Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

АСОЦІАЦІЯ МІСТ УКРАЇНИ ВИМАГАЄ ОБ`ЄКТИВНОГО РОЗПОДІЛУ КОШТІВ ДОДАТКОВОЇ ДОТАЦІЇ

Дата: 25.01.2019 13:17
Кількість переглядів: 29

16 січня 2019 року Уряд прийняв розпорядження, яким погодив розподіли додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я у всіх областях України.

Згідно цього розподілу Київська область отримала 563,1 млн. гривень, з них на обласний бюджет – 112,6 млн. грн. (20 % від загальної суми), на районні бюджети — 292,8 млн. грн. (52% від загальної суми), на бюджети об’єднаних територіальних громад – 45  млн. грн. (8 % від загальної суми), на бюджети міст обласного значення – 67,6 млн. грн. (12% від загальної суми), нерозподілений залишок 45 млн. грн. ( 8% від загальної суми). Київська область знаходиться на третьому місці в Україні по розподілу коштів для міст обласного значення (12 % від загальної суми додаткової дотації).

Варто відзначити, що в Київській області всім містам обласного значення і ОТГ розподілили додаткову дотацію на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я, але, на жаль, така ситуація спостерігається не у всіх областях України.

Якщо проаналізувати ситуацію в Україні, то в середньому 45% дотації перерозподілено на обласні бюджети, хоча питома вага видатків на освіту і охорону здоров’я загального фонду обласних бюджетів в структурі загального обсягу асигнувань всіх місцевих бюджетів за відповідними галузями складає лише 11%. А для міст обласного значення, які утримують майже 70 % всієї інфраструктури освіти і охорони здоров’я, передбачено лише 5% загального обсягу дотації, для об’єднаних територіальних громад, в яких проживає чверть населення нашої держави, - лише 13,5 %.

Асоціація міст України, яка завжди стоїть на захисті інтересів місцевого самоврядування в Україні, заявила про свою стурбованість з приводу необ’єктивного та непропорційного розподілу обласними державними адміністраціями додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я та звернулася до Прем’єр-міністра України з проханням відмінити рішення Уряду (Розпорядження від 16.01.2019 №14-р) та повернути його на доопрацювання для забезпечення об’єктивного і демократичного розподілу коштів між місцевими бюджетами на здійснення переданих з державного бюджету видатків.

 

 

Привалова Дарина

Регіональний консультант  з питань комунікацій 

Офісу впровадження реформи децентралізації

у Київському  регіональному відділенні Асоціації міст України

 

 

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь