Телефони довіри Контакти Версія для людей з обмeженими можливостями

Про винесення на обговорення Положення про порядок організації виїзної (виносної) торгівлі на території Тетіївської територіальної громади

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО ПОРЯДОК ОРГАНІЗАЦІЇ ВИЇЗНОЇ (ВИНОСНОЇ)  ТОРГІВЛІ   НА ТЕРИТОРІЇ

ТЕТІЇВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

 

                                                1.  Загальні положення

  1. Положення про порядок організації виїзної (виносної)  торгівлі  (далі – Положення) розроблено на підставі Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні, Про оренду державного та комунального майна», «Про благоустрій населених пунктів» , «Про регулювання містобудівної діяльності» і  визначає основні вимоги щодо порядку організації виїзної (виносної)   торгівлі  підприємствами, організаціями незалежно від форм власності, громадянами, підприємцями, що здійснюють діяльність на території Тетіївської ТГ (далі – суб’єкти).
  2. Дане Положення визначає вимоги до організації виїзної(виносної) торгівлі на території Тетіївської територіальної громади і є обов’язковим для виконання.

 

                                    2.Основні терміни

 

2.1. Торгівля поза магазинами (включаючи пересувну мережу) — сукупність нестаціонарних, пересувних пунктів з продажу товарів, які пристосовані для тривалої роздрібної торгівлі товарами населенню на розвіз або рознос (лотки, розкладки, стенди, палатки, автомагазини, автофургони, літні майданчики тощо), через торгові автомати.

2.2. Засоби пересувної мережі – автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-прилавки), розноски, лотки, столики, тощо.

2.3. Виїздна торгівля – торгівля за межами торговельного приміщення через різні засоби пересувної мережі для дрібної торгівлі: автомагазини, авторозвозки, автоцистерни, автопричепи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-прилавки), розноски, лотки, столики тощо.

2.4. Виносна торгівля — торгівля за межами торговельного приміщення; біля стаціонарного закладу торгівлі або ресторанного господарства, продукцією, що реалізується у даному закладі.

2.5    Елементи благоустрою – об’єкти, визначені Законом України «Про благоустрій населених  пунктів» (надалі ЕБ);

 

2.6. Інші терміни, що не визначені у цьому Положенні, вживаються у значенні, передбаченому чинним законодавством.

 

 

 

 3. Порядок здійснення виїзної (виносної) вуличної торгівлі на території Тетіївської територіальної громади.

 

3.1.  Основні вимоги щодо здійснення  роздрібної торгівлі

3.1.1.  Під час здійснення виїзної (виносної)  торгівлі об’єкти такої діяльності розміщуються у визначених для цих цілей місцях відповідно до розробленої відділом архітектури, містобудування  схеми розміщення таких об’єктів торгівлі відповідно до чинного законодавства України, на території, яку обслуговує КП «Дібрівка- Обрій» тетіївської міської ради, враховуючи інтереси територіальної громади;

3.1.2.  При здійсненні виїзної (виносної) сезонної  торгівлі необхідно дотримуватися норм, встановлених загальними нормативно-правовими документами, зокрема: Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, затвердженні наказом Мінекономіки від 19.04.07 р. № 104, Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами, затвердженні наказом Мінекономіки від 11.07.03 р. № 185, Порядку здійснення  торгівельної діяльності та правила торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженого постановою КМУ від 15.06.06. р. № 833;

3.1.3.  Через роздрібну виїзну (виносну)   торгівельну мережу дозволяється реалізація продовольчих та непродовольчих товарів лише нескладного асортименту відповідно до Правил роботи дрібнороздрібної торгівельної мережі, затверджені наказом МЗЕЗторгу від 08.07.96 р. № 369

3.1.4.  Суб’єкти господарської діяльності здійснюють торговельну діяльність при наявності у них об’єкта торгівлі, відповідних документів на товари (Свідоцтва, Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних і фізичних осіб, сертифікатів якості тощо), наявність яких передбачена законодавством, а також квитанції (чеку) для осіб, які здійснюють торгівельну діяльність.

3.1.5.  Роздрібна торгівля здійснюється через: пункти некапітальної забудови (намети, павільйони тощо) та засоби пересувної мережі (автомагазини, автокафе, лотки, столики тощо). Установка та обладнання торгівельного місця проводиться щоразу з початком роботи, а з закінченням робочого часу місце звільняється від об’єкту торгівлі.

3.1.6.  Суб'єкт  господарської  діяльності  на час здійснення торгівлі повинен оснащувати об’єкти торгівлі відповідним торговельно-технологічним  обладнанням самостійно.

3.1.7.  Площа об’єкту  роздрібної торгівлі не повинна перевищувати 16 кв. м. та має мати естетичний зовнішній вигляд.

3.1.8.  Розміщення товарного запасу (насипом) на прилеглій території до об’єкту торгівлі заборонено.

 

4. Особливості торгівлі продовольчими товарами

1. Продаж продовольчих товарів на ринках здійснюється з дотриманням Ветеринарно-санітарних правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами, Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, інших нормативно-правових актів, регулюючих торговельну діяльність та захист прав споживачів.

2. До продажу  допускається лише доброякісна продукція тваринного і рослинного походження, яка в установленому порядку пройшла контроль в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи згідно з Положенням про державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи на ринках.

3. Дозволяється продавати харчові продукти, не заборонені для реалізації. Такі харчові продукти можна продавати тільки за умови:

1) м'ясні, молочні продукти, яйця, мед тільки з господарств, благополучних щодо заразних хвороб тварин та птиці, що повинно бути підтверджено відповідними ветеринарними документами (довідками, ветсвідоцтвами – форми №2);

2) м'ясо і м'ясопродукти, допущені до реалізації лабораторією ветсанекспертизи, повинні бути розміщені в окремих павільйонах або окремих торговельних рядах, на прилавках, столах або підвішені на металевих лужених гачках;

3) жива домашня птиця на спеціально виділеній території, обладнаній клітками з розрахунку 1 м.кв. площі клітки на 10-15 птахів;

4) живі тварини та птиця тільки після огляду і дозволу держветнагляду (при пред'явленні  довідки, ветсвідоцтва) на спеціально відведеній території;

5) м'ясні копчені вироби, ковбаси, копчена птиця та кролі, виготовлені кооперативами,  орендними підприємствами та приватними особами на давальницьких умовах, допускаються     до ветеринарно-санітарної експертизи при наявності ветеринарного свідоцтва (форма № 2) та  посвідчення про якість, виданого підприємством-виготовлювачем продукції;

6) рибу та рибопродукти, інші гідробіонти промислового виробництва – за наявності копії документа виробника, що підтверджує належну якість, та копії сертифікату відповідності або свідоцтва про визнання, якщо продукція підлягає обов’язковій сертифікації, а також відповідних ветеринарних документів;

7) рибу, інші гідробіонти непромислового виробництва – за наявності ветеринарного свідоцтва (довідки) місцевої установи ветеринарної медицини та висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;

8) молоко і молочні продукти в , спеціально обладнаних павільйонах, допускаються до ветсанекспертизи при наявності у власника особистої медичної книжки та  довідки місцевої установи державної ветеринарної медицини про клінічний огляд тварини і епізоотичний стан місцевості та при наявності етикетки встановленої форми про доброякісність даних продуктів на кожний вид, ємкість чи упаковку продукції;

9) мед здається на ветсанекспертизу при наявності у власника ветеринарної довідки або  ветсвідоцтва (форма № 2). Після проведення ветеринарно-санітарної експертизи власнику видається етикетка про доброякісність продукту;

10) овочі, зелень, свіжі гриби, фрукти з столів, машин, ящиків, корзин, мішків, тільки при розміщенні на підставках, настилах або піддонах;

11) квашених, солених, маринованих овочів та фруктів тільки із дерев'яного,   глиняно-глазурованого, емальованого посуду, який відповідає санітарним вимогам. Покупцям ці продукти відпускаються спеціальними черпаками, лопатками;

12) при реалізації молока та молочної продукції, меду, олії, соленої, квашеної та маринованої продукції відпускати її тільки в тару споживача;

13) борошно, зернові, круп'яні продукти повинні знаходитись в чистих мішках або іншій тарі, при розміщенні на підставках, стелажах або піддонах, що відпускаються в чисту тару покупця.

 

4. Продукція, що підлягає обов’язковій сертифікації, дозволяється до продажу за наявності в документах, згідно з якими вона надійшла, реєстраційних номерів сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання відповідності та/або декларації про відповідність, якщо це встановлено технічним регламентом з підтвердженням відповідності на певну продукцію.

5. Під час виїздної торгівлі забороняється продаж:

1) фізичними особами, що не є суб’єктами підприємницької діяльності, хліба і хлібобулочних виробів, алкогольних напоїв і тютюнових виробів;

2) кондитерських і кулінарних виробів, напівфабрикатів з м’яса та риби (фарш, котлети, кров’яні і домашні ковбаси, сальтисон, холодець, ікра рибна та т. п.), а також консервованих продуктів (овочі, м’ясо, риба, ікра та інші консерви), виготовлених в домашніх умовах;

3) готових продуктів тваринного походження промислового виробництва – масла вершкового, сирів, ковбас, копчення тощо без наявності документів, що засвідчують їх якість та безпеку (копії сертифікату відповідності або свідоцтва про визнання, якщо продукція підлягає обов’язковій сертифікації, копії документа виробника, що підтверджує належну якість товару, а також відповідних ветеринарно-санітарних документів);

4) тварин, риб і рослин, занесених до Червоної Книги України, дикорослих рослин, у тому числі лікарських, польових квітів;

5) тропічних фруктів та овочів без документів, що підтверджують джерело їх придбання та проходження фітосанітарного контролю;

6) торгівля з землі чи підлоги;

7) торгівля м'ясом і м'ясопродуктами з автомашин, причепів;

8) продаж зіпсованих або загниваючих овочів, зелені, фруктів, ягід;

9) спільний продаж на прилавках, столах свіжих овочів, фруктів і ягід з соліннями, квашеною, маринованою плодоовочевою продукцією;

10) зернових, круп'яних продуктів, забруднених насінням шкідливих бур'янів, лікарських рослин та інших продуктів, не дозволених до реалізації лабораторією ветсанекспертизи.

6. Продукція тваринного і рослинного походження, яка не реалізована протягом робочого дня, наступного дня підлягає огляду та органолептичній оцінці спеціалістами державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, а при необхідності – додатковим лабораторним дослідженням.

 

5. Особливості торгівлі непродовольчими товарами

 

1.  Дозволяється продавати як нові непродовольчі товари, так і ті що були в користуванні, крім заборонених для продажу.

2. Продаж непродовольчих товарів здійснюється з додержанням правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, санітарних норм і правил, інших нормативно-правових актів, які регламентують торговельну діяльність та захист прав споживачів.

3. Окремі непродовольчі товари можна продавати на ринках тільки за умови:

1) нові товари, які підлягають обов’язковій сертифікації – наявності в документах, згідно з якими вони надійшли, реєстраційних номерів сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання відповідності або декларації про відповідність, якщо це встановлено технічним регламентом з підтвердження відповідності на відповідний товар;

2) предмети гігієни, санітарії, товари побутової хімії, іграшки для немовлят лише в індивідуальній споживчій тарі із зазначенням на ній необхідної для споживача інформації відповідно до чинного законодавства. На кожній іграшці або індивідуальній споживчій тарі повинна бути зазначена необхідна доступна, достовірна інформація відповідно до вимог Закону України «Про захист прав споживачів»;

3) перевірка іграшок на звук повинна проводитися за допомогою повітродувного устаткування;

4) косметично-парфумерні вироби – при додержанні температурних режимів у місцях, не доступних попаданню прямих сонячних променів;

5) побутові газові прилади, що були в користуванні (газові плити, газові котли, газові колонки і т.д.) – за наявності документів, що підтверджують їх придатність до подальшої експлуатації, які видані відповідними службами газового господарства;

6) меблі, одяг і головні убори з натурального хутра, електропобутові і телерадіотовари – при умові розміщення в приміщеннях, пристосованих для торгівлі цими товарами. В експлуатаційних документах (інструкції з експлуатації, паспорті, етикетці, гарантійному талоні) нової побутової техніки продавцем обов’язково робиться відмітка про продаж;

7) пестициди і агрохімікати – при наявності ліцензії;

4. Забороняється продавати:

1) вогнепальну, газову, пневматичну, холодну зброю, бойові припаси та спеціальні засоби самооборони;

2) готове армійське спорядження, а також тканини, які використовуються для його виробництва, інші товари військового асортименту, формене обмундирування;

3) білизну зі штампом організацій та підприємств;

4) наркотичні засоби;

5) пальне для транспортних засобів, гас, мазут;

6) балони із скрапленим газом;

7) вироби піротехнічні побутові та вибухові засоби;

8) порнографічні видання;

9) духи, одеколони, туалетної води на розлив;

10) заборонені знаряддя для добування тварин;

11) окуляри (крім сонцезахисних) без наявності обладнання;

12) заборонені знаряддя лову, самолови, отруйні для риби принади, а також усі знаряддя лову із сіткоснастевих матеріалів.

 

6.Визначення розмірів орендної плати

 

6.1. Орендна плата  визначається відповідно до Базових тарифів (додаються) на здійснення виїзної (виносної) торгівлі  на території Тетіївської територіальної громади та здійснюється на основі квитанції (чеку) для осіб, які здійснюють торгівельну діяльність.

6.2. Розрахункові ставки орендної плати щорічно на кожний наступний рік визначаються шляхом коригування розміру розрахункової ставки попереднього року на індекс інфляції за цей рік.

6.3.  Орендна плата може бути змінена рішенням міської ради та в інших випадках, передбачених законодавчими актами України.

6.4. Орендна плата є доходом КП «Благоустрій»,  КП «Дібрівка- Обрій»  та зараховується на відповідні поточні рахунки підприємств. Комунальні підприємства мають право використовувати одержану орендну плату на поповнення власних обігових коштів.

 

7. Умови  утримання місць розташування

 

7.1. Особи, які здійснюють торгівлю, зобов'язані:

-  забезпечити належне утримання території, у тому числі санітарне очищення,  встановити сміттєзбірники, урни для збирання відходів та сміття;

- забезпечити збереження всіх елементів благоустрою, у тому числі зелених насаджень на наданій території;

7.2. На об'єктах благоустрою забороняється:

-  наклеювання оголошень та інформаційно-агітаційні плакатів, реклами, листівок, тощо у не визначених спеціально для цього місцях;

-  самовільне підключення до мереж електро-, водо- та газопостачання, зливової та господарсько-побутової каналізації;

-  зведення та переобладнання будь-яких елементів благоустрою без погодження з балансоутримувачем;

-  куріння тютюнових виробів та розпивання алкогольних напоїв на робочих місцях та на територіях, безпосередньо поряд з територіями дитячих розважальних атракціонів, майданчиків для відпочинку та дозвілля.

 

8. Контроль за дотриманням цього Положення та відповідальність за його порушення

 

8.1. Відповідальність за технічний стан та зовнішній вигляд об'єктів розташування, порушення вимог техніки безпеки під час розташування (монтажу), експлуатації та демонтажу цих об'єктів, безпеку відвідувачів, дотримання санітарно-гігієнічних норм та правил пожежної безпеки несе суб'єкт господарювання згідно із законодавством.

8.2. Суб'єкт господарювання повинен своєчасно за свій рахунок усувати всі дефекти, що виникають в процесі експлуатації даних об'єктів.

8.3. Шкода, завдана при розміщенні даних об'єктів внаслідок порушення законодавства у сфері благоустрою, підлягає компенсації у встановленому законодавством порядку.

 

 

 

8.4. За порушення вимог Закону України "Про благоустрій населених пунктів", Правил благоустрою  на території  Тетіївської міської ради, цього Положення винні особи несуть відповідальність, встановлену Кодексом України про адміністративні правопорушення.

 

 

 

       Секретар міської ради                                           Наталія ІВАНЮТА

 

 

 

 

                                                 Додаток 1

                                                      до Положення про порядок організації

                                                       виїзної (виносної) торгівлі  на території 

                                            Тетіївської територіальної громади

 

 

                                                                                                                                                            

                                       Базові тарифи на розміщення торгових місць

       з реалізації сільськогосподарської продукції та живої риби в м.Тетіїв

          

зміст

Базовий тариф,грн.

1

Реалізаціяс/г продукції з автомобілів по місту:

 

 

-вантажопідйомністю до 5 т

140,00

 

- вантажопідйомністю до 10 т

170,00

2

Реалізація живої риби з автомобілів по місту:

 

 

-автоцистерна вантажопідйомністю до 5 т

120,00

 

- автоцистерна вантажопідйомністю до 10 т

240,00

3

Реалізація живої риби з спеціальних ємностей(лотків):

 

 

  • В районі ринку по вул.А.Байраківського

15,00

 

  • Місця торгівлі у центрально-парковій зоні міста

25,00

                                        

                Базові тарифи по сільських місцевостях Тетіївської ОТГ відповідають тарифам,що діють в районі ринку по вул. А.Байраківського,

м. Тетіїв.

 

       Секретар міської ради                                Наталія ІВАНЮТА

 

 

 

                                             Додаток 2

                                                      до Положення про порядок організації

                                                       виїзної (виносної) торгівлі  на території 

                                            Тетіївської територіальної громади

 

  Базові тарифи  для здійснення торгівлі  в сільській місцевості

 

№ п/п

Найменування послуг

Одиниця виміру

Тариф (грн.)

1

Оренда торгового місця при торгівлі промисловими товарами з палаток.

1 м. кв.

5,00

2

Оренда торгового місця при торгівлі продуктовими товарами з палаток.

1 м. кв.

5,00

3

Оренда торгового місця при торгівлі м’ясними продуктами.

1 тор. місце

200,00

4

Оренда торгового місця для продажу худоби.(свиней, птиці).

1 тор. місце

30,00

5

Оренда торгового місця при торгівлі продуктами власного виробництва, та торгівля з столів.

1 м. п.

15,00

6

Оренда торгового місця при торгівлі молочними продуктами.

1 м. п.

20,00

7

Оренда торгового місця при торгівлі живою рибою.

1 тор. місце

20,00

8

Вартість розташування легкового автомобіля біля торгового місця.

1 автомобіль

10,00

9

Вартість розташування вантажного автомобіля біля торгового місця.

1 автомобіль

20,00

 

Оплата проводиться не менше ніж за 1 м.пог, або 1 м.кв.


E-Mail: *

Пароль: *


Ще не зареєстровані? Реєстрація