Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ЗАБУДОВНИКІВ

Дата: 13.02.2017 00:04
Кількість переглядів: 45

Будь–яке нове будівництво, реконструкція  існуючих  будинків, будівель і споруд, яке проводиться на присадибній ділянці, потребує оформлення певного пакету документів для його законного здійснення.

У відповідності до ч. 1 ст. 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (далі - Закон № 3038) забудовник має право виконувати будівельні роботи після подання ним повідомлення про початок виконання будівельних робіт до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю щодо об’єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта. До таких об’єктів належать:

- індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) площею до 300 кв. метрів;

- господарські будівлі і споруди, зокрема гаражі, які розташовані на присадибних, дачних і садових земельних ділянках.

Всі інші об’єкти будуються на підставі розробленої проектної документації на будівництво після реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт або ж дозволу на виконання будівельних робіт.

 Відтепер забудовники міста Тетієва можуть зареєструвати повідомлення чи інший дозвільний документ про початок виконання чи завершення будівельних робіт, на безоплатній основі у Відділі державного архітектурно-будівельного контролю виконкому Тетіївської міської ради (далі – Відділ ДАБК), що знаходиться в приміщенні міської ради по вул. Януша Острозького, 5, ІІ поверх, кабінет № 10.

Бланк повідомлення заповнюється та подається замовником особисто. Зразок бланка можна отримати у відділі ДАБК або ж на сайті Державної архітектурно–будівельної інспекції України.

Основними документами, необхідними для заповнення повідомлення про початок будівельних робіт є будівельний паспорт (видається відділом містобудування та архітектури Тетіївської райдержадміністрації) та документ, що посвідчує право власності на земельну ділянку (державний акт на право власності на земельну ділянку, витяг (інформаційна довідка) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, договір купівлі–продажу, договір оренди або суперфіцію тощо). Якщо забудовником проводиться реконструкція, реставрація або капітальний ремонт об’єктів будівництва без зміни зовнішніх геометричних розмірів їхніх фундаментів у плані, документ на земельну ділянку не вимагається.

Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, будівництво яких здійснювалося на підставі будівельного паспорта, здійснюється шляхом реєстрації на безоплатній основі відділом ДАБК поданої замовником декларації про готовність об’єкта до експлуатації. через Центр надання адміністративних послуг Тетіївської райдержадміністрації декларації  ( далі- ЦНАП ) .

У відповідності до ч. 9 ст. 39 Закону № 3038 зареєстрована декларація про готовність об’єкта до експлуатації є підставою для оформлення права власності на нього та укладення договорів про постачання на прийнятий в експлуатацію об’єкт необхідних для його функціонування ресурсів - води, газу, тепла, електроенергії, включення даних про такий об’єкт до державної статистичної звітності.

Як показує практика, дуже часто мешканці міста Тетієва розпочинають будівельні роботи без наявності зареєстрованого документу, що дає право на початок будівельних робіт.

Згідно ст. 376 Цивільного Кодексу України,  житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.

Забудовник, який розпочав будівництво (навіть маючи на руках будівельний паспорт чи іншу проектну документацію), але не подав перед початком будівельних робіт повідомлення чи декларацію про початок таких робіт до органу держархбудконтролю, фактично здійснив самочинне будівництво.

На сьогоднішній день, узаконити об’єкти самочинного будівництва, які збудовані без грубих порушень державних будівельних норм, можливо двома шляхами:

 1. Звернувшись до відділу ДАБК з відповідною заявою про проведення перевірки самочинно збудованого об’єкта та сплативши адміністративний штраф. Після чого забудовник, в разі відсутності необхідних документів - отримує їх в установленому законом порядку та заповняє декларацію про готовність об’єкта до експлуатації, що реєструється  у  відділі ДАБК.

 Штрафні санкції за здійснення самочинного будівництва, яке проводилось в період з 05.08.1992 року до 12.03.2011 року (до набрання чинності Закону № 3038) передбачені  ч. 1 ст. 96 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП), і складають від 10 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (на даний час від 170 до 850 гривень).

В разі проведення самочинного будівництва після 12.03.2011р.  адміністративні санкції  застосовуються відповідно до ч. 5 ст. 96 КУпАП  і становлять від 250 до 350 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (4250-5950 гривень).

2. Забудовник звертається до суду з певним пакетом документів, що доводять його право власності на об’єкт будівництва, та висновками компетентних органів про відповідність збудованого об’єкта державним будівельним нормам  і т.ін.

Після прийняття рішення судом про визнання  права власності на самочинно збудований  об’єкт, забудовник заповнює відповідний бланк декларації про готовність об’єкта до експлуатації та подає її на реєстрацію через ЦНАП до відділу ДАБК. До адміністративної відповідальності при цьому забудовник не притягується.

Зауважимо, що узаконення самобуду через суд також є недешевим, оскільки крім сплати послуг адвоката та судових витрат, забудовнику потрібно буде замовити технічне обстеження в експертній організації щодо можливості надійної та безпечної експлуатації об’єкта, отримати документ у відділі містобудування та архітектури щодо відповідності місця розташування об’єкта вимогам ДБН тощо.

 Забудовники м. Тетієва можуть отримати безкоштовну консультацію по питаннях будівництва  звернувшись особисто до відділу ДАБК, а також за телефоном  (04560) 5-26-19.

Слід зазначити, що повноваження відділу державного архітектурно-будівельного контролю виконкому Тетіївської міської ради на сьогоднішній день поширюються лише на об’єкти будівництва, які розташовані на території міста Тетієва. Всі інші населені пункти району залишились під юрисдикцією Держархбудінспекції України, в особі Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області. Тому для подання повідомлення чи декларації про початок виконання будівельних робіт та інших дозвільних документів на будівництво, забудовникам сіл Тетіївського району необхідно звертатись до вище згаданої установи.

В той же час, об’єднання територіальної громади надасть змогу не тільки мешканцям міста Тетієва, а й жителям всіх інших населених пунктів району, які мають намір здійснювати будівництво, користуватись адміністративним послугами відділу ДАБК.

 

Начальник відділу державного архітектурно-будівельного контролю

виконкому Тетіївської міської ради                                                

О.В. Сидоріна

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь