Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

МІСЬКИЙ ГОЛОВА ТЕТІЇВСЬКОЇ ОТГ РУСЛАН МАЙСТРУК ПРО ОСВІТУ В ГРОМАДІ. З ІНТЕРВ'Ю ГАЗЕТІ "ТЕТІЇВСЬКА ЗЕМЛЯ"

Дата: 16.04.2020 12:13
Кількість переглядів: 35

 

 

 

 

 

 

Основна сума коштів бюджету громади витрачається на освіту. Я вже про це говорив. Після створення громади всі заклади освіти, що знаходяться в населених пунктах громади були передані в громаду. В 2018 році нам передали: дитячі садочки, Центр позашкільної освіти, ДЮСШ, вечірню школу та 15 загальноосвітніх шкіл. Це 4 міських школи та 11 сільських. Серед цих шкіл – 8 (1-3 ступенів, тобто 11-и річки) та 7 (1-2 ступенів – 9-и річки). Ми проаналізували кількість учнів, перспективи по наповнюваності та, в результаті, провели наступну оптимізацію та реорганізацію. Закрили лише вечірню школу, бо такий пережиток радянських часів залишався в одиниці міст, і серед них був Тетіїв. Хоча стільки галасу було на пустому місці, що громада закриває школи! Навпаки, деякі освітні заклади були створені. Наприклад, Інклюзивно-ресурсний центр, Дібрівський аграрний ліцей.
На сьогодні в громаді: 5 садочків, Інклюзивно-ресурсний центр, ЦПО, ДЮСШ, 5 шкіл 1-3 ступенів, 9 шкіл 1-2 ступенів, 1 школа 1 ступеню.
Тепер відносно фінансування. Садочки та дошкілля в сільських НВО фінансуються виключно за рахунок міського бюджету, те саме стосується і Центру позашкільної освіти. На школи виділяється субвенція (заробітна плата педагогічного персоналу) та дотація (заробітна плата технічного персоналу та енергоносії). Але цих коштів не вистачає. Тому що для розрахунку субвенції береться до уваги не потреба шкіл, а наповнюваність в класах - мінімально 12 учнів. А в нас, по факту, в сільських школах по 5 учнів. Сума дотації, наприклад, в 2019 році була зменшена взагалі в 4 рази. В результаті, кошти, яких не вистачає, доводиться дофінансовувати з міського бюджету, хоче це делеговані повноваження держави, які мають фінансуватися у повному обсязі.
Наприклад, в 2018 році видатки на освіту склали – 90 млн. грн. (державні кошти 57 млн. грн.), в 2019 році – 95 млн. грн. (державні кошти теж 57 млн. грн.). Тобто, як ви бачите, значні кошти доводиться дофінансувати громаді із власних надходжень, які в 2018 році склали 88 млн. грн., а в 2019 році – 98 млн. грн.
Є такий показник: видатки на одну дитину в школі. Так ось, в різних школах громади він відрізняється в рази. Від 16 тис. грн. в рік на одну дитину в Тетіївському ліцеї, до 60-70 тис. грн. на одну дитину в сільських школах. Чому так? Тому що кошти ідуть з держави на дитину. А видатки незмінні, 5 дітей в класі чи 30. На сьогодні в школах громади 2200 дітей. З них в школах 1-3 ступенів – це чотири міських та Дібрівський ліцей – 1700. На інших 10-ть шкіл – 500 дітей. Класи по 5 дітей. І є багато класів, де взагалі немає дітей. А як дітям пограти в футбол і сформувати команду, якщо в класі 5 дітей? Питання.
Існує практика як в Україні, так і в усьому світі створення великих закладів з гарною матеріальною базою та зручними шкільними автобусами.
Такий досвід є і в нашій громаді. В 2018 році був понижений ступінь Бурковецької школи до 1-го, тобто залишили 1-4 класи. Школа стала філією опорного закладу – школи №1 міста Тетієва. Була покращена матеріальна база в опорному закладі, зроблено ремонт на одному поверсі, закуплено новий шкільний автобус. І вже на сьогодні батьки дітей початкових класів виявляють бажання, щоб діти їздили в опорний заклад.
Звісно, що і опорні заклади потребують значного поліпшення, більшість з них не бачили ремонту чи поліпшень. Наприклад, в 2020 році заплановано оновлення та утеплення фасаду, заміна вікон та дверей Тетіївського ліцею.
Міські садочки були раніше у власності міста, тому ми могли утеплити кожен з них, замінити дах, вікна, двері. Школи завжди були у власності району і ми не мали підстав їх фінансувати. Тепер школи в громаді. В 2020 році запланована термомодернізація Тетіївського ліцею. Минулого року замінено дах над спортзалом у Скибинецькій школі, створено сучасний Інклюзивно-ресурсний центр. Ми виграли грант і в цьому році також буде зроблено енергоаудит ряду освітніх закладів та підготовлено проєктно-кошторисну документацію на термомодернізацію ще двох міських шкіл. Це найбільші навчальні заклади, які повинні бути теплими та комфортними для учнів, в які хотіли б ходити і навчатися діти.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь