Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДО ВІДОМА ВЛАСНИКІВ НЕРУХОМОГО МАЙНА

Дата: 25.10.2021 13:30
Кількість переглядів: 59

ДО ВІДОМА ВЛАСНИКІВ НЕРУХОМОГО МАЙНА

 

У 2021 році громадяни, які є власниками житлової та нежитлової нерухомості за 2020 рік, сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та транспортних засобів, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року – 4 723,00 гривень.

Розрахунок податку здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місця реєстрації) на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, та на підставі оригіналів документів платника податку, зокрема документів на право власності  виходячи із загальної площі кожного з об’єктів нерухомості та відповідної ставки податку.

Ставка податку на території Тетіївської ОТГ затверджена рішенням Тетіївської міської ради від 23.09.2018 року №383-25-VII «Про внесення змін до додатку №1 до рішення від 14.01.2015 року №912 «Про встановлення ставок податку на нерухоме майно відмінне від земельного податку»» для об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб в розмірі 0,2 відсотка розміру мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня звітного року та для об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб в розмірі 0,3 відсотка розміру мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня звітного року.

База оподаткуванню об’єкта нерухомості, в тому числі їх частки, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку зменшується на 60 кв. метрів для квартир незалежно від кількості, на 120 кв. метрів для житлового будинку незалежно від їх кількості та на 180 кв. метрів для різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності квартир та житлових будинків, у тому числі їх часток) і сплачувати податок потрібно за кожний квадратний метр понад цю норму. Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий період, який дорівнює календарному року. Пільга з податку не застосовується до об’єктів оподаткування, якщо площа такого об’єкта перевищує п’ятикратний розмір неоподаткованої площі, тобто квартира перевищує 300 кв. метрів; житловий будинок перевищує 600 кв. метрів; площа різних типів об’єктів житлової нерухомості перевищує 900 кв. метрів; та якщо об’єкт/об’єкти використовуються їх власником з метою одержання доходів.

Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема органів місцевого самоврядування за місцем знаходження кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості надсилаються платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси до 1 липня 2021 року.

Податкове зобов’язання з податку сплачується фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Якщо Ви  не отримали повідомлення-рішення через невідповідність податкової адреси із фактичним місцем проживання, слід  звернутися до податкового органу за місцем реєстрації для сплати належної суми податку. Згідно п.124.1 ст 124. Податкового Кодексу України затримка платежу на строк до 30 днів тягне накладення штрафу в розмірі 10% суми податку,  більше 30 днів – в розмірі 20% суми боргу. Якщо, після закінчення строків оплати, ви не заплатили податок, то на суму податкового боргу згідно п.129.5  ст. 129 Податкового Кодексу  України нараховується пеня з розрахунку 120% річних ставки НБУ.

Податок сплачується фізичною особою – платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо: об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за своєю податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим.

 

                                                                                               Відділ доходів

                                                                                      управління фінансів Тетіївської міської ради

                                                                                      на виконання листа ГУ ДПС у Київській області

                                                                                      22483/5/10-36/24-06 від 15.09.2021р.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь