Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА!!! Bодно-нітратна метгемоглобінемія - небезпека для немовлят!

Дата: 31.05.2022 14:13
Кількість переглядів: 65

Bодно-нітратна метгемоглобінемія - небезпека для немовлят!    

Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, яке характеризується підвищеним рівнем метгемоглобіну в крові.

Метгемоглобін – це  одна із форм окисленого гемоглобіну, що не здатний вступати в зворотну реакцію з киснем і переносити його до всіх органів організму людини.

Цей стан сприяє розвитку прогресуючої гіпоксії в тканинах організму людини, особливо дітей. У немовлят та дітей першого року життя спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють метгемоглобін, що призводить до його накопичення. Саме тому, чим менша дитина, то тяжче перебігає хвороба. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи.

Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо перших трьох років життя, пов’язаний, насамперед, із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Тому групами підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, особи віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.

    Ознаки та симптоми метгемоглобінемії (рівень метгемоглобіну вище 10 %) включають задишку, ціаноз, зміни психічного статусу (~ 50 %), головний біль, втома, непереносимість фізичних вправ, запаморочення та втрата свідомості. Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, вражених цією хворобою, може спостерігатися блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят в 7–8 % випадків закінчується смертю.

     Основною причиною виникнення захворювання  є підвищений вміст нітратів у воді, яку використовують для приготування суміші немовлятам. За результатами моніторингових досліджень проведених  фахівцями Державної установи «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» на території Київської  області,   48,7%  досліджених проб води з децентралізованих джерел водопостачання не відповідали нормам за вмістом нітратів, а саме; у Обухівському  районі – 75% проб, відібраних з громадських колодязів та 59% проб - з індивідуальних колодязів;  Білоцерківському - 40% проб, відібраних з громадських колодязів та 53% проб - з індивідуальних колодязів; Бучанському - 70% проб, відібраних з громадських колодязів;  Вишгородському - 40% проб, відібраних з індивідуальних колодязів та  25% проб, відібраних з індивідуальних колодязів.

В області щороку  реєструються випадки захворювання дітей на водну  метгемоглобінемію, переважно новонароджених і віком до одного року життя.

 Так, в 2011 році  було зареєстровано 5 випадків  в Макарівському, Тетіївському,  Володарському,  в 2012 році – 2 випадки  в Ставищанському та Тетіївському, в 2013 році – 8 випадків в Яготинському, Рокитнянському, Тетіївському,  Києво-Святошинському, Миронівському, в 2014 році - 1 випадок в Тетіївському, в 2015 році - 1 випадок в Києво-Святошинському, в 2016 році -1  випадок в м. Миронівка, в 2017році - 2 випадки в с. Стара Оржиця  та с. Черевки Згурівського районів, в 2021 році -1 випадок та в 2022 році – 2 випадки в с. Карапиші Обухівського району.

       З метою профілактики захворювання на мегемоглобінемію, щоб запобігти отруєнь нітратами необхідно дотримуватись  наступних рекомендацій:

-     Не готуйте дитячі суміші з використовуванням колодязної води, якщо не впевнені в її якості. Для приготування їжі та питних цілей використовувати воду гарантованої якості. Рекомендується вживання фасованої та бутильованої води.

-   При перших клінічних ознаках отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) негайно звертайтесь за кваліфікованою медичною допомогою.

- Дотримуйтеся  гігієнічних  вимог  при облаштуванні  та експлуатації  колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних вимог, колодязі необхідно чистити не менш ніж раз на рік: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити  випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Потім воду необхідно повторно відкачати  і користуватися колодязем уже після наступного заповнення та проведення аналізу води.

- Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити  профілактичну дезінфекцію води у  колодязі з  наступним лабораторним контролем ефективності  проведеного заходу.

 Дезінфекція  не приводить до зниження показників нітратів у воді, вона знезаражує воду від патогенної мікрофлори. Звичайні фільтри також не очищують воду від нітратів. Дітям віком до 3-х років  та дорослим членам сім’ї  воду з такої криниці вживати забороняється. Необхідно використувати інше джерело водопостачання,якість води з якого відповідає вимогам ДСаНПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної  для споживання людиною», або бутильовану воду. 

    Забезпечення населення безпечною  питною водою можливе лише  за умов створення ефективної системи  лабораторного контролю.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь