Телефони довіри Контакти Версія для людей з обмeженими можливостями

Управління фітосанітарної безпеки в Київській області Інформує!!!

           Картопляна міль (Phthorimaea operculella Zell.)

Картопляна міль (КМ) - карантинний шкідник, який пошкоджує картоплю, томати, баклажани, тютюн та деякі дики пасльонові. В Україні картопляна міль, в основному, шкодить картоплі, особливо при зберіганні, знижуючи якість бульб та заражуючи патогенними мікроорганізмами. Основну згубну діяльність виконують личинкові стадії, які шкодять в полі та в сховищах. При високої концентрації шкідника, врожай картоплі в сховищах може бути повністю знищений.

Способи поширення

Самостійно КМ може переміщуватись на відстань до 1 км між культурами та заражати рослини або бульби. На великі відстані КМ переміщується із зараженими бульбами.

Ознаки пошкодження

Личинки живляться на листках картоплі, стеблах, бульбах картоплі в полі та при зберіганні. Тільки що вилупившись, личинки створюють міни на листках, харчуючись тканиною листя, залишаючи верхній і ніжній епідерміс листа недоторканим. Харчуються переважно молодим листям. Типовим пошкодженням в бульбах є личинкові ходи, заповнені екскрементами, що робить бульби картоплі

непридатними до вживання. Здорові бульби заражаються від хворих бульб, таким чином при зберіганні може бути знищений весь врожай. Швидко рухома гусінь проникає в бульби, утворює галереї заповнені шовковими нитками та екскрементами. На листі, гусениці утворюють галереї, потім проникають до інших частин рослини. Всередині тунелів, зроблених личинками, можуть розвиватись патогенні гриби, бактерії та кліщі, що призводить до гниття та виділення неприємного запаху.

Фітосанітарні заходи

  • Заборона вивезення картоплі та пасльонових культур з районів або господарств заражених картопляною міллю.
  • Фітосанітарний контроль при переміщенні пасльонових культур, ґрунту, інших вантажів при переміщенні з карантинних зон по КМ в середині країни та при імпорті.
  • Систематичне обстеження посівів картоплі та пасльонових культур у період вегетації та готової продукції у сховищах.
  • Застосування агротехнічних заходів: використання здорового насіннєвого матеріалу; дотримання сівозміни, не допускати повторних посадок на одному місці протягом 3-х років; знищення бур’янів сімейства пасльонових, які є резерваторами шкідника; знищення бадилля картоплі після збору врожаю, з наступним дискуванням; дотримання температурного режиму зберігання у сховищах 3-4°С.
  • Застосування хімічних і біологічних заходів: застосування інсектицидів та біопрепаратів згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». 

E-Mail: *

Пароль: *


Ще не зареєстровані? Реєстрація