Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Мінімальне податкове зобов’язання для фізичних осіб, які не зареєстровані як фізичні особи - підприємці

Дата: 12.07.2022 08:17
Кількість переглядів: 25

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що Законом України від 30.11. 2021 року №1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» введено поняття мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) для платників податків – фізичних осіб, у власності яких або в користуванні: оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь,.

Першим роком, за який визначається МПЗ, є 2022 рік.

Платниками МПЗ є резиденти, які мають у власності або в користуванні (орендують, користуються на умовах емфітевзису, постійно користуються) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

Загальне МПЗ для фізичних осіб, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 01 липня року, наступного за звітним.

Звертаємо увагу, що платниками податку до бюджету сплачується позитивна  різниця між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.
До загальної суми сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів для платника податку – фізичної особи включаються:

  • податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції;
  • -земельний податок за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь (п.п. 170.14.5 п. 170.14 ст. 170 ПКУ).

Отже, фізичні особи, не зареєстровані ФОП, отримують податкове повідомлення – рішення з детальним розрахунком суми річного податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, з 01.01.2023 по 01.07.2023.

ГУ ДПС у Київській області

 

15 липня 2022 року завершується термін реєстрації в ЄРПН ПН/РК, складених за операціями з постачання товарів/послуг, здійсненими протягом лютого – травня 2022 року

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що Законом України від 12.05.2022 № 2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» , що набрав чинності 27.05.2022, внесено зміни, зокрема, до п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розділу ХХ Податкового кодексу України, та доповнено п.п. 69.11.

Внесеними змінами для платників ПДВ, які мають можливість виконувати свої податкові обов’язки, встановлюються нові строки виконання тих податкових обов’язків, які за загальними правилами повинні були виконані у лютому – травні 2022 року, зокрема, реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування (далі – ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), подання податкової звітності, сплата податків і зборів.

Платники ПДВ зобов’язані до 15 липня 2022 року зареєструвати в ЄРПН ПН/РК, складені за операціями з постачання товарів/послуг, здійсненими протягом лютого – травня 2022 року.

Фінансова відповідальність буде застосовуватись до платників податків, які мали можливість, але не виконали у строки, встановлені Законом № 2260, свої податкові обов’язки, строк виконання яких за загальними правилами припадав на податкові періоди лютий – травень 2022 року, а саме, за:

-   не реєстрацію до 15 липня 2022 року ПН та РК в ЄРПН

-   не подання до 20 липня 2022 року податкової звітності

- не сплату не пізніше 31 липня 2022 року податків та зборів.

Законом № 2260 звільнено від відповідальності платників, які мають можливість виконувати податкові обов’язки, якщо вони зареєструють зазначені ПН/РК в ЄРПН до 15 липня 2022 року, подадуть відповідну податкову звітність до 20 липня 2022 року та не пізніше 31 липня 2022 року сплатять відповідні податки та збори.

ГУ ДПС у Київській області

 

На виробництво та продажу тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) з  01 липня 2022 впроваджено ліцензування

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що з 01 липня 2022 року набули чинності зміни до Закону України від 19.12.1995 № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», внесені Законом України від 02.12.2020  № 1019-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження обігу підакцизних товарів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння та посилення контролю за продажем таких товарів».

Відповідно до внесених змін, «тютюнові вироби» -  це  сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання, жування чи нагрівання  (абз. 11 ст.  Закону № 481).

Отже, з 01 липня 2022 року на тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням поширюються вимоги Закону № 481 щодо, зокрема, але не виключно:

- ліцензування виробництва, оптової та роздрібної торгівлі (ст. 2 – 3, ст. 15 Закону № 481);

- атестації виробництва на відповідність вимогам, що встановлені чинними законодавчими актами України щодо забезпечення життя та здоров'я людей, охорони навколишнього природного середовища, повного технологічного циклу виробництва тютюнових виробів, а також відповідність санітарним, пожежним, екологічним нормам і правилам (ст. 8 Закону № 481);

- притягнення до відповідальності за порушення норм Закону № 481 (ст. 17 Закону № 481).

ГУ ДПС у Київській області

 

Оподаткування ПДФО благодійної допомоги, що  надається ФО за кошти бюджету на відшкодування втраченого/пошкодженого майна внаслідок збройної агресії РФ у період дії воєнного стану, екологічних, техногенних та інших катастроф, стихійного лиха

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що Законом України від 15.03.2022  № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до Податкового кодексу України, відповідно до яких не включається до оподатковуваного доходу цільова або нецільова благодійна допомога, що надається платнику податку, який постраждав внаслідок:

 - екологічних, техногенних та інших катастроф у місцевостях, оголошених згідно з Конституцією України зонами надзвичайної екологічної ситуації, - у граничних сумах, визначених Кабінетом Міністрів України;

-  стихійного лиха, аварій, епідемій та епізоотій загальнодержавного або місцевого характеру, які завдали шкоди або створюють загрозу здоров’ю громадян, навколишньому природному середовищу, викликали або можуть викликати людські жертви чи втрату власності громадян, у зв’язку з якими рішення про залучення (надання) благодійної допомоги було прийнято відповідно КМУ або органом місцевого самоврядування, у граничних сумах, визначених КМУ або органом місцевого самоврядування відповідно;

 - збройної агресії Російської Федерації у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану - п.п. 170.7.2 п. 170.7 ст. 170 ПКУ.

 Благодійна допомога, надана на такі цілі, повинна розподілятися через державний чи місцевий бюджет або через банківські рахунки благодійних організацій, Товариства Червоного Хреста України, внесених до Реєстру неприбуткових організацій та установ.

Для цього підпункту є цільовою благодійною допомогою  та не підлягає оподаткуванню профспілкова виплата, здійснена за рішенням профспілки, прийнятим в установленому порядку на користь члена такої профспілки, який має статус постраждалого внаслідок обставин, зазначених у цьому підпункті.

ГУ ДПС у Київській області

З 01 січня 2022 ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними  та тютюновими виробами не підлягають реєстрації в податкових органах та в органах місцевого самоврядування

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до ст. 15 Законом України від 19.12. 1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального», із змінами та доповненнями, ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами видаються уповноваженими Кабінетом Міністрів України органами виконавчої влади в містах, районах, районах у містах Києві та Севастополі за місцем торгівлі суб’єкта господарювання терміном на один рік.

З 01 січня 2022 року набрали чинності зміни, внесені до Закону № 481 Законом України від 30.11.2021  № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». Зокрема, у статті 15 Закону № 481 виключена норма щодо обов’язкової реєстрації в податковому органі, а у сільській місцевості – і в органах місцевого самоврядування за місцем торгівлі суб’єкта господарювання ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами.

ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь