Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДЛЯ МАЛЕНЬКИХ УКРАЇНЦІВ ХОЧУТЬ СТВОРИТИ ВЛАСНЕ TV

Дата: 12.01.2017 14:40
Кількість переглядів: 16

Фонд «Відкрита політика», Дитяча медіа студія «Птахи» за підтримки Посольства Швейцарії в Україні організували Всеукраїнській семінар «Дитячі медіа в Україні: інструмент формування традиційних цінностей чи руйнації?», на якому юні журналісти, медіа педагоги, представники освітніх закладів та громадських організацій презентували своє бачення проблеми дитячих медіа в Україні. В якому приймали активну участь наші представники молодіжного центру "Креатив".

 Юних журналістів привітали організатори. Заступник Посла Швейцарії в Україні Франц Шнайдер наголосив, що сьогодні молодь працює в період справжньої революції, яку зробили в світі медіа. Новина може в інтернеті швидко поширюватися мільйонним тиражем.Тому відповідальність за свободу слова є особливо високою у кожного.

На семінарі Богдана Биченко, журналістка Дитячої медіастудії "ПТАХИ", розповіла про Міжнародну медіашколу в Космачі, про враження від роботи над мультиками. Були представлені 8 мультфільмів, створених старшокласниками з різних регіонів України разом з аніматорами з Німеччини під час Міжнародної медіа школи в Космачі в липні 2012 р.

Учасники медіашколи, які всі були запрошені на семінар, коментували мультфільми, розповідали про дружню атмосферу фестивалю.

На думку організаторів, сьогодні медіапростір в Україні є недружній для дитини і навіть вкрай небезпечний. Дитяче телебачення стало інструментом маніпуляцій та руйнування традиційних цінностей, перетворення Людини в споживача. На підвищення відповідальності українських медіа-магнатів, вдосконалення законодавства годі сподіватися. Намагання державних органів заборонити деякі дитячі мультфільми, телепрограми, рекламу не покращують ситуацію. Одночасно, держава повинна регулювати ці питання. Тому ефективніше в умовах сучасної України – акумулювати зусилля громадськості на підвищення медіа грамотності батьків, вчителів, дітей.

У виступі Ірини Жданової наводилися конкретні приклади неякісного контенту на українського телебаченні, маніпуляцій. Доповідь буде розміщено на сайті acop.com.ua.

Керівник Зеленої школи Наталя Махоткіна презентувала проект "Від екології душі - до екології Всесвіту", про майстер- класи з органічної хіміі, співтврчість родин, формування екологічноі відповідальності у дітей та батьків.

Відбулася цікава дискусія, під час якої юні журналісти дебатували з державним чиновником - Уповноваженим з прав дитини при Президенті України Юрієм Павленком, директором телеканалу TVi Миколою Княжицьким, своїми ровесниками а також медіапедагогами, батьками. Матеріали дискусії буде розміщено згодом на нашому сайті.

На семінарі Микола Княжицький пообіцяв юним журналістам показати мультфільми в своїй авторській програмі "Вечір з Миколою Княжицьким". "Не тому що вони дитячі. Так, вони зроблені дітьми, але вони цікаві мені. Думаю, вони будуть цікаві дорослому глядачеві".
Свою обіцянку Микола Княжицький дотримав. Дякуємо!

http://tv.tvi.ua/program/multfilmy-mizhnarodnoji-media-shkola-v-kosmachi.html

Пряма мова учасників семінару:

Богдана Биченко, Дитяча медіа-студія «Птахи», корпункт КПНЛ № 145: «В нас вдома телевізора нема. Тому не дивлюся жахливої реклами і не скаржуся. Але мені батьки не забороняють в інтернеті дивитись те, що я хочу. А там багато цікавих фільмів, які не транслюються на телеканалах»

Ірина Жданова, директор соціальних програм НГО «Фонд "Відкрита політика" : «Дитяча медіа творчість, відкриття шкільних медіа-студій та їх ресурсне забезпечення (не тільки комп'ютер, інтернет, а й компетентні медіа педагоги, ліцензійні програми), організація дискусійних медіа-клубів, медіа-шкіл під час канікул, підготовка та трансляція на телеканалах освітніх програм, авторами яких можуть стати юні журналісти (в т.ч. і майстер-класів як зробити мультик, гарне фото, телепрограму, електронну газету, провести науковий експеримент тощо) - ці заходи можуть стати надійним інструментом виховання в дітей культури грамотного споживання медіа, формування критичного мислення, практичних навичок створення власної медіа продукції. Отже, навчити дітей використовувати сучасні інформаційні технології в якості інструменту для творчості Добра є ефективним щепленням від маніпуляцій і загроз медіа світу»

Олена Зеленська, керівник Дитячої медіастудії "Птахи", член Громадської Ради при Національній Раді з питань телебачення і радіомовлення: «Дитяча медіастудія потребує багато фінансів, не можна працювати з однією камерою і з одним комп'ютером, адже кожна дитина хоче сама зняти, змонтувати, озвучити. Тому проведення подібних заходів стає можливим завдяки ентузіазму керівників студій, перемог на міжнародних конкурсах. Техніку добувають у різний спосіб – купують у знайомих чи беруть ту, яка вже була у використанні».

Ірина Жданова, директор соціальних програм НГО «Фонд "Відкрита політика": «Цими мультфільмами та відеощоденниками ми спростовуємо тезу медіаекспертів про те, що в Україні бракує дитячих телепрограм, бо, мовляв, бракує креативу та дитячих режисерів. Найкращі спеціалісти – юні журналісти, в яких вистачає креативних ідей» Одним із варіантів наповнення контентом дитячих програм могли б бути фільми молодіжного фестивалю аудіовізуальних мистецтв «Кришталеві джерела», що лишаються лежати в архівах. Такі фільми та мультфільми вже неодноразово пропонували на різні телеканали, проте їх не беруть, кажучи, що це неформат».

Олена Зеленська, керівник Дитячої медіастудії "Птахи", член Громадської Ради при Національній Раді з питань телебачення і радіомовлення : «У всіх країнах, де ми їх показували – в Німеччині, Австрії – ці роботи взяли в ефір на телеканали, в нас же кажуть, що "нестандарт"»

Микола Княжицький, генеральний директор телеканалу TVi : «За кордоном взяли – але ж взяли громадські канали. У нас не беруть, бо в нас таких телеканалів не існує». Без появи громадського телебачення змін у дитячому телебаченні можна не чекати, вважає пан Княжицький. Мова не лише про продукт, створений дітьми, а взагалі про контент, розрахований на дітей та підлітків. Я б не висував претензій комерційним каналам, бо зараз узагалі немає контролю суспільства над медіа, канали утримують олігархи заради політичного впливу. Українська тематика не є актуальною, як і дитяча. Щоб телебачення було носієм культури, має бути громадське телебачення, тоді буде відповідальність». Тим не менш, поки його немає, каналам сьогодні варто в міру своїх сил підтримувати дитячі програми – сам Княжицький таку підтримку пообіцяв і сказав, що покаже на ТВі побачені мультфільми: «Бо мені це сподобалося, головне, що це українська продукція, і, як на мене, вона не лише для дитячої аудиторії».

Юрій Павленко, Уповноважений Президента з прав дитини, також казав про державну підтримку дитячого телебачення, з його слів стало зрозуміло, що принаймні російський досвід у цьому питанні держава оцінює як негативний: «Є два важливі завдання: захистити дитину від шкідливої інформації - щоб на каналах, які є у вільному доступі для дітей, не було небезпечної для них інформації, а по-друге - заохотити різні канали подавати чи створювати продукт для дітей і про дітей. А також, зокрема, давати можливість розвитку дитячої творчості на різного роду каналах. Найголовніше зараз – не повторити невдалого російського досвіду по захисту дітей від шкідливої інформації, бо він не приніс потрібного результату. Україна пішла іншим шляхом, європейським, але складнішим»

Олеся Мазур, учасниця фотогуртка з м. Чернівці: «Якщо до 16 чи 18 років дитині не можна буде дивитися більшість сучасних програм чи фільмів, а потім у 18 все стане дозволено – в неї ж буде шок. Зараз я сама обираю, що дивитися, поступово в інтернеті передивилася "найкращі фільми всіх часів" із XX століття, це гарні якісні фільми»

Віталій Подгорний, студія «Фокус», м. Тульчин: «Чому так мало вітчизняних мультиків показують по телебаченню?»
Юрій Павленко: «Їх дуже мало, як і української музики, і крутити одне й теж недоцільно».

Євген Куксін, студія «Відеокласпродакшн», м.Вишневе: «Не маю нічого проти серіалів, які демонструються на сьогоднішніх каналах, це не заважає творчості на телестудіях».

Юна журналістка із студії «Відеокласпродакшн», м. Вишневе: «Потрібно розрізняти фестивальне кіно і масове. Фестивальне - для інтелектуалів, а масове – для споживача, натовпу. Воно має право на трансляцію по Тб. І кожен може робити свій вибір, що дивитися. Ми живемо в сучасному світі, і потрібно дітям дивитись такі серіали як «Друзі», щоб позбутись рожевих окулярів».

Ірина Жданова, директор соціальних програм Фонду «Відкрита політика»: «Т/с «Друзі» показує стандарти поведінки несумісні з традиційними цінностями. Медіа – це потужний інструмент формування світогляду, норм поведінки. Сучасний американський психолог Альберт Бандура пише: "Навіть одна-єдина телевізійна модель поведінки може стати предметом наслідування для мільйонів». Тому відповідальність за контент на телебаченні надзвичайно висока! На жаль, сучасний український глядач є об'єктом маніпуляцій. Тому не випадково Максим Стріха, фізик, лінгвіст, людина авторитетна в суспільстві, на зустрічі із школярами 145 ліцею закликав не дивитись телевізор. Сам він викинув його 8 років назад. А Сергій Рахманін, коли побачив роботи наших юних журналістів, сказав,що сьогодні українське телебачення не гідне того, щоб показувати ці твори".

Марія Линдюк, с. Космач, волонтер Міжнародної медіа-школи: «Коли я була маленькою, таких ганебних серіалів як «Друзі» не було. Я коли потрапляю на нього – відразу перемикаю канал. Цей серіал транслюється вдень, в час, коли і мультики для малечі. Тому моя маленька сестричка, шукаючи мультики потрапляє на нього. Одного разу вона мене запитала, Марусю, а що таке секс? Я не вважаю, що потрібно в 4 роки знати про це».

Жданов Арсеній, учень 11В класу КПНЛ № 145: «Мені не хочеться після школи дивитися інтелектуальні фільми, я просто хочу розслабитися, подивитись серіали, які не «напрягають мозг», пограти в комп'ютерні ігри. Мені подобається серіал «Еврика», до серіалу «Друзі» я відношусь нейтрально, мені просто скучно його дивитися, тим не менше я відношусь до нього нейтрально, вважаю, що потрібно до нього відноситись з гумором, а не сприймати всерйоз»

Світлана Колос, м. Житомир: «Я керівник гуртка з декоративного розпису. Я помітила, що діти перестали думати. Вони не хочуть думати! Лінь! І батьки не хочуть їх стимулювати, а керівники творчих центрів це підтримують, не розуміють що це величезна проблема. Медіа обволочує, робить розум лінивим, сплячим».

Валентин Росинський, учасник медіа—школи із Житомира, виказав своє обурення тим, що ефір в одному із сіл Житомирської області обмежується 2 каналами, на якому транслюється багато передач із сценами сексу. На зауваження, що можна вимкнути ТБ, він виказав, що і по радіо зміст не кращий.

Жданов Арсеній, учень 11В класу КПНЛ № 145: «Зараз ми живемо в такий час, коли девіантна поведінка є нормою. Ви на цій конференції порушуєте такі питання – хочете змінити стереотипи дуже великої кількості людей. Зараз ті ж оголені тіла в рекламі – це норма, якщо це не буде присутнє, продукт не буде популярним. Тому і користуються попитом реклама, фільми, новини з таким змістом. В мене питання до Олени Зеленської. Якою роботою своїх учнів ви найбільше пишаєтеся і скільки вона має переглядів на ютубі? У нового кліпа Джастина Бібера – 3 млрд. переглядів на тубі»

Олена Зеленська, керівник Дитячої медіа студії «Птахи»: «Рейтинг переглядів відео майстер-класів з витинанки, соломоплетіння є високим, мультик «Школа» (студія «Крок») кілька тисяч...»

Арсеній Жданов, учень 11В класу КПНЛ № 145: «Чим зараз є ТБ для більшості людей? Засобом для розваг. А потрібно, щоб він став засобом для освіти. Тоді ваші передачі, які ви хочете показувати будуть рейтинговими, бо сприйняття телевізора буде «ізначально» як інструмент освіти. У вас нічого не вийде, ви не з того почали. Хочете змінити телебачення? Змініть спочатку відношення до телевізора. Вам потрібно зробити телевізор не засобом для розваг, а засобом для освіти».

http://osvita.mediasapiens.ua/material/11824 а також з матеріалу Інформаційної агенції Укрінформ

Всі мультфільми, створені під час Міжнародної медіашколи, а також відеощоденники можна переглянути на сайті www.ptahy.com.ua в рубриці "Медіастудія "ПТАХИ"

 Під час семінару було презентовано досвід організації шкільних медіа студій, проведення етнофестивалей, літніх медіа-таборів.

Семінар був продовженням роботи Родинного центру «Як намалювати птаха...», спрямованої на створення медіа простору, дружнього для дитини, формування серед підростаючого покоління традиційних цінностей,відповідальності,до прав людини.

Родинний центр, Дитяча медіа-студія "ПТАХИ" готові надати організаційно-методичну допомогу школам, зацікавленим у відкритті гуртків мультиплікації, проведенні дискусійних медіа-клубів, шкільних етнофестивалей.

Публікації про семінар:

http://osvita.mediasapiens.ua/material/11824

http://fakty.ictv.ua/ua/index/read-news/id/1461557

http://tv.tvi.ua/program/multfilmy-mizhnarodnoji-media-shkola-v-kosmachi.html

Фотографіі розміщені на сайті www.ptahy.com.ua в рубриці "Cвітлини" , мультфільми та відео щоденник — в рубриці «Медіа—студія «Птахи»

http://photo.ukrinform.ua/ukr/current/photo.php?id=499110

http://www.president.gov.ua/news/25963.html

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/pavlenko_zaklikav_mediynikiv_pratsyuvati_dlya_ditey_1767894

http://iitzo.gov.ua/seminar_310112.html

http://www.moral.gov.ua/news/544/

На жаль, жодну думку юних журналістів ні прес-служба "Укрінформу", ні прес-служба Президента України не оприлюднили.

Запрошення Фонду "Відкрита політика" Національна рада з питань телебачення і радіомовлення традиційно проігнорувала. Запрошені члени Нацради Лариса Мудрак та Ірина Опілат не були присутні на семінарі (як і на попередніх семінарах, прес-конференціях за участю юних журналістів в агенціях "Укрінформ" та "Інтерфакс"), не виказали жодних свідчень зацікавленості в ознайомлені з думкою громадськості загалом, та юних журналіств зокрема.

На сайті Національної ради з питань телебачення і радіомовлення розміщено статтю Марини Дорош. Сподіваємось, що з думками юних журналістів чиновники ознайомляться, врахують при прийнятті відповідних рішень і втілять їх в життя.

З матеріалами попереднього семінару «Медіа: за свободу та діалог чи проти?» в жовтні 2011 р.та коментарями юних журналістів стосовно дискусій чиновників навколо проблеми дитячого телебачення можна ознайомитися тут:

http://www.acop.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=529%3A-lr-20-2011-l-r&catid=6%3A2009-03-14-22-07-07&Itemid=11〈=uk

http://www.acop.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=499%3A-l-r&catid=23%3A2009-04-22-12-15-32&Itemid=27〈=uk

http://www.acop.com.ua/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=23&Itemid=27&lang=uk&limitstart=20

http://dt.ua/SOCIETY/yak_chinovniki_z_yunimi_zhurnalistami_svyatkuvali_den_zahistu_prav_ditey,__abo_nazavzhdi_zabudte_slo-82569.html

З матеріалами прес-конференції «Дитячі медіа в Україні для дружби чи агресії? Свобода слова і відповідальність» в лютому 2012 р. за участю юних журналістів з КПНЛ № 145 в Інформаційній агенції «Інтерфакс-Україна» можна ознайомитися тут:

http://www.acop.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=541%3A-l-r&catid=6%3A2009-03-14-22-07-07&Itemid=11&lang=uk

http://www.youtube.com/watch?v=KHPt0lUyN-Y

ПРЕС-РЕЛІЗ

31 жовтня в Інформаційній агенції «Укрінформ» о 14.00 відбудеться Всеукраїнській семінар «Дитячі медіа в Україні: інструмент формування традиційних цінностей чи руйнації?»

Організатори: Фонд «Відкрита політика», Дитяча медіа студія «Птахи» за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.

На семінарі юні журналісти, медіа педагоги, батьки, громадські діячі обговорюватимуть проблему дитячих медіа в Україні, будуть представлені 8 мультфільмів, відеощоденник, які створили старшокласники з різних регіонів України та аніматори з Німеччини під час Міжнародної медіа школи в липні 2012 р.; буде презентовано досвід Фонду «Відкрита політика» з організації шкільних медіа-студій, літніх медіа-таборів, етно-фестивалів, екологічних проектів.

Традиційно, на семінарах, прес-конференціях Дитячої медіа студії «Птахи» основними спікерами є юні журналісти. Учасників Міжнародної медіа школи привітають заступник Посла Швейцарії в Україні Франц Шнайдер, генеральний директор Фонду «Відкрита політика» Ігор Жданов. До участі в дискусії з юними журналістами, батьками запрошені представники Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Лариса Мудрак та Ірина Опілат, народний депутат Олена Кондратюк, Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, генеральний директор телеканалу TVI Микола Княжицький, Голова Нацкомісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький.

Міжнародна медіа школа працювала з 6 по 13 липня в с. Космач Косівського р-ну Івано-Франківської обл.

Місія Міжнародної медіа школи - сприяти формуванню європейських цінностей свободи, поваги до прав людини, традиційної культури, екологічної свідомості, навчити дітей та молодь використовувати медіа як інструмент не тільки вільного та відповідального спілкування, показати технологію створення анімаційних фільмів.

 У роботі медіа школи взяли участь 44 учасники: 40 учасників із 8 областей України, 3 учасники з Німеччини та 1 учасник з Польщі. Учасниками школи стали переможці конкурсу есе на тему «Свобода? Свобода! Свобода...».

Під час медіа школи німецькі аніматори Рольф Бірн, Бенямін Левек (студія «Fantasia Dresden e.V.», м. Дрезден), Юдіт Андо (студія Mediahaus Kreischa Dresden), режисер Олена Зеленська (Дитяча медіа студія «Птахи») проводили медіа майстер-класи з розробки сценарію, режисури, анімації, монтажу. 

 На тему «Свобода» було створено 8 мультфільмів в різних техніках: пластиліновий, ляльковий, перекладка, тіньовий. Працював дискусійний медіа-клуб «Просто неба», під час роботи якого дорослі і діти переглядали мультики німецьких та українських аніматорів, обговорювали ідеї, закладені в основі сценарію та особливості втілення замислу режисера. У процесі співпраці старшокласники різних національностей, з різних країн могли неформально спілкуватися, подружилися навколо цікавих творчих медіа-проектів. Це сприяло засвоєнню базових європейських цінностей школярами з різних регіонів України та європейських країн.

Медіа-школа проходила одночасно з Міжнародним родинним фестивалем «Як намалювати птаха...», під час якого учасники медіа школи вчилися народним танцям, гончарству, соломоплетінню, долучилися до екологічної програми. Проводилися астрономічні спостереження, зроблено фотографії Місяця, добували ментол з м'яти, варили мило на карпатських травах, робили мильні бульбашки і багато ще цікавого. Робота Зеленої школи (спільно із Київським природничо-науковим ліцеєм №145), безперечно, сприяла формуванню екологічної свідомості як однієї з європейських цінностей.

Відеощоденники фестивалю, Міжнародної медіа школи та Зеленої школи можна переглянути тут:
Випуск 1. http://www.youtube.com/watch?v=CScQSiscoOE&feature=youtu.be
Випуск 2. http://www.youtube.com/watch?v=rE5UU6OQYt4&feature=youtu.be

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь