Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Смарагдова вузькотіла златка – загроза для дерев ясена

Дата: 27.03.2024 13:02
Кількість переглядів: 33

Шкідник украй небезпечний для ясена, деяких видів в`язів, горіха.  Також пошкоджує листяні породи дерев: тополю, осику, клен, березу, вільху, дуб, граб, липу, ліщину.

Свою назву ясенева смарагдова вузькотіла златка отримала з огляду на забарвлення жуків – смарагдово-зелене із золотавим, бронзуватим або фіолетовим блиском, окрас черевця переливчастий червонувато-пурпуровий.

У дорослих жуків довжина тіла варіює від 7,5 до 15 мм, довжина дорослої личинки – 26-32 мм. 

Літ жуків може тривати з середини травня до серпня. Живляться жуки листям у кронах дерев. У сонячну теплу погоду вони активні з 6 до 20 години, в пошуках кормової рослини можуть перелітати на відстань до 1 км, але більшість з них, що вилітають з одного джерела, поширюються не більше ніж на 500 м. У погану погоду і вночі жуки можуть ховатися в листі і тріщинах кори.

Самці живуть близько 2 тижнів, самки – до 3 тижнів. Самки відкладають яйця купками від 4-5 до 10 шт. (всього до 70-90 шт.) на поверхню і в тріщини кори стовбурів і нижньої частини головних гілок і заливають їх виділеннями придаткових статевих залоз, які утворюють білий захисний щиток завтовшки 2-3,5 мм. Період яйцекладки триває з початку червня до кінця липня.

Через 7-10 днів виходять личинки, вони забурюються в кору і досягають лубу, яким харчуються протягом літа. Личинкові ходи дуже вигнуті, завдовжки до 50 см, забиті буровою мукою, розширюються із зростанням личинки. Личинки останнього (ІV) віку у вересні заглиблюються у заболонь і вигризають лялечкові колисочки, в яких залишаються до весни. Незважаючи на те, що ясенева смарагдова златка досить теплолюбний вид, її личинки успішно зимують за температур нижче – 30С. Лялькування відбувається в кінці квітня-травні, іноді  пізніше. Молоді жуки протягом 1-2 тижнів прогризають вихідний канал. Льотний отвір  шириною 3-4 мм. Генерація однорічна.

Зазвичай жуки нападають на дерева, що ростуть на відкритій місцевості, на узліссях, але можуть заселяти і дерева у глибині лісу. Заселяють ослаблені ясени, але нерідко атакують життєздатні дерева, що досягли 4-річного віку.

 Для успішної та ефективної боротьби з шкідником дуже важливо його раннє виявлення. Якщо це відбувається, коли рівень зараження ще невисокий, то ймовірність його швидкого знищення з використанням менш дороговартісних заходів боротьби значно збільшується. Але на ранніх стадіях (1-й рік) заселення златкою встановити досить важко, для цього використовують феромонні пастки.

Заселені дерева зазвичай мають розріджену крону, листя передчасно жовтіє і опадає, уздовж стовбура і головних гілок розвиваються вторинні пагони. У місцях поселення златки утворюються почервоніння, часто спостерігається відмирання ділянок кори і загнивання деревини. На 3-й рік зараження багато гілок відмирає, стовбур тріскається, стають помітні численні льотні отвори. Упродовж 2-3 років заселене дерево всихає.   

       Управління контролю у сферах насінництва та розсадництва, карантину та захисту рослин. 

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь