувальних зон населених пунктів об’єднаної громади згідно з діючою нормативною грошовою оцінкою земельної ділянки. 
3.4. Підставою для визначення розміру плати за землю при встановленні земельного сервітуту є рішення міської ради про передачу земельної ділянки у сервітутне землекористування (для реальних часток) або матеріали з визначення частки земельної ділянки (для ідеальних часток) з обов’язковим визначенням категорії земель за основним цільовим призначенням і категорії земель за функцією використання та нормативна грошова оцінка земельної ділянки за поточний рік. 

3.5. Розмір плати за землю  сервітутному землекористуванні встановлюється на рівні орендної плати за землю відповідних категорій земель: 
3.6. Рішення про зміну розміру плати за землю при встановленні земельного сервітуту (плати за земельний сервітут) приймає міська рада .

3.7. Розмір плати за землю при встановленні земельного сервітуту (плати за земельний сервітут) не є сталим та змінюється у зв’язку з проведенням щорічної індексації грошової оцінки землі і внесенням змін на підставі вимог діючого законодавства та інших нормативних документів. 

3.8. Плата за землю при встановленні земельного сервітуту (плати за земельний сервітут) справляється виключно у грошовій формі. 

3.9. Плату за землю при встановленні земельного сервітуту (плата за земельний сервітут) вносить Сервітуарієм  щомісячно до міського бюджету міської ради рівними частинами до 30-го числа місяця наступного за звітним.

3.10 За несвоєчасну сплату плати за землю при встановленні земельного сервітуту (плати за земельний сервітут) справляється пеня у розмірі 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення боргу або на день його погашення (залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою), за кожний календарний день прострочення у його сплаті. 

3.11. Кошти від плати за землю при встановленні земельного сервітуту (плати за земельний сервітут) зараховуються до бюджету Тетіївської міської ради відповідно до чинного законодавства України та нормативно правових актів міської ради. 

4. Порядок визначення площ при сервітутному землекористуванні у повному та неповному (обмеженому) об’ємі

4.1. Визначення площ ділянок, на які встановлюється земельний сервітут, здійснюють спеціалізовані землевпорядні організації на підставі звернення власників землі чи землекористувачів (юридичних та фізичних осіб). 

4.2. Для інженерних мереж площі визначаються як добуток протяжності (довжини) інженерних мереж на нормативну ширину охоронних зон (відповідно до діючого законодавства, Державних будівельних норм, галузевих нормативів). 

4.3 Для обєктів електричних мереж розмір земельних ділянок визначається  відповідно ДБН В.2.5-16-99 «Інженерне обладнання споруд, зовнішніх мереж. Визначення розмірів земельних ділянок для об'єктів  електричних мереж»

4.3. Матеріали щодо землекористувачів (юридичних та фізичних осіб), цільове та функціональне використання земельних ділянок (частин), розмір та площа земельних ділянок при сервітутному землекористуванні, є підставою для внесення даних у земельний кадастр. 

4.4. Вихідними матеріалами для визначення протяжності мереж є:
4.4.1. Плани інженерних мереж масштабів 1:500-1:5000, цифрові карти населених пунктів об’єднаної територіальної громади. 

4.4.2. Схеми інженерних мереж з архіву , топографічні плани.

4.4.3. Матеріали експлуатуючих організацій, плани виконавчих знімань інженерних мереж, схеми інженерних мереж. 

4.4.4. Матеріали інвентаризації земель електричних мереж, інші графічні та землевпорядні матеріали.

5. Порядок внесення змін до договору про встановлення земельного сервітуту

5.1. Зміни і доповнення до договору про встановлення земельного сервітуту вносять сторони на підставі чинного законодавства України та нормативно-правових актів міської ради, а також матеріалів з визначення частки земельної ділянки (для ідеальних часток), виготовлених спеціалізованими землевпорядними організаціями з врахуванням змін, у разі: зміни розмірів приміщень, що знаходяться у власності землекористувачів (зміни у площі частки земельної ділянки);зміни цільового та функціонального використання земельних ділянок; інших умов передбачених договором. 

5.2. Представлені матеріали є основою для внесення змін до земельно-кадастрових даних та даних місцевої інформаційної кадастрової системи. 
5.3. Для оперативного внесення змін і доповнень у земельні сервітути, відповідно до статті 96 Земельного кодексу України, юридичні та фізичні особи, які користуються земельним сервітутом, зобов’язані надавати інформацію Тетіївській  міській раді про зміни, що відбулися.

 

 

Секретар міської ради                                 С.М.Денисюк

 

     Додаток  1

Договір №________

про встановлення особистого строкового сервітуту

 

 

 Місто Тетіїв                                                                            «____»__________20____р.

 

            Ми, що нижче підписалися:

Тетіївська міська рада, що знаходиться у м. Тетіїв Київська область вул. _______________, в особі міського голови ________________________, який діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,   статтей 12,83, 98-102, 122 Земельного Кодексу України надалі – «Власник», з однієї Сторони, та Громадянин України ______________ (або повна назва суб'єкта підприємницької діяльності), ідентифікаційний номер згідно ДРФО-платників податків ___________ (або код ЄДРПОУ для юридичної особи), в особі ________________________, який зареєстрований   за адресою: м._________, вул. ______, буд. __ кв. __ (або місцезнаходження юридичної особи), паспорт: ____ № ____, виданий _________________, та діє на підставі Свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи суб'єкта підприємницької діяльності від___ № ___, виданого ______ (або Статуту підприємства (товариства) та/або наказу, протоколу, довіреності), надалі – «Сервітуарій», з іншої Сторони, керуючись   рішенням Тетіївської міської ради від «__» _____ 20__р. №  ____ «назва рішення», уклали цей Договір про наступне:

1. ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ

1.1. Особистий сервітут встановлюється відносно земельної ділянки: площа, кадастровий номер, цільове призначення,

правовий режим, яка розташована за адресою: ____________________________________________________________ ,

згідно з паспортом прив’язки тимчасової споруди _______________________в інтересах СЕРВІТУАРІЯ на право розміщення тимчасової споруди, а саме _________________________, площею __________ кв.м, для здійснення підприємницької діяльності згідно з планом меж сервітуту (додаток до договору, який є невід’ємною частиною цього договору).

1.2. Власник (володілець) повинен попередити СЕРВІТУАРІЯ про будьякі права третіх осіб на належну йому земельну ділянку.

1.3. У випадку, коли земельна ділянка, відносно якої встановлюється особистий сервітут, надана в оренду, то укладання цього договору можливе виключно з письмової згоди орендаря на умовах цього договору з обов’язковим попереднім внесенням змін до договору оренди.

2. СТРОК ДІЇ ДОГОВОРУ

2.1. Цим договором встановлюється строковий  особистий сервітут строком до _____________________.

2.2. По закінченню строку цього договору його дію може бути продовжено за домовленістю сторін, про що сторони не пізніше як за _______________ до закінчення його строку повідомляють одна одну у письмовій формі. Продовження строку договору оформляється додатковою угодою.

3. РОЗРАХУНКИ ПО ДОГОВОРУ

3.1. За користування особистим строковим сервітутом для розміщення  ______________________ для провадження підприємницької діяльності «Сервітуарій» сплачує «Власнику» річну плату в розмірі ______  відсотків від грошової (нормативної) оцінки земельної ділянки (території), яка визначається Відділом Держземагентства у Тетіївському районі Київської області для кожного календарного року.

Відповідно до витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки від «__» ___ 20__р. № ___, виданого Відділом Держземагентства у Тетіївському районі Київської області, нормативна грошова оцінка земельної ділянки на 20__ рік становить ___(____) грн. ___ коп. Річний розмір плати за цим Договором на 20___ рік становить ___(___) грн. ___ коп.

3.2. Визначення розміру плати на кожен наступний календарний рік здійснюється «Сервітуарієм» самостійно на підставі даних витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки на відповідний календарний рік та встановленого в Договорі річного розміру плати за користування особистим строковим сервітутом.

3.3. Плата за користування особистим строковим сервітутом сплачується  «Сервітуарієм» щомісячно рівними частками (1/12 від річної плати) не пізніше 10-го числа наступного місяця, що слідує за останнім календарним днем місяця, за який сплачується відповідна плата на рахунок ______  (№ рахунку та інші реквізити  для зарахування коштів за користування особистим строковим сервітутом).

Визначення плати за кожен календарний місяць здійснюється «Сервітуарієм» з урахуванням індексів інфляції, визначених та оприлюднених відповідно до чинного законодавства України.

            3.4. Плата за Договором здійснюється «Сервітуарієм» виключно в грошовій формі, у безготівковому порядку, з обов'язковим зазначенням у платіжному дорученні або квитанції номеру та дати  договору, а також періоду (місяця та року), за який сплачується плата за користування особистим строковим сервітутом.

3.5. «Сервітуарій» має право сплатити плату за користування особистим строковим сервітутом на майбутній період (авансовий платіж) в межах всієї суми, що підлягає сплаті за користування особистим строковим сервітутом за відповідний календарний рік  або за декілька календарних місяців відповідного календарного року.

У разі дострокового припинення (розірвання) Договору внесена «Сервітуарієм» на майбутній період плата (авансовий платіж) не повертається  «Сервітуарію».

3.6. «Сервітуарій» спрачує плату за користування особистим строковим сервітутом за цим Договором протягом  всього строку його дії, починаючи з дати (моменту) укладення цього Договору.

Датою (моментом) укладення цього Договору є дата його державної реєстрації.

Якщо початок та закінчення дії Договору не співпадають з початком або закінченням відповідного календарного місяця, визначення розміру плати за такий календарний місяць здійснюється пропорційно кількості календарних днів, впродовж  яких  діяв даний Договір.

3.7. Розмір плати за цим Договором підлягає обов'язковому перегляду Сторонами у разі зміни законодавства України  або  змінюється розмір орендної плати за землю, а також в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

3.8.У разі невнесення «Сервітуарієм» плати за користування особистим строковим сервітутом у строки, передбачені цим Договором, нараховується пеня в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період прострочення виконання зобов'язання від несвоєчасно сплаченої суми, за кожен день затримки платежу.

3.9.  У разі невнесення «Сервітуарієм» плати за користування особистим строковим сервітутом протягом двох календарних місяців підряд, даний Договір вважається достроково розірваним «Власником» в односторонньому порядку. Моментом дострокового розірвання Договору є наступний календарний день, що слідує за останнім календарним днем здійснення платежу за відповідний календарний місяць. Сторони погоджуються з тим, що в разі несплати «Сервітуарієм» протягом двох календарних місяців підряд плати за користування особистим строковим сервітутом дострокове розірвання цього Договору відбувається за фактом несплати «Сервітуарієм» коштів за відповідний період без будь-яких додаткових письмових чи усних повідомлень іншої Сторони.

З моменту дострокового розірвання Договору «Сервітуарій» втрачає право користування особистим строковим сервітутом на розміщення _____________ на вказаній в цьому Договорі території, що тягне за собою скасування Тетіївською міською радою відповідного рішення   та   демонтажу.

3.10. Після закінчення строку розміщення ______________________, вказаного в цьому Договорі, «Сервітуарій» при поновленні на новий строк  дозволу на її розміщення подає «Виконавцю» підтвердження сплати всієї суми платежів по цьому Договору. Підтвердження проведення платежів здійснюється платіжними документами (платіжні доручення та/або квитанції з відповідними відмітками банківської установи).

4. ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ СТОРІН

4.1. Власник (володілець) земельної ділянки, щодо якої встановлюється земельний сервітут,

____________________________________________________________________________________________________

має право:

— вимагати своєчасного внесення плати;

— вимагати відшкодування збитків, завданих встановленням особистого сервітуту.

зобов’язаний:

— не перешкоджати використанню земельної ділянки в межах встановленого сервітуту;

— у разі вилучення із власності земельної ділянки, з підстав і в порядку, передбачених чинним законодавством, відшкодувати збитки, що виникають при цьому, СЕРВІТУАРІЮ.

4.2. СЕРВІТУАРІЙ

має право:

— приступати до використання земельної ділянки після державної реєстрації цього договору;

— здійснювати ________________________________________________________________________

— вимагати усунення перешкод, які виникають при використанні земельної ділянки, відносно якої встановлено

особистий сервітут;

— користуватися на умовах платності (безоплатно) та у відповідності з діючим порядком інженерними комунікаціями власника (володільця) земельної ділянки.

зобов’язаний:

— своєчасно вносити плату за встановлення особистого сервітуту;

— не погіршувати якісні характеристики та екологічний стану землі;

— дотримуватися умов встановлення сервітуту, встановлених цим договором;

— не передавати будьяким способом право особистого сервітуту іншим фізичним і юридичним особам;

— відшкодувати власнику (володільцю) збитки в зв’язку з погіршенням якості земель в результаті своєї господарської діяльності;

— після закінчення терміну договору припинити використання і повернути частину земельної ділянки, на якій встановлено особистий сервітут, в попередньому стані.

4.3. Сторони зобов’язані дотримуватися правил добросусідства.

4.4. Витрати, пов’язані з оформленням і державною реєстрацією цього договору, винесенням особистого сервітуту в натуру (на місцевість), здійснюється сторонами договору порівну.

4.5. Особистий сервітут зберігає чинність у разі переходу прав на земельну ділянку до інших осіб та переходить разом із земельною ділянкою до іншої особи.

4.6. Особистий сервітут здійснюється способом найменш обтяжливим для власника земельної ділянки, щодо якої він встановлений.

4.7. Право сервітуту не може бути предметом купівліпродажу, застави та не може передаватися будьяким способом СЕРВІТУАРІЄМ іншим фізичним та юридичним особам.

4.8. Поліпшення стану земельної ділянки, проведені СЕРВІТУАРІЄМ, підлягають відшкодуванню згідно норм цивільного законодавства.

4.9. Особистий сервітут не позбавляє власника (володільця) земельної ділянки прав володіння користування та розпорядження нею.

5. УМОВИ ЗМІНИ, ПРИПИНЕННЯ І ДОСТРОКОВОГО РОЗІРВАННЯ ДОГОВОРУ

5.1. Зміна умов договору, його дострокове розірвання можливі за взаємною згодою сторін. Зміна умов договору і дострокове розірвання оформляється додатковою угодою до цього договору і підлягає державній реєстрації. У разі недосягнення згоди щодо змін умов договору чи його дострокового розірвання спір вирішується у судовому порядку.

Дострокове розірвання договору має здійснюватись за умови письмового попередження іншої сторони за _________________________ місяців.

5.2. Договір підлягає припиненню за умов і в порядку, передбачених статтею 406 Цивільного кодексу України.

5.3. Договір втрачає чинність у разі його припинення.

6. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН, ПОРЯДОК ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

6.1. За порушення умов договору сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

6.2. У разі несвоєчасного внесення плати за особистий сервітут СЕРВІТУАРІЙ, в інтересах якого його встановлено, сплачує пеню у розмірі ______________________ за кожен день прострочення оплати.

6.3. Спори, що виникають у зв’язку з встановленням особистого сервітуту, вирішуються у судовому порядку.

7. ФОРС        МАЖОР

7.1. Сторони звільняються від відповідальності за часткове або повне невиконання зобов’язань по цьому договору, якщо це невиконання з’явилося наслідком обставин непереборної сили, що виникли після укладення договору, в результаті подій надзвичайного характеру, які сторона не могла ані передбачати, ані подолати розумними заходами (форсмажор).

7.2. Ризик випадкової загибелі частини земельної ділянки, щодо якої встановлюється особистий сервітут, несе

____________________________________________________________________________.

7.3. У разі знищення або пошкодження земельної ділянки, щодо якої встановлюється особистий сервітут, в результаті недбалого, безвідповідального ставлення, відшкодування провадиться стороною, з вини якої це сталося.

8. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

8.1. Право особистого сервітуту виникає після підписання цього Договору сторонами з дати його державної реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на земельну ділянку.

8.2. Цей договір укладено українською мовою у трьох примірниках, які мають однакову юридичну силу, з яких два примірники передаються сторонам договору, третій знаходиться в реєстраційній справі в органі, який здійснив державну реєстрацію.

8.3. Невід’ємною частиною цього договору є план меж особистого сервітуту та акт винесення меж сервітуту в натурі.

9. ЮРИДИЧНІ АДРЕСИ ТА РЕКВІЗИТИ СТОРІН

Власник ______________(користувач) майна (земельної ділянки), на якому встановлюється особистий сервітут:

_________________________________________________________________________________________

особа, в інтересах якої встановлюється особистий сервітут:

_________________________________________________________________________________________

Договор зареєстровано

____________________________________________________________________________________

 

Додаток 2

 

РОЗРАХУНОК

розміру плати за земельні ділянки

особистого строкового сервітуту

на ______ _____________________ 20 ___ року

 

Адреса земельної ділянки

Площа, кв. метрів

 

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки на ____________ р.

 

гривень

Добуток коефіцієнтів індексації грошової оцінки земельної ділянки за попередні роки

Прийнятий для розрахунку розмір плати; відсотки нормативної грошової оцінки земельної ділянки

Розмір  плати, гривень

 

 Населений пункт ОТГ

вул.____________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом

 

 

 

 

 

 

 

 «Власник»                                                          МП                                             _________________________           

Тетіївська міська рада                                                                                        (підпис)                                                                     (ініціали та прізвище)

 

 

 

«Сервітуарій»

 __________________________

 

                                                                                   МП                             _________________________                     __________________________________

                                                                        (за наявності печатки)                                              (підпис)                                                                       (ініціали та прізвище)

                                                                                                         

Розрахунок проведено

                                                                                                                    _________________________                         

                                                                                                                                                     (підпис)

 

 

АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ

ПОЛОЖЕННЯ  ПРО СЕРВІТУТНЕ (ОБМЕЖЕНЕ) ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ

ТА ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ ПЛАТИ ЗА ЗЕМЛЮ ПРИ ВСТАНОВЛЕННІ ЗЕМЕЛЬНОГО СЕРВІТУТУ НА ТЕРИТОРІЇ ТЕТІЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ  (ОТГ)

  1. Визначення проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом  прийняття положення

На даний час порядок встановлення земельного сервітуту не визначає порядок нарахування та сплати за сервітутне (обмежене) користування земельними ділянками для обслуговування вбудованих та прибудованих нежитлових приміщень; земельними ділянками під тимчасовими спорудами. В зв’язку з цим, при врегулюванні відносин щодо користування земельною ділянкою з відповідними суб’єктами господарювання виникають проблеми в частині визначення розміру плати за користування відповідними земельними ділянками, що, в свою чергу, не дозволяє ефективно використовувати  земельні ділянки комунальної власності Тетіївської міської ради.

Для забезпечення в подальшому більш ефективного використання земельного фонду  та створення умов для надходження додаткових коштів в  бюджет громади для використання їх на соціальний розвиток міста необхідно встановити більш чіткий порядок встановлення земельного сервітуту та визначення розміру плати за нього на території Тетіївської міської ради (ОТГ), розширити перелік видів цільового використання земель.

  1. Цілі положення

Метою даного  положення  є врегулювання правових відносини між міською радою та суб’єктами підприємницької діяльності, фізичними та юридичними особами, організаціями, установами щодо користування земельними ділянками на території міської ради  відповідно до норм чинного законодавства та збільшення дохідної частини бюджету міської ради за рахунок плати за сервітутне землекористування.

  1. Механізм та заходи.

Механізм, який пропонується застосувати для розв’язання проблеми і відповідні заходи запровадження цього регуляторного акту дозволить встановити сервітутне (обмежене) землекористування у вигляді договорів сервітутного (обмеженого) землекористування у разі, якщо виділити частку земельної ділянки та встановити в натурі (на місцевості) межі земельної ділянки для обслуговування вбудованих та прибудованих нежитлових приміщень; земельних ділянок, на яких розташовані інженерні інфраструктури: електропостачання, газопостачання, зв’язку та ін.; земельних ділянок під тимчасовими спорудами, та інше неможливо і землекористування відбувається без вилучення земельних ділянок у основного землекористувача (балансоутримувача).

  1. Можливість досягнення визначених цілей у разі прийняття

регуляторного акту

Цілі прийняття спрямовані на забезпечення дотримання суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства за рахунок:

  • відповідність положень даного регуляторного акту нормам чинного законодавства;
  • прозорість порядку визначення розміру плати за встановлення земельного сервітуту;
  • чітке визначення суб’єктів господарювання їх прав і обов’язків, на які розповсюджуються положення зазначеного регуляторного акту.

 

  1. Очікувані результати від прийняття регуляторного акту.  

 

Базові групи інтересів

Вигоди

Витрати

 Тетіївська міська рада (ОТГ)

-  збільшення надходження до бюджету від плати за землю з урахуванням надходжень плати за встановлення особистого земельного сервітуту.

- більш ефективне використання земель міста.

   витрати,

пов’язані зі

збільшенням

документообігу.

Юридичні, та фізичні особи

  • Оформлення права користування земельними ділянками для здійснення господарської діяльності.

 Витрати пов′язані з виготовленням документації.

Населення прозорість дій влади

відсутні

 

  1. Показники результативності регуляторного акту

Основними показниками результативності запропонованого регуляторного акту будуть:

- надходження коштів до міського бюджету від плати за землю з урахуванням надходжень плати за встановлення земельного сервітуту;

Передбачається збільшення відповідних надходжень до міського бюджету за рахунок впорядкування договірних відносин та визначення справедливих ставок за сервітутне землекористування.

  • кількість суб’єктів господарювання, з якими будуть укладені договори про встановлення земельного сервітуту;
  • розмір коштів і часу, які будуть витрачатись суб’єктами господарювання на виконання вимог запропонованого регуляторного акту.

Витрати часу будуть відповідати терміну на укладання договорів про встановлення особистого земельного сервітуту, витрати коштів будуть відповідати сумі плати за реєстрацію відповідних договорів.

  • рівень інформованості - очікується на рівні до 100% за рахунок оприлюднення регуляторного на офіційному сайті Тетіївської міської ради.
  •  

                               Секретар  міської ради                    С.М.Денисюк

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь