Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Смарагдова вузькотіла златка – загроза для дерев ясена

Дата: 27.03.2024 13:02
Кількість переглядів: 104

Шкідник украй небезпечний для ясена, деяких видів в`язів, горіха.  Також пошкоджує листяні породи дерев: тополю, осику, клен, березу, вільху, дуб, граб, липу, ліщину.

Свою назву ясенева смарагдова вузькотіла златка отримала з огляду на забарвлення жуків – смарагдово-зелене із золотавим, бронзуватим або фіолетовим блиском, окрас черевця переливчастий червонувато-пурпуровий.

У дорослих жуків довжина тіла варіює від 7,5 до 15 мм, довжина дорослої личинки – 26-32 мм. 

Літ жуків може тривати з середини травня до серпня. Живляться жуки листям у кронах дерев. У сонячну теплу погоду вони активні з 6 до 20 години, в пошуках кормової рослини можуть перелітати на відстань до 1 км, але більшість з них, що вилітають з одного джерела, поширюються не більше ніж на 500 м. У погану погоду і вночі жуки можуть ховатися в листі і тріщинах кори.

Самці живуть близько 2 тижнів, самки – до 3 тижнів. Самки відкладають яйця купками від 4-5 до 10 шт. (всього до 70-90 шт.) на поверхню і в тріщини кори стовбурів і нижньої частини головних гілок і заливають їх виділеннями придаткових статевих залоз, які утворюють білий захисний щиток завтовшки 2-3,5 мм. Період яйцекладки триває з початку червня до кінця липня.

Через 7-10 днів виходять личинки, вони забурюються в кору і досягають лубу, яким харчуються протягом літа. Личинкові ходи дуже вигнуті, завдовжки до 50 см, забиті буровою мукою, розширюються із зростанням личинки. Личинки останнього (ІV) віку у вересні заглиблюються у заболонь і вигризають лялечкові колисочки, в яких залишаються до весни. Незважаючи на те, що ясенева смарагдова златка досить теплолюбний вид, її личинки успішно зимують за температур нижче – 30С. Лялькування відбувається в кінці квітня-травні, іноді  пізніше. Молоді жуки протягом 1-2 тижнів прогризають вихідний канал. Льотний отвір  шириною 3-4 мм. Генерація однорічна.

Зазвичай жуки нападають на дерева, що ростуть на відкритій місцевості, на узліссях, але можуть заселяти і дерева у глибині лісу. Заселяють ослаблені ясени, але нерідко атакують життєздатні дерева, що досягли 4-річного віку.

 Для успішної та ефективної боротьби з шкідником дуже важливо його раннє виявлення. Якщо це відбувається, коли рівень зараження ще невисокий, то ймовірність його швидкого знищення з використанням менш дороговартісних заходів боротьби значно збільшується. Але на ранніх стадіях (1-й рік) заселення златкою встановити досить важко, для цього використовують феромонні пастки.

Заселені дерева зазвичай мають розріджену крону, листя передчасно жовтіє і опадає, уздовж стовбура і головних гілок розвиваються вторинні пагони. У місцях поселення златки утворюються почервоніння, часто спостерігається відмирання ділянок кори і загнивання деревини. На 3-й рік зараження багато гілок відмирає, стовбур тріскається, стають помітні численні льотні отвори. Упродовж 2-3 років заселене дерево всихає.   

       Управління контролю у сферах насінництва та розсадництва, карантину та захисту рослин. 

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь