Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБМЕЖУВАЛЬНИЙ ПРИПИС: ЯК ФАХІВЕЦЬ СИСТЕМИ БПД ЖИТОМИРЩИНИ ДОПОМІГ ПОСТРАЖДАЛІЙ ВІД ДОМАШНЬОГО ВІД ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА

Дата: 18.05.2020 10:23
Кількість переглядів: 85

Обмежувальний припис стосовно кривдника – один зі спеціальних заходів, впроваджених в Україні задля протидії домашньому насильству. Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», що містить цю норму, вступив у силу в січні 2018 року. Цей правовий інструмент, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи, успішно застосовують у своїй юридичній практиці фахівці системи безоплатної правової допомоги. Фахівець Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Андрій Мілютін допоміг клієнтці у справі про видачу обмежувального припису.

Ніна Власенко (ім’я та прізвище змінені з етичних міркувань) разом з донькою Іриною страждала від домашнього насильства з боку зятя. Від самого початку спільного проживання чоловік вчиняв фізичне та психологічне насильство над дружиною та тещею. І свідком цього була малолітня дитина. Під час сварок та бійок жінки неодноразово викликали поліцію. Протоколи про адміністративне правопорушення заспокоювали кривдника ненадовго. З останньою надією пані Ніна звернулась за допомогою до Житомирського місцевого з надання БВПД.

Юрист Андрій Мілютін пояснив клієнтці, що вона, як особа постраждала від домашнього насильства, має право на безоплатну вторинну правову допомогу, та склав заяву про винесення обмежувального припису. В процесуальному документі було зазначено, що для забезпечення дієвого та ефективного способу захисту від повторного вчинення домашнього насильства необхідно застосувати обмежувальний припис. До заяви було додано всі необхідні копії документів.

Заяву було подано до суду. Вже на наступний день судом було відкрите провадження по справі та винесено рішення про видачу обмежувального припису відносно кривдника. Чоловіку заборонили наближатись на відстань ближче ніж 500 метрів до фактичного проживання заявниці, а також перебувати в місцях спільного проживання. Строк дії обмежувального припису встановлено на 6 місяців.

Коментує юрист Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрій Мілютін:

Хто видає обмежувальний припис?

Із заявою про видачу обмежувального припису слід звертатися до місцевого загального суду за місцем проживання або перебування постраждалої особи. Якщо ця особа перебуває у закладі для підтримки постраждалих осіб, то за місцезнаходженням цього закладу.

Які документи потрібно додавати до позовної заяви?

У заяві мають бути зазначені обставини, що свідчать про необхідність видачі судом обмежувального припису, та докази, що їх підтверджують (за наявності). Доказами можуть бути матеріали про наявність провадження (кримінального чи про адміністративне правопорушення) щодо особи, яка вчинила домашнє насильство, винесення термінового заборонного припису, копії заяви до поліції тощо.

Чи можна продовжити дію обмежувального припису?

Обмежувальний припис видається на строк від одного до шести місяців. Для продовження обмежувального припису слід звертатися до суду із заявою в тому ж порядку, що і для його видачі.

 

 

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь