Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

"НОВОРІЧНА ЯЛИНКА"

Дата: 17.12.2020 13:46
Кількість переглядів: 51

 

 

Незабаром Новий Рік. Головною прикрасою оселі на Новий Рік є ялинка з прикрасами. Та у передноворічні дні маємо чимало прикрих випадків самовільних вирубок хвойних дерев у лісових масивах, а інколи навіть у парках чи скверах населених пунктів. Задля тимчасової втіхи при низькій екологічній культурі зрізуються навіть верхівки ялинок чи сосен, і ми потім роками дивимось на понівечені дерева.

То ж чи не краще для свята використати у квартирі штучну ялинку або кілька хвойних гілочок, виготовивши з них новорічну композицію. Тим більше, що зелену новорічну красуню прикрасять іграшками та гірляндами в Центральному парку.

Якщо ж ви все таки вирішили дома встановити «живу» ялинку, то, краще  придбайте її на ялинковому базарі, що організовується лісівниками напередодні новорічних свят. До речі, легальність та правомірність реалізації новорічних ялинок можна перевірити шляхом введення номеру з етикетки (бирки), яка прикріплена до ялинки, на сайті OPEN.UKRFOREST.COM або за допомогою програмного забезпечення для Android (yalynka.info – можна безкоштовно встановити з Google Play Market) (вводити потрібно лише цифровий номер, без зазначення серії).

Разом з тим, Тетіївська міська рада застерігає, що знищення або пошкодження зелених насаджень в межах населених пунктів тягне за собою накладення штрафу на громадян від 170 до 510 гривень і на посадових осіб або фізичних осіб - підприємців - від 510 до 850 гривень згідно із ст. 153 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Крім цього, за знищення або пошкодження до ступеня припинення росту чи пошкодження до ступеня неприпинення росту хвойних та вічнозелених рослин постановою Уряду №559 від 08.04.1999 року передбачено відшкодування шкоди у розмірі 1152 грн. (при діаметрі шийки кореня від 6,1 до 10 сантиметрів).

За самовільну заготівлю ялинок в лісових насадженнях згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 665 від 23.07.2008 за кожне незаконно вирубане або пошкоджене до ступеня припинення росту дерево (незаконно добуту одну ялинку з пнем в діаметрі до 10 см) на лісопорушника за статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення накладається штраф на фізичних осіб в розмірі від 510 до 1020 грн., на посадових осіб від 2550 до 5100 грн., а також збиток в розмірі 518,91 гривень.

За порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання, передбачена відповідальність згідно зі статтею 88-1 Кодексу України та тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої. За аналогічне правопорушення в межах природно-заповідного фонду сума накладеного штрафу складає 1700-3655 грн.

Прохання до батьків та вчителів, попередьте дітей про злочинний характер самовільних рубок хвойних дерев.

То ж чи варто  наражатись  на неприємності надто напередодні Нового року заради кількагодинної втіхи? Краще замислитись над тим, що в природі залишимо після себе, адже живемо не заради миттєвого задоволення.

 

 

 

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь