Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБГОВОРИЛИ ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ НАССР В ОСВІТНІХ ЗАКЛАДАХ ТЕТІЇВСЬКОЇ ОТГ

Дата: 14.01.2020 15:14
Кількість переглядів: 20

13 січня 2020 року в приміщенні Тетіївської міської ради методичним кабінетом управління освіти було проведено семінар-нараду «Особливості розробки та впровадження системи НАССР у харчоблоках закладів освіти».

У семінар–нараді взяли участь керівники загальноосвітніх шкіл та закладів дошкільної освіти, медичний персонал та працівники харчоблоків шкіл на ЗДО.

У своєму виступі методист МК Волинець Т.Є. зауважила, що одним з головних завдань закладів освіти – забезпечення конституційного права кожної дитини на охорону її життя і здоров’я. Разом з тим, якісне і безпечне харчування – це основа тривалого і плідного життя, запорука здоров’я та гарантія захисту від різних хвороб.

Тому, організація харчування дітей в закладах освіти повинна займати одне з найважливіших місць.

Тамара Євгеніївна звернула увагу присутніх на те, що, за результатами перевірок головного управління Держпроспоживслужби в Київській області, протягом 2018 та поточного періоду 2019 року по Київській області було зареєстровано 7 спалахів захворювань на гострі кишкові інфекції серед дітей в організованих колективах, в яких захворіло 46 дитини. В ході проведених санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів встановлені обставини, що сприяли їх виникненню, які пов’язані з порушеннями санітарно-протиепідемічного режиму, умов зберігання швидкопсувних продуктів, технології приготування страв, правил особистої гігієни персоналу, недостатньою забезпеченістю дезінфекційних засобів та інше.

В ході наради акцентовано увагу керівників на питання про безпечне харчування та додержання вимог Законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про держаний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)».

Головним питанням наради розглядалися вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, рекомендації про включення вимог законодавства про харчові продукти до тендерної документації під час проведення відкритих торгів щодо харчування у закладах і установах освіти. Розробка і впровадження НАССР – 12 логічних кроків, та програми – передумови НАССР.

Впровадження системи – система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках – не є автономною програмою, її основою є система заходів контролю, що складається з програм-передумов, які повинні бути розроблені, задокументовані, повністю впроваджені і підтримуватися належним чином.
Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

З учасниками семінару-наради було детально опрацьовано основні положення Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», ознайомлено з термінами впровадження системи НАССР та поінформовано щодо відповідальності операторів ринку за невиконання чинного законодавства. Так, всі оператори ринку, які працюють у сфері виробництва й обігу харчових продуктів, мають впровадити систему аналізу ризиків і контролю критичних точок НАССР. Також мають бути визначені процедури моніторингу, корегувальні дії у випадку перевищення граничних значень у точках контролю, процедури верифікації, а також особи, відповідальні за процедури НАССР під час виробництва та обігу харчової продукції.

На всі поставлені питання освітяни отримали кваліфіковані відповіді, практичні рекомендації та матеріали, по впровадженню системи НАССР.

 

 

Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь