Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

"МОЯ МЕТА - ЗРОБИТИ ТЕТІЇВ ЄВРОПЕЙСЬКИМ МІСТОМ"

Дата: 12.01.2017 16:11
Кількість переглядів: 8

"МОЯ МЕТА - ЗРОБИТИ ТЕТІЇВ ЄВРОПЕЙСЬКИМ МІСТОМ"

21 вересня тетіївчани відзначатимуть День міста. Отже, всього через рік ми будемо урочисто святкувати визначну дату - п'ятсотріччя з дня його  заснування. З чим Тетіїв прийде до такого поважного ювілею, що нового планується зробити, та які завдання міська влада вже виконала? Про це - наша розмова з міським головою Р.В.МАЙСТРУКОМ.

-    Руслане Володимировичу, цієї осені минає три роки з того часу, як ви зайняли посаду мера. За ці роки в місті відбулося чимало змін на краще. Зокрема, багато уваги ви приділяєте питанням благоустрою. Над чим міська влада працювала останнім часом?

-  Примхлива погода цього літа завдала чимало клопотів. Багато вулиць постраждало від сильних потоків дощової води. Тому наші комунальники, не відкладаючи надовго, зайнялися їх ремонтом. Зокрема, було підсипано гранвідсівом насип, що з'єднує провулок Ріхарда Зорге з вулицею Першотравневою. Відремонтовано місток, по якому навпрошки добираються до своїх домівок жителі мікрорайону Панська гора. Нами виділено матеріали на цей ремонт, а здійснювали його мешканці, які користуються цим містком. У перспективі плануємо зробити в цьому місці також насип.

Дощове літо створило проблему і для людей, що проживають на межі вулиць Матросова і Жовтневої. Тут відбувся великий зсув грунту, що загрожував житловим будинкам. Хочу подякувати за допомогу керівництву ТОВ "ТАК-Агро" за виділені понад 100 метрів лотків, які було встановлено, щоб відводити дощову воду в річку.

- До депутатів міської ради часто звертаються жителі міста з такими наболілими проблемами, як ремонт доріг.

-  Так, для нас ремонти дорожнього покриття завжди залишаються одним із важливих завдань. Цьогоріч, починаючи з весни, здійснено ямковий ремонт вулиць Карла Маркса, Кірова, Леніна, Комсомольської, Цвіткова, Дзержинського, Свердлова. Кошти для цього було виділено з обласного бюджету, а також надано благодійну допомогу такими сільгосппідприємствами, як ПСП "Слобода", ПОПП "Еліта", ФГ "Агростар". Нині триває ямковий ремонт дорожнього покриття по вулиці Будьонного.

На початку серпня розпочали роботу за кошти міської ради та спонсорську допомогу, надану ТОВ "Вектор", ПП "Агросистема плюс", приватним підприємцем С.П.Москалюком. Ремонт буде завершено до кінця вересня, у перспективі слід виготовити проект та здійснити капітальний ремонт вулиці Будьонного. На даний час виготовлено проекти для капітального ремонту п'яти вулиць - Червоноармійської, Зарічної, Ворошилова, Франка, Пушкіна.

На виготовлення проектів використано 74 тисячі гривень. Для капітального ремонту цих вулиць необхідна сума близько 6 мільйонів гривень. За наявності проектів кошти можна буде отримати з державного бюджету.

Уже розпочато капітальний ремонт вулиці Червоноармійської, для цього закладено 800 тисяч гривень. Білоцерківське ШЕУ здійснило зрізання старого покриття та має розпочати укладення нового асфальтно-бетонного полотна.

У наступному році плануємо реалізувати капітальний ремонт усіх названих вулиць, на які виготовлені проекти. Сподіваємось на підтримку керівництва нашої держави, адже 2014 рік Президент України проголосив Роком доріг.

-    А які заходи вживаються для покращення вуличного освітлення?

- В цьогорічний місцевий бюджет було закладено кошти на вдосконалення системи вуличного освітлення, адже ліхтарі, що діяли донедавна, морально застаріли, і лампи споживали забагато електроенергії. Починаючи з минулого року, здійснюємо заміну ламп на енергозберігаючі натрієві. Близько 300 тисяч гривень виділено на заміну світильних апаратів по вулицях Карла Маркса, Комсомольській, Цвіткова, Будьонного, Леніна, Кірова, Свердлова, Чапаєва. На наступний рік перед міською владою стоїть завдання відновити освітлення на інших вулицях.

Наш проект "Світло майбутнього" переміг у конкурсі, який проводив Фонд сприяння органам місцевого самоврядування, і буде втілено на вулицях Повітрянофлотській, Ножкіна, Мічуріна, Гагаріна, Кармелюка, Казнадзея. Втілення проекту в життя коштуватиме 690 тисяч гривень, з яких 200 тисяч гривень буде виділено з державного бюджету, а решту - з бюджету розвитку міської ради. Плануємо придбати телескопічну вишку, щоб прискорити процес заміни світильників та лінії електропередач. На даний час проводиться освітлення вулиці Богдана Хмельницького та Ольги Кобилянської (за благодійні кошти). Також у цьому році планується відновити освітлення вулиці Вишневої.

Щодо участі в конкурсах проектів - то це не перша наша перемога, до цього Тетіївська міська рада вже вигравала в подібному конкурсі та отримала кошти на відкриття молодіжного центру "Креатив". У майбутньому плануємо розробляти нові проекти.

-    Розкажіть, будь ласка, про роботу комунальних служб міста.

 - Радує те,що вирішено ряд проблем, які існували у ВУ ВКГ "Тетіївводоканал". На даний час підприємство працює стабільно. З місцевого бюджету щороку виділяються кошти на придбання сенсорних водяних лічильників для точного обліку води. Ця програма здійснюється вже протягом трьох років. Нові лічильники встановлені в ряді багатоповерхівок по вулицях Свердлова, 18, 18-а, та Леніна, 62, Коцюбинського, 8 і нині вода в цих будинках облікується з точністю до 99%. Робота буде тривати і надалі. Ми одні з перших в Україні почали встановлювати такі лічильники, вони недешеві, проте швидко окуповують свою вартість.

Також на даний час працівники "Тетіївводоканалу" прокладають нові лінії водопровідних мереж у мікрорайоні Слобода. 1,5 км старих труб замінюються на поліетиленові, які слугуватимуть до ста років, у них не утворюється ні осад, ні іржа. В цьому році замінено більше двох кілометрів трубопроводів.  

Також обладнано новою сучасною автоматикою станцію другого підйому води. Придбано один дренажний і один свердловинний насос.

-   А як працює КП "Житлокомунсервіс"?

- Слід відзначити, що після багатьох років, впродовж яких фасади житлових будинків не ремонтувалися, у минулому році розпочато таку роботу. Вже відремонтовано фасади двоповерхівок по вулицях Комсомольській та Леніна. Плануємо привести до ладу старі житлові будинки у всьому місті.

Працівники "Житлокомунсервісу" також проводять поточні та капітальні ремонти дахів. На даний час багатоповерхівки повністю готові до осінньо-зимового періоду. Було встановлено прибудинкове освітлення в будинках по вулицях Комсомольській, Цвіткова, Коцюбинського. Ще в планах ремонт асфальтобетонного покриття біля будинків по вулицях Цвіткова, Коцюбинського, Леніна. Також цьогоріч силами "Житлокомунсервісу" було закінчено огородження центрального міського кладовища бетонним парканом. На кладовище мікрорайону Слобода проведено воду (тут приклали зусиль працівники "Тетіївводоканалу").

- Ще одне комунальне підприємство міста носить назву "Благоустрій". Чим займаються нині його працівники?        

-    КП "Благоустрій" - це організація, яка відповідає за порядок і чистоту в місті. У цьому році для потреб підприємства придбано новий трактор, причіп, косарки. Ми розпочали велику кампанію за чистоту нашого міста. Тетіївчани, певно, звертали увагу на бігборди на міських вулицях, що закликають до чистоти і порядку.

Та одними закликами робота не обмежується. Дуже важливою є боротьба із несанкціонованими сміттєзвалищами. У нашому місті вивезенням сміття з комунального сектору займається КП "Житлокомунсервіс", а з приватного - КП "Благоустрій". На сьогодні плата за одноразове вивезення сміття складає 10 гривень з приватного будинку. Ця сума може бути зменшена, якщо укладатиметься більше договорів на вивезення сміття (поки що не всі мешканці приватного сектору уклали такі договори).

У цьому році буде закуплена сучасна машина для сміттєвивезення з пресом, яка зможе вивозити до 14 тонн сміття за один раз.

Придбано прес для пластикових пляшок, встановлено баки для цього виду відходів. Вже є перші результати цього експерименту, пов'язаного з фасуванням сміття – стало зрозуміло, що таким чином можна отримувати прибуток для розвитку комунального господарства. Тому в планах встановити спеціальну постійнодіючу лінію для розфасовки твердих побутових відходів.

Нині укладені договори на сміттєвивезення з усіма підприємствами міста, встановлені сміттєві баки та урни.

- Міська рада опікується також дошкільними навчальними закладами. Чи готові дитячі садочки до зими?

- До початку нового навчального року були проведені ремонтні роботи в усіх дитячих садочках міста. Вони повністю готові до роботи, окрім коштів з місцевого бюджету, для ремонту активно використовувалися і благодійні внески. На даний час дошкільні заклади міста відвідують 564 вихованців. В Тетієві немає проблеми, яка хвилює мешканців багатьох інших міст - з дефіцитом місць у дитсадках. Якщо буде потреба - готові відкривати нові групи.

У цьому році були придбані холодильники, пральні машини, м'ясорубки та інше обладнання, необхідне для повноцінного функціонування дошкільних закладів. У всіх дитсадках є комп'ютери, а в 2014 році вони будуть підключені до мережі Інтернет.

Цьогоріч також виготовлено проект капітального ремонту дитсадка "Оленка" (на території садочка відбувся зсув грунту, тож необхідно укріпити приміщення). Впродовж нинішнього та наступного року буде здійснено капітальний ремонт.

У дитсадку "Калинка" ремонтується підпірна стіна і споруджують погріб для зберігання овочів. Зроблено капітальний ремонт у кухні дитсадка "Берізка", на 50-річчя цього дошкільного закладу, яке святкували нещодавно, йому подаровано комп'ютер.

У дитсадку "Сонечко" було встановлено нову металобетонну огорожу, проводиться заміна воріт.      

На наступний рік плануємо заміну вікон у всіх дитсадках на пластикові, з метою енергозбереження та щоб дітям було тепло і затишно.

-  Жителі нашого міста можуть бачити, що в приміщенні міської ради теж ідуть ремонтні роботи...

- Так, постала необхідність до 500-річчя Тетієва зробити красивим приміщення міської ради. Адже воно якоюсь мірою є "обличчям" міста.

Цьому будинку більше двохсот років. У минулому сторіччі він добудовувався, однак нині приміщення потребує ремонту, особливо дах.

Роботи по капітальному ремонту покрівлі йдуть до завершення, залишилося покласти металочерепицю.

Також у цьому році заплановано обновити фасад будівлі міської ради (буде укладено утеплювач, вікна замінені на пластикові). А в наступному році плануємо внутрішні ремонтні роботи. Кошти на ремонт виділені з бюджету розвитку міської ради.

-   Що ще планується здійснити в нашому місті до його п'ятсотріччя?

-    Хотілось би нарешті завершити генеральний план міста та затвердити його межі. Генеральний план розроблено НДПІ містобудування. Потрібно розробити топозйомку (цю роботу виконує ПП "Земля"). До кінця 2013 року плануємо повністю завершити виготовлення генерального плану. А потім - затвердити межі міста на сесії Верховної Ради.

Плануємо у наступному році здійснити проект окультурення, обладнання сучасного міського парку. Роботу починаємо з весни 2014 року - буде висаджено декоративні рослини, проведений полив, а ще цього року буде встановлено ігровий комплекс - фортецю для дітей.

Також хочемо спорудити діючий фонтан. Для здійснення цього проекту ми заручилися підтримкою благодійного фонду Р.Т.Голуба.

Паркову зону буде облаштовано і біля нової скульптури Покрови Пресвятої Богородиці, яка буде встановлена на місці Успенського храму, що згорів у 20-х роках минулого століття (зараз поблизу цього місця знаходиться районний Будинок культури). Скульптуру виготовлено за кошти мецената, у майбутньому тут буде посаджено сад, зроблені клумби, встановлені лавочки та освітлення.

Ще нагальною потребою є спорудження опалюваного міського туалету з гарячою та холодною водою (його хочемо відкрити в цьому році).

Нещодавно були встановлені камери відеоспостереження у парковій зоні міста, на Ювілейній площі, поблизу військкомату, на "Острові закоханих" та на автобусній станції. Буде продовжено роботу по встановленню таких камер у місцях масового відпочинку, там, де бувають великі скупчення людей. Якщо трапляються якісь позаштатні ситуації - завжди можна буде знайти винних або попередити правопорушення. Таке нововведення впроваджено у Тетієві одним із перших серед невеликих міст нашого регіону.

Ще одну паркову зону буде створено неподалік міської школи № 4, де раніше стояв монумент літака.

Такий монумент буде встановлено знову, у вирішенні цього питання нам допомагає губернатор Київщини А.Й.Присяжнюк. Зараз розчищається і впорядковується водойма (за кошти, виділені з обласного бюджету). Тут буде проведено освітлення, встановлені лавочки, висаджені декоративні рослини. А у Парку Слави буде встановлено гармату.

Інший куточок міста, який має стати його окрасою так званий "Острів закоханих" на річці Росьці. З ініціативи міської влади цей острів було вирішено окультурити, вирубати чагарники, спорудити до нього міст. Для будівництва моста матеріали виділило НВО "Екотех".

На острові встановлено "Дерево кохання", арка для проведення весільних обрядів, будуть встановлені лавочки, плануємо провести зміцнення берегу для захисту від розмивання, озеленити острів та викласти доріжки плиткою.

Багато жителів міста цікавляться, коли буде закінчено ремонт стадіону "Колос". Впорядкування стадіону ми розпочали з виготовлення проекту щодо спорудження системи поливу та газону. На сьогоднішній день дренажні роботи зроблено, система поливу функціонує, залишилося укласти рулонний газон. В наступному році до початку літнього сезону поле стадіону вже можна буде використовувати за призначенням. Подальшим кроком щодо впорядкування стадіону буде встановлення пластикових сидінь та накриттів від дощу.

До 500-річчя Тетієва хочемо також випустити книгу про наше місто (де розкриватиметься його історія та сьогодення, буде багато фотоілюстрацій), зняти документальний фільм про Тетіїв. Плануємо випустити декілька книг авторів, що проживають у нашому місті, а також письменників - вихідців із Тетієва. Серед інших планів - встановлення у місті пам'ятника Т.Г.Шевченку до двохсотріччя його народження.

- Поділіться секретом, які заходи заплановані до цьогорічного Дня міста?

- Урочистості з нагоди 499-ї річниці з дня заснування Тетієва проходитимуть 21 вересня у парковій зоні міста. Святкування почнеться об 11 годині з відкриття та освячення скульптури Покрови Пресвятої Богородиці.

О 12 годині на гостей свята чекатиме урочиста частина на сцені в міському парку. О 14 годині – конкурс "Міні-міс та міні-містер Тетієва-2013", показові виступи учасників конкурсу спортивних та бального танцю на кубок міського голови. О 17 годині розпочнеться концерт "Таланти Тетіївщини" за участю аматорів художньої самодіяльності. Також буде розіграно святкову лотерею. О 20-й годині гості свята зможуть насолодитися концертом зірок української естради – Елеонори Скиданової та гуртів "Друга ріка" та "Гарячий шоколад".

Зустріч із улюбленими виконавцями відбудеться за сприяння народного депутата України С.В.Кацуби.

Впродовж свята працюватиме Луна-парк для дітей, діятимуть торгові точки, виставка продукції бджолярства, всі бажаючі зможуть сфотографуватися з живими скульптурами.

Програма Дня міста має бути цікавою та насиченою, отож запрошуємо усіх тетіївчан та наших гостей цього дня насолодитися неповторною атмосферою свята і отримати безліч нових вражень.

Записала Леся ІВАНЧЕНКО

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь