Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Управління фітосанітарної безпеки в Київській області інформує: ЯСЕНЕВА СМАРАГДОВА ЗЛАТКА.

Дата: 25.02.2021 16:26
Кількість переглядів: 54

У зв’язку з виявленням ясеневої смарагдової вузькотілої златки (вперше в Україні) у вересні 2019 року та запровадженням карантинного режиму на території Луганської області, одним з основних завдань фітосанітарного управління є завчасна та всебічна оцінка виду шкідника, здатного представляти загрозу для сільського та лісового господарства країни,  або будь-якої конкретної території. Для успішної та ефективної боротьби з екзотичними шкідниками дуже важливо їх раннє виявлення. Саме тому й використовують феромонні пастки.

Свою назву ясенева смарагдова вузькотіла златка отримала з огляду на забарвлення жуків – смарагдово-зелений із золотистим, бронзувато або фіолетовим блиском, окрас черевця  переливчастий червонувато-пурпурний.

Ясенева смарагдова вузькотіла златка (ЯСВЗ) – вкрай небезпечний шкідник ясена, горіху та деяких інших листяних порід дерев. На відміну від більшості інших стовбурових шкідників ЯСВЗ здатна нападати на абсолютно здорові дерева. Пошкоджені шкідником дерева зазвичай усихають протягом двох-трьох років.

Жуки живляться листям у кронах дерев; у сонячну теплу погоду вони активні з 6 до 20 години, в пошуках кормової рослини можуть перелітати на відстань до 1 км. У погану погоду, а також уночі жуки можуть ховатися в листі і тріщинах кори. Самці живуть близько 2 тижнів, самки — до 3 тижнів. Самки відкладають яйця поодинці (всього до 70-90 шт.) на поверхню і в тріщини кори стовбурів та нижньої частини головних гілок. Період яйцекладки триває з початку червня до кінця липня. Через 7-10 днів виходять личинки, вони забурюються в кору і досягають лубу, яким харчуються протягом літа. Личинкові ходи дуже вигнуті, забиті буровою мукою, розширюються із зростанням личинки.

Велику роль у поширенні шкідника відіграють організації, що займаються озелененням і лісовідновленням, особливо лісорозсадники. Іншим імовірним шляхом інвазії є завезення комах з дерев’яною тарою безпосередньо із регіону їх природного поширення, насамперед з Китаю.

Шкідливість златки загрозливо велика. Для успішної та ефективної боротьби з екзотичними шкідниками дуже важливо їх раннє виявлення. Традиційні хімічні методи боротьби не дають необхідного результату і не дозволяють зупинити подальше поширення ЯСВЗ. Єдиним способом знищення златки на даний момент залишається вирубка і знищення уражених дерев.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь