Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПОЛОЖЕННЯ ПРО СЕРВІТУТНЕ (ОБМЕЖЕНЕ) ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ

Дата: 21.01.2017 23:05
Кількість переглядів: 16

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО СЕРВІТУТНЕ (ОБМЕЖЕНЕ) ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ

1. Загальні положення

1.1. Дане Положення розроблене відповідно до Конституції України, ст.12, 83, 98 – 102, 122 Земельного Кодексу України, ст. 26, 28, 33 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", ст.19 Закону України "Про землеустрій" , Податкового кодексу України, Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово - комунального господарства України від 21.10.2011 № 244 і визначає порядок нарахування, сплату за сервітутне (обмежене) користування земельними ділянками для обслуговування вбудованих та прибудованих нежитлових приміщень, земельними ділянками на яких розташовані інженерні інфраструктури: електропостачання, газопостачання, зв’язку та ін., земельними ділянками під малими архітектурними формами (кіоски, контейнери, павільйони збірно-розбірні, рекламні щити, інформаційні знаки, та інше) що розташовані на землях  комунальної власності територіальної громади м. Тетієва, на яку поширюється дія земельного сервітуту.

1.2. Визначення терміну: сервітутне (обмежене) використання частини земельної ділянки комунальної власності – це реальне користування земельною ділянкою, що є у власності територіальної громади м. Тетієва, на платній основі, для потреб юридичних і фізичних осіб (громадян) засноване на підставі сервітутного (обмеженого) договору між Виконавчим комітетом Тетіївської міської ради і землекористувачем. Враховуючи правові, економічні, організаційні принципи розвитку містобудування в інтересах територіальної громади та з метою ефективного використання земельного фонду територіальної громади м. Тетієва, забезпечення економічного регулювання земельних відносин, реалізації принципу оплати за користування землею це положення визначає механізм щодо встановлення платного сервітутного (обмеженого) використання земельних ділянок для обслуговування вбудованих та прибудованих нежитлових приміщень, земельних ділянок на яких розташовані інженерні інфраструктури: електропостачання, газопостачання, зв’язку та ін., земельними ділянками під малими архітектурними формами (кіоски, контейнери, павільйони збірно-розбірні, рекламні щити, інформаційні знаки, та інше (далі Землекористувачі).

1.3. Сервітутне користування встановлюється у випадках недоцільності, неможливості надання земельної ділянки на користь сторонніх користувачів для іншого допустимого виду функціонального використання земельної ділянки за відповідною категорією земель.

1.4. Для отримання дозволу на розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності суб’єкт підприємницької діяльності повинен отримати паспорт прив’язки МАФ,  відповідно до Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 року № 244 «Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності», погоджений Тетіївською міською радою.

1.5. Підготовку та укладення договорів сервітутного (обмеженого) землекористування проводиться на підставі рішення Тетіївської міської ради про дозвіл на укладення сервітутного (обмеженого) договору землекористування.

1.6. Оформляється сервітутне (обмежене) землекористування у вигляді цивільно-правових договорів сервітутного (обмеженого) землекористування. (Договір особистого строкового сервітуту на частину земельної ділянки щодо якої встановлено право сервітуту)

1.7. Сервітутне користування на землях житлової забудови оформляється власниками нерухомості з міською радою у вигляді сервітутних договорів спільно-сумісного користування з планом-схемою загальної площі в межах існуючих земель в ідеальних долях, з визначенням плати кожного співвласника нерухомості.

2. Об’єкти сервітутного (обмеженого) використання земельних ділянок.

2.1. Підлягають передачі в сервітутне (обмежене) використання земельні ділянки, що перебувають у власності територіальної громади м. Тетієва, але (або) не можуть передаватися в оренду та приватну власність (або складний механізм цієї передачі) відповідно до нормативних державних документів, неможливості поділу на частини в натурі земельної ділянки, недоцільності вилучення від основного землекористувача частини території, при забороні (законодавчій) поділу прибудинковоїта іншої території, а саме у випадках: у користуванні площа земельної ділянки комунальної власності, яка межує з земельною ділянкою приватної власності для обслуговування жилого будинку, загальна площа землекористування жилого будинку при кількох співвласниках без поділу в натурі, площа земельних ділянок для обслуговування вбудованих та прибудованих нежитлових приміщень, земельні ділянки на яких розташовані інженерні інфраструктури: електропостачання, газопостачання, зв'язку та ін., площа оренди земельних ділянок під малими архітектурними формами (кіосками, контейнерами, павільйонами збірно-розбірними, рекламні щитами, інформаційними знаками та інше, що розташоване на земельній ділянці).

2.2. Ініціатива з надання в сервітутне (обмежене) використання земельної ділянки виходить від користувачів або від міської ради - надавача в користування.

2.3. Загальна площа земельної ділянки (за одною адресою), що є в сервітутному (обмеженому) користуванні суб’єкта, може мати статус змішаної власності або користування (оренди).

3. Порядок укладання договору про сервітутне (обмежене) землекористування

3.1. Для укладання Договору особистого строкового сервітутного (обмеженого) землекористування Землекористувач звертається до міського голови з письмовою заявою (клопотанням), в якій повідомляє про місцезнаходження об’єкта що розміщений на земельній ділянці, строк користування об’єктом, площу вбудованого нежитлового приміщення та площу земельної ділянки під об’єктом.

До заяви (клопотання) додаються:

а) копія документа, що посвідчує право власності на об’єкт та копія технічного паспорту на приміщення об’єкта, що знаходиться у власності;

б) для фізичної особи - копія паспорта (серія, номер, коли і ким виданий та місце проживання),копія ідентифікаційного номера, копія свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця;

в) для юридичної особи - копія статуту (положення) та копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи;

г) план-схема земельної ділянки прибудованого нежитлового приміщення (для реальної частки);

г) паспорт прив’язки тимчасової споруди погоджений Тетіївською міською радою;

д) копія чинної виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців;

з) витяг з чергового кадастрового плану або інші графічні матеріали;

3.2. Подання документів передбачених пунктом 3.1 цього Порядку після прийняття рішення міською радою є підставою для зацікавленої особи замовити у землевпорядній організації технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки комунальної власності, на яку поширюється право особистого земельного сервітуту.

3.3. Заява (клопотання) та документи, що додаються до неї, за дорученням міського голови розглядаються постійною комісією з земельних питань, з позитивною рекомендацією виноситься на розгляд сесії Тетіївської міської ради, яка приймає рішення про укладання особистого строкового земельного сервітуту з подальшим підписанням договору сервітутного (обмеженого) землекористування (додаток 1) (далі Договір), який підписується міським головою та Землекористувачем. Невід’ємним додатком до Договору є розрахунок плати за сервітутне (обмежене) землекористування (додаток 2).

4. Плата за сервітутне (обмежене) землекористування

4.1. Власник земельної ділянки в особі Тетіївської  міської ради відповідно до ст.101 Земельного Кодексу України має право вимагати від особи, в інтересах якої встановлено сервітутне (обмежене) землекористування, плату за його встановлення.

4.2. За сервітутне (обмежене) землекористування Землекористувач сплачує плату у грошовій формі у розмірі орендної плати за землю з урахуванням індексів індексації .

4.3. У разі невнесення Землекористувачем орендної плати за сервітутне (обмежене) землекористування у строки, визначені Договором, справляється пеня в розмірі 0,02 % річних від належної до сплати суми за кожен день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки Національного банку України на день сплати.

4.4. Договір про сервітутне (обмежене) землекористування укладається на строк до 5-ти років з правом пролонгації.

4.5. Розмір плати за сервітутне (обмежене) землекористування не є постійним і переглядається щорічно в залежності від зміни розмірів орендної плати за землю відповідно до грошової оцінки земельної ділянки. 

4.6. Внесення плати за сервітутне (обмежене) землекористування на майбутній період допускається на термін, не більше одного року.

4.7. У разі визнання Договору недійсним, одержана плата за сервітутне (обмежене) землекористування за фактичний строк дії сервітутного (обмеженого) землекористування не повертається.

5. Відповідальність та контроль

5.1. Відповідальність за правильність нарахування сум за сервітутне (обмежене) землекористування покладається на спеціалістів по земельних питаннях Тетіївської міської ради.

5.2. Відповідальність за повноту та своєчасність сплати сум за сервітутне (обмежене) землекористування покладається на Землекористувача.

5.3. Контроль за сплатою за сервітутне (обмежене) землекористування згідно укладеного договору здійснює Тетіївська ОДПІ.

 

 

Секретар міської ради                                       І.В.Погоріла

 

     Додаток  1

                                                  ПРОЕКТ

 

 Договір №________

про встановлення особистого строкового сервітуту

 

 

 Місто Тетіїв                                                                            «____»__________20____р.

 

            Ми, що нижче підписалися:

Тетіївська міська рада, що знаходиться у м. Тетіїв Київська область вул. _______________, в особі міського голови ________________________, який діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,   статтей 12,83, 98-102, 122 Земельного Кодексу України надалі – «Власник», з однієї Сторони, та Громадянин України ______________ (або повна назва суб'єкта підприємницької діяльності), ідентифікаційний номер згідно ДРФО-платників податків ___________ (або код ЄДРПОУ для юридичної особи), в особі ________________________, який зареєстрований   за адресою: м._________, вул. ______, буд. __ кв. __ (або місцезнаходження юридичної особи), паспорт: ____ № ____, виданий _________________, та діє на підставі Свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи суб'єкта підприємницької діяльності від___ № ___, виданого ______ (або Статуту підприємства (товариства) та/або наказу, протоколу, довіреності), надалі – «Сервітуарій», з іншої Сторони, керуючись   рішенням Тетіївської міської ради від «__» _____ 20__р. №  ____ «назва рішення», уклали цей Договір про наступне:

  1. Предмет Договору

1.1. Предметом цього Договору є особистий строковий сервітут, встановлений виключно «Сервітуарію» на територію (МАФ) в м. Тетіїв, на якій буде розміщуватись та використовуватись для провадження підприємницької діяльності під розміщення ___________________ площею ___ кв.м.

1.2. Об'єктом особистого строкового сервітуту за цим Договором є територія (МАФ) в м. Тетіїв на вул. ______ площею  ____ (______) кв. м, розташування та межі якої зазначено  в Додатку до цього Договору.

1.3. Особистий строковий сервітут встановлено _____________________________________________________________________________

                    (прізвище, ім'я та по-батькові фізичної особи або повна назва юридичної особи)

   _______________________________________________________________________________ 

  на умовах, зазначених в цьому Договорі.

           1.4. Даним Договором, окрім території (МАФ), на яку «Сервітуарію» встановлено особистий строковий сервітут,  за «Сервітуарієм» закріплюється територія для благоустрою (підтримання в санітарному стані) площею ____ кв.м, межі якої зазначено в Додатку 1 до  цього Договору. Плата за закріплену за «Сервітуарієм» територію для благоустрою (підтримання в санітарному стані) не справляється.

Витрати на утримання в санітарному стані закріпленої за малою архітектурною формою «Сервітуарія» території здійснюються за рахунок «Сервітуарія».

  1. Строк дії Договору

2.1. Договір набуває чинності з моменту його підписання Сторонами та реєстрації у реєстраційній службі Тетіївської районного управління юстиції.

2.2. Строк дії Договору  ___ (______)  роки з моменту прийняття рішення Тетіївською міською радою.

2.3. Після закінчення терміну даного Договору його дію може бути продовжено за домовленістю сторін, про що сторони не пізніше як за ____ днів до закінчення строку дії договору повинні повідомити письмово власника про намір продовжити його дію.

2.4. Даний Договір вважається достроково припиненим (розірваним), якщо змінився власник або користувач майна, для розміщення  якого було укладено даний Договір. 

2.5. Розміщення новим власником або користувачем придбаного або отриманого в користування у «Сервітуарія» майна,  для розміщення якого укладено даний Договір, здійснюється її новим власником або користувачем після прийняття відповідного рішення Тетіївської міської ради.

Новий власник або користувач такого майна звертається до «Власника» з відповідною заявою та відповідними документами для прийняття рішення Тетіївської міської ради.

  1. Розрахунки за Договором

3.1. За користування особистим строковим сервітутом для розміщення  ______________________ для провадження підприємницької діяльності «Сервітуарій» сплачує «Власнику» річну плату в розмірі ______  відсотків від грошової (нормативної) оцінки земельної ділянки (території), яка визначається Відділом Держземагентства у Тетіївському районі Київської області для кожного календарного року.

Відповідно до витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки від «__» ___ 20__р. № ___, виданого Відділом Держземагентства у Тетіївському районі Київської області, нормативна грошова оцінка земельної ділянки на 20__ рік становить ___(____) грн. ___ коп. Річний розмір плати за цим Договором на 20___ рік становить ___(___) грн. ___ коп.

3.2. Визначення розміру плати на кожен наступний календарний рік здійснюється «Сервітуарієм» самостійно на підставі даних витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки на відповідний календарний рік та встановленого в Договорі річного розміру плати за користування особистим строковим сервітутом.

3.3. Плата за користування особистим строковим сервітутом сплачується  «Сервітуарієм» щомісячно рівними частками (1/12 від річної плати) не пізніше 10-го числа наступного місяця, що слідує за останнім календарним днем місяця, за який сплачується відповідна плата на рахунок ______  (№ рахунку та інші реквізити  для зарахування коштів за користування особистим строковим сервітутом).

Визначення плати за кожен календарний місяць здійснюється «Сервітуарієм» з урахуванням індексів інфляції, визначених та оприлюднених відповідно до чинного законодавства України.

            3.4. Плата за Договором здійснюється «Сервітуарієм» виключно в грошовій формі, у безготівковому порядку, з обов'язковим зазначенням у платіжному дорученні або квитанції номеру та дати  договору, а також періоду (місяця та року), за який сплачується плата за користування особистим строковим сервітутом.

3.5. «Сервітуарій» має право сплатити плату за користування особистим строковим сервітутом на майбутній період (авансовий платіж) в межах всієї суми, що підлягає сплаті за користування особистим строковим сервітутом за відповідний календарний рік  або за декілька календарних місяців відповідного календарного року.

У разі дострокового припинення (розірвання) Договору внесена «Сервітуарієм» на майбутній період плата (авансовий платіж) не повертається  «Сервітуарію».

3.6. «Сервітуарій» спрачує плату за користування особистим строковим сервітутом за цим Договором протягом  всього строку його дії, починаючи з дати (моменту) укладення цього Договору.

Датою (моментом) укладення цього Договору є дата його підписання Сторонами.

Якщо початок та закінчення дії Договору не співпадають з початком або закінченням відповідного календарного місяця, визначення розміру плати за такий календарний місяць здійснюється пропорційно кількості календарних днів,  впродовж  яких  діяв даний Договір.

3.7. Розмір плати за цим Договором підлягає обов'язковому перегляду Сторонами у разі зміни законодавства України  або  змінюється розмір орендної плати за землю, а також в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

3.8.У разі невнесення «Сервітуарієм» плати за користування особистим строковим сервітутом у строки, передбачені цим Договором, нараховується пеня в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період прострочення виконання зобов'язання від несвоєчасно сплаченої суми, за кожен день затримки платежу.

3.9.  У разі невнесення «Сервітуарієм» плати за користування особистим строковим сервітутом протягом двох календарних місяців підряд, даний Договір вважається достроково розірваним «Власником» в односторонньому порядку. Моментом дострокового розірвання Договору є наступний календарний день, що слідує за останнім календарним днем здійснення платежу за відповідний календарний місяць. Сторони погоджуються з тим, що в разі несплати «Сервітуарієм» протягом двох календарних місяців підряд плати за користування особистим строковим сервітутом дострокове розірвання цього Договору відбувається за фактом несплати «Сервітуарієм» коштів за відповідний період без будь-яких додаткових письмових чи усних повідомлень іншої Сторони.

З моменту дострокового розірвання Договору «Сервітуарій» втрачає право користування особистим строковим сервітутом на розміщення _____________ на вказаній в цьому Договорі території, що тягне за собою скасування Тетіївською міською радою відповідного рішення   та   демонтажу.

3.10. Після закінчення строку розміщення ______________________, вказаного в цьому Договорі, «Сервітуарій» при поновленні на новий строк  дозволу на її розміщення подає «Виконавцю» підтвердження сплати всієї суми платежів по цьому Договору. Підтвердження проведення платежів здійснюється платіжними документами (платіжні доручення та/або квитанції з відповідними відмітками банківської установи).

 

4. Права та обов'язки Сторін

4.1. «Власник» має право:

4.1.1. Вимагати від «Сервітуарія» використання особистого строкового сервітуту, встановленого даним Договором,  виключно з метою, в порядку та на умовах, визначених в цьому Договорі.

4.1.2. Вимагати від «Сервітуарія» своєчасного внесення плати за користування особистим строковим сервітутом.

4.1.3. Вимагати від «Сервітуарія» підтримувати в належному стані закріплену територію, а також її зовнішній та естетичний вигляд.

4.1.4. Здійснювати перевірки дотримання «Сервітуарієм» умов Договору, в т.ч. щодо своєчасної сплати   за користування особистим строковим сервітутом, сплати нарахованих штрафних санкцій та підтримання закріпленої   території в належному санітарному стані.

4.1.5. У разі порушення «Сервітуарієм» умов Договору достроково розірвати (припинити) Договір в порядку, визначеному чинним законодавством України, а у випадках, передбачених в Договорі, в порядку, вказаному в ньому.

4.1.6. Змінювати розмір плати, встановленої в Договорі, у випадках, передбачених чинним законодавством України та даним Договором.

4.1.7. Приймати рішення про тимчасове або постійне перенесення майна «Сервітуарія» після направлення «Сервітуарію» відповідного письмового повідомлення не пізніше, ніж за 15 календарних днів до запланованої дати її перенесення, з зазначенням в повідомленні нового її місця та строку перенесення (тимчасово чи постійно).(для малих архітектурних споруд).

4.1.8. Встановлений (передбачений) цим Договором особистий строковий сервітут не позбавляє «Власника» прав володіння, користування або розпорядження об'єктом даного Договору та закріпленою   територією для благоустрою (санітарного прибирання).

4.1.9. В односторонньому порядку розірвати даний Договір та прийняти рішення про скасування рішення «Власника» щодо розміщення «Сервітуарієм» малої архітектурної форми у випадках порушення «Сервітуарієм» п.п. 3.9. та 4.4.5. Договору, а також при систематичному, більше трьох разів, фіксуванні випадків порушення п. 4.4.4. цього Договору. Порядок одностороннього розірвання Договору визначено п.3.9. цього  Договору.

4.2. «Власник» зобов'язаний:

4.2.1. Не перешкоджати «Сервітуарію» використовувати встановлений цим Договором особистий строковий сервітут для здійснення підприємницької діяльності.

4.3. «Сервітуарій» має право:

4.3.1. Використовувати встановлений цим Договором особистий строковий сервітут для здійснення підприємницької діяльності, за умови дотримання умов цього Договору.

4.3.2. Після закінчення строку дії Договору, звернутися до «Власника» з клопотанням щодо укладення відповідного договору на новий строк.

«Сервітуарій», який протягом строку дії Договору не допускав порушення його умов, в т.ч. по оплаті має по відношенню до інших осіб пріоритетне право, після закінчення строку дії цього Договору, на укладення з ним нового  договору.

4.4. «Сервітуарій» зобов'язаний:

4.4.1. Дотримуватися умов цього Договору. Використовувати встановлений  особистий строковий сервітут виключно з метою, в порядку та на умовах, визначених в цьому Договорі.

4.4.2. Своєчасно вносити плату за користування особистим строковим сервітутом. В порядку, визначеному Договором, самостійно визначати щорічні та щомісячні платежі за користування особистим строковим сервітутом, а також самостійно обраховувати та сплачувати штрафні санкції (пеню) у випадку порушення строків оплати Договору. 

4.4.3. Не передавати будь-яким способом права за Договором третім особам.

4.4.4. За власний рахунок забезпечувати підтримання в належному стані територію, на якій розміщується _______________________, її зовнішній вигляд, а також закріплену територію , згідно з п. 1.4. цього Договору.

4.4.5. Не допускати будівництва будь-яких будівель, споруд або інших об'єктів на території об'єкта благоустрою, на яку встановлено особистий строковий сервітут. Встановлений цим Договором особистий строковий сервітут не надає «Сервітуарію» права на проведення будь-якого будівництва на  території, наданій йому для розміщення __________________, та території для забезпечення благоустрою (підтримання в санітарному стані).

4.4.6.  Після закінчення строку дії Договору, якщо не буде прийняте рішення Тетіївської міської ради про продовження на новий строк, або відмова у продовженні терміну, «Сервітуарій» зобов’язаний  припинити користуватися територією (об'єктом благоустрою) для здійснення підприємницької діяльності та звільнити її від ________________________________________________. (для малих архітектурних споруд).

 

  1. Інші умови договору:

5.1. Зміна умов Договору, його дострокове розірвання можливі за взаємною згодою Сторін, а у випадках, визначених Договором, в односторонньому порядку.

5.2. Спори, що виникають при виконанні цього Договору, вирішуються Сторонами шляхом переговорів, а в разі недосягнення домовленості в судовому порядку.

5.3. Цей Договір укладено в трьох примірниках на ___ аркушах кожний, які мають однакову юридичну силу, по одному примірнику для кожної із Сторін, а третій примірник для зберігання в органі, що здійснив його державну реєстрацію.

Додатки:

-          Схема розміщення земельної ділянки;

-          Кадастровий план земельної ділянки;

-          Висновок відділу містобудування та архітектури Тетіївської районної державної адміністрації.;

-          Витяг з рішення Тетіївської міської ради;

-          паспорт прив’язки тимчасової споруди

 

 

 «Власник»:                                                                               «Сервітуарій»:

 _________________                                                                   _____________________

 _________________                                                                   _____________________

 

Підпис:__________                                                                   Підпис: _________ /_________/

                                                                                                                                                      М.П.                                                                                                                   М.П.

 

   Договір зареєстровано у _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ за №_____________ від «___»_____________20___р.

 ______________________________                                      

 

 

Додаток 2

 

РОЗРАХУНОК

розміру плати за земельні ділянки

особистого строкового сервітуту

на ______ _____________________ 20 ___ року

 

Адреса земельної ділянки

Площа, кв. метрів

 

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки на ____________ р.

 

гривень

Добуток коефіцієнтів індексації грошової оцінки земельної ділянки за попередні роки

Прийнятий для розрахунку розмір плати; відсотки нормативної грошової оцінки земельної ділянки

Розмір  плати, гривень

 

м. Тетіїв

вул.____________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом

 

 

 

 

 

 

 

 

 «Власник»                                                          МП                                             _________________________           

Тетіївська міська рада                                                                                        (підпис)                                                                     (ініціали та прізвище)

 

 

 

«Сервітуарій»

 __________________________

 

 

                                                                                   МП                             _________________________                     __________________________________

                                                                        (за наявності печатки)                                              (підпис)                                                                       (ініціали та прізвище)

                                                                                                         

 

 

Розрахунок проведено

                                                                                                                    _________________________                         

                                                                                                                                                     (підпис)

 

Аналіз регуляторного впливу

Положення   Тетіївської  міської ради

«Про сервітутне(обмежене) використання частини земельної ділянки  комунальної власності територіальної громади м.Тетіїв»

 

1. Проблема, яку передбачається розв’язати шляхом регулювання.

 Відповідно до Конституції України, ст.12, 83, 98 – 102, 122 Земельного Кодексу України, ст. 26, 28, 33 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", ст.19 Закону України "Про землеустрій", ст. 29 Закону України «Про державний земельний кадастр», Законом України «Про державну реєстрацію речових прав  на нерухоме майно та їх обтяжень», ст. ст. 395, 401-404, 406 Цивільного кодексу України, Податкового кодексу України, Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово - комунального господарства України від 21.10.2011 № 244 необхідно визначити порядок нарахування та сплату за сервітутне (обмежене) використання частини земельної ділянки комунальної власності  для  обслуговування вбудованих та прибудованих нежитлових приміщень, земельними ділянками на яких розташовані інженерні інфраструктури: електропостачання, газопостачання, зв’язку та ін., земельними ділянками під малими архітектурними формами (кіоски, контейнери, збірно-розбірні павільйони, рекламні щити, інформаційні знаки, та інше) що розташовані на земель комунальної власності територіальної громади м. Тетіїв.

2. Мета.

Прийняття нормативно – правового акта органом місцевого самоврядування м.Тетіїв дозволить врегулювати правові відносини, впорядкувати землекористування в межах земель територіальної громади міста та збільшити дохідну частину бюджету міської ради за рахунок  плати за сервітутне (обмежене) землекористування, яка надходить до місцевого бюджету.

3. Альтернатива.

Альтернативних способів не має.

4. Механізм, який пропонується застосувати для розв’язання проблеми і відповідні заходи.

Запровадження цього регуляторного акту дозволить встановити сервітутне (обмежене) землекористування у разі, якщо використанні земельні ділянки, що перебувають у власності територіальної громади м. Тетіїв, не можуть передаватися в оренду та приватну власність (або складний механізм цієї передачі) відповідно до нормативних державних документів, неможливості поділу на частини в натурі земельної ділянки, недоцільності вилучення від основного землекористувача частини території,  

5. Обґрунтування можливостей досягнення визначених цілей.

У разі прийняття запропонованого регуляторного акту буде забезпечено утримання дитячих дошкільних закладів та установ міської ради,  оплати комунальних платежів, розвиток інфраструктури та інше.

6. Очікувані результати прийняття акта.

Таким чином при нарахуванні плати за сервітутне (обмежене)землекористування частини земельної ділянки комунальної власності на підставі нормативної грошової оцінки земельних ділянок міста   дохідна частина міського бюджету в частині надходження зазначених платежів  буде збільшена.

7. Строк дії акта.

Термін дії запропонованого регуляторного акту буде визначено на період дії рішення Тетіївської міської ради до виходу загальнодержавних документів з цих питань.

8. Аналіз результатів. Вигоди та втрати.

Згідно проекту бюджету на 2014 рік Тетіївська  міська отримає дохід із плати за сервітутне землекористування. Ці кошти будуть направлені на утримання установ міської ради (д/садочків, будинку культури, на благоустрій міста, на проведення капітального ремонту доріг).

9. Заходи, із допомогою яких буде здійснюватися відстеження регуляторного акта.

Строки проведення базового та повторного відстеження регуляторного акту встановлюються у відповідності до чинного законодавства.

Результативність даного регуляторного акту буде відстежуватись за рахунок здійснення контролю за своєчасним надходженням коштів до цільового рахунку міської ради та згідно даних звітності фінансового управління.

 

                                                        

 

Секретар ради                                           І.В.Погоріла

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь