Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

КИЇВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ ІНФОРМУЄ

Дата: 21.03.2023 08:22
Кількість переглядів: 113

ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «КИЇВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ  ХВОРОБ

МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я  УКРАЇНИ»

БІЛОЦЕРКІВСЬКА  РАЙОННА  ФІЛІЯ

Вул. Павліченко, 9, м. Біла Церква, Київська обл.., 09100

Тел./факс(0456) 39-26-84

Е.mail: сесlabc@ukr.net

 

 

Від  25.01.2023 р. №18                                               Міському голові Богдану Балагурі

                                                              

Про посилення комунікації щодо профілактики інфекційних хвороб

 

     Білоцерківська районна філія Державної установи  «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб  Міністерства охорони здоров’я України »  просить  розмістити на сайтах громад  матеріали ( туберкульоз, імунопрофілактика, правець), що додаються.

Зповагою, директор філії                                       Андрій Воєводін

 

Білоцерківська районна філія ДУ «Київський ОЦКПХМОЗ»  інформує:

Насьогодні туберкульоз залишається однією із найбільш смертоносних інфекцій у світі. За даними ВООЗ щодня у світі близько 28 000 осіб хворіють на ТБ, з них 4 000 осіб – помирають від туберкульозу.

За 2 місяці 2023 року в Київській області на туберкульоз органів дихання захворіло 105 осіб (пок. – 5,77 на 100 тисяч населення), що майже у 2 рази більше, ніж за аналогічний період 2022 року (54 випадки, пок. – 2,86). Серед дітей віком до 17 років зареєстровано 6 випадків туберкульозу органів дихання, проти 1 випадку – за 2 міс. 2022 року.

Щорічно, 24 березня, в усьому світі проводиться День боротьби з туберкульозом. В цей день в 1882-му році в Берліні доктор Роберт Кох оголосив про відкриття збудника цієї страшної хвороби.

Що таке туберкульоз?

Це інфекційне захворювання. Його викликає мікобактерія туберкульозу (МБТ), що називається також паличкою Коха.

Основні симптоми захворювання:

·        кашель понад 2 тижні;

·        підвищена температура тіла понад 7 днів;

·        утруднене дихання;

·        біль у грудях;

·        поганий апетит, постійна слабкість;

·        безпричинна втрата ваги;

·        підвищена пітливість, особливо вночі;

·        кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі)

Чим небезпечний туберкульоз?

Здорова людина може заразитися туберкульозом, вдихаючи краплини вологи, що містять МБТ, які виділяються хворим на заразну форму туберкульозу при кашлі, чиханні, розмові. Найчастіше «страждають» органи дихання.

Спочатку хвороба протікає приховано, і людина часто не звертає уваги на тривале погане самопочуття або намагається лікувати «застуду» та «кашель» самостійно. Тому лікування такого хворого розпочинається пізно і вимагає більших затрат часу та зусиль.

Як наслідок раннього виявлення та правильно проведеного лікування людина припиняє виділяти МБТ у навколишнє середовище і нікого не заражає.

Ранній початок лікування при туберкульозі – запорука успішного видужання.

 Хто може захворіти на туберкульоз?

На туберкульоз може захворіти кожен, проте деякі мають більший ризик виникнення захворювання, а саме:

·        особи, які знаходяться у постійному контакті з хворим на туберкульоз;

·        ВІЛ-інфіковані і хворі на СНІД;

·        особи, які страждають на алкоголізм, палять, вживають наркотики;

·        особи з послабленим імунітетом внаслідок неправильного харчування, поганих умов життя або хронічних хвороб (цукровий діабет);

·        діти, оскільки їх імунна система не сформована;

·        літні люди через послаблення їх імунної системи.

Що робити, якщо ви помітили схожі симптоми у себе чи своїх близьких?

Відповідь єдина – якомога швидше зверніться до лікаря! Не затягуйте час і не займайтеся самолікуванням. Чим раніше було розпочате лікування, тим більше шансів на його успіх.

Що буде, якщо не лікуватися?

У певних випадках хворі без лікування помирають впродовж одного-двох років. В інших випадках туберкульоз переходить у хронічну або резистентну форму. Без лікування хворий на хронічний туберкульоз впродовж багатьох років виділяє МБТ та заражає оточуючих. Загострення туберкульозу проходить з високою температурою та болісним кашлем з кровохарканням. Якість життя таких осіб стрімко погіршується.

Які дослідження дозволяють встановити діагноз?

Основними дослідженнями є огляд у лікаря, мікроскопічне дослідження мокротиння та рентгенологічне обстеження органів грудної клітки. Обсяг дослідження визначає лікар. Ваше завдання – вчасно до нього звернутися.

 Як лікувати туберкульоз?

Існують спеціальні протитуберкульозні препарати.

Хворому на туберкульоз лікар призначає комбінацію з кількох препаратів, що доповнюють одне одного. Курс лікування туберкульозу триває не менше шести місяців і у випадку мультирезистентної форми не менше двадцяти- двадцяти чотирьох місяців.

Найголовніше під час лікування – суворо дотримуватися усіх призначень та рекомендацій лікаря і в жодному випадку не переривати розпочате лікування.

Туберкульоз не розрізняє соціального статусу і однаково небезпечний для усіх.

Існують програми боротьби з туберкульозом і ефективні ліки.

Лікування туберкульозу необхідно розпочинати якомога раніше, аби швидше і легше досягти результату.

В Україні лікування протитуберкульозними препаратами безкоштовне.

Профілактика небезпечних інфекцій

     Інфекційні хвороби небезпечні своїми ускладненнями, що можуть призвести до інвалідності, або смерті. Деякі інфекції можна запобігти завдяки вакцинації.

     Вакцинація (щеплення) – це спосіб масової профілактики вірусних та бактеріальних захворювань. Імунізація виконує два завдання: «захист людини» та «захист суспільства». Імунітет формується саме шляхом вакцинації. За допомогою набутої внаслідок імунізації опірності організму можна запобігти початку інфекційного захворювання та його тяжкого перебігу. Якщо рівень охоплення населення щепленнями становить 95–98%, то хвороба не буде поширюватися. Вакцинація формує  колективний імунітет, який запобігає епідемії та захищає тих громадян, які мають протипоказання до вакцинації.

     Згідно Національного календаря профілактичних щеплень, вакцинації для профілактики:

  •  гепатиту В підлягають усі новонароджені у перший день від народження, у 2 та 6 місяців. Гепатит В невиліковне захворювання, що може призвести до цирозу, раку печінки та інших небезпечних хвороб;
  • туберкульозу (БЦЖ) щеплюють на 3-5 добу від народження у пологовому будинку або в поліклініці до 2 місяців включно без проби Манту, дітей старше 2 місяців щеплюють за умови негативної проби Манту. Дана вакцина захищає дітей раннього віку від генералізованих форм туберкульозу (множинні ураження декількох органів) ;
  •  кору, паротиту та краснухи проводиться комбінованою вакциною (КПК) у віці 12 місяців, потім ревакцинація у віці 6 років;
  • дифтерії, кашлюку, правця проводять за схемою 2-4-6-18 місяців, далі від дифтерії і правця в 6 та 16 років. Імунізація від дифтерії і правця призначена не лише дітям, а і дорослим. Імунітет проти цих хвороб зберігається близько 10 років, тому необхідна постійна ревакцинація.
  • поліомієліту здійснюють за схемою 2-4-6-18 місяців та ревакцинація в 6, 14 років. Дане захворювання призводить до розвитку в’ялого паралічу, часто невиліковного.
  • Hib-інфекції, яка вводиться у 2, 4 та 12 місяців. Ця вакцина захищає від групи інфекцій, що викликає гемофільна паличка типу b. Збудник цієї інфекції може викликати серйозні ускладнення: менінгіт, отит, пневмонію, артрит та ін.

     Якщо з певних причин  людина не отримала всі щеплення проти вищевказаних  захворювань, то їх можна здійснити за індивідуальним графіком складеним Вашим сімейним лікарем.

      Бережіть себе і будьте здорові!

 

ПРАВЕЦЬ - НЕБЕЗПЕЧНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ

Правець – це гостре інфекційне захворювання, викликане бактерією Clostridium tetani. Воно характеризується ураженням нервової системи і нерідко становить небезпеку для життя.

На території України за 2022 рік зареєстровано 11 випадків правця (  2021 році-5).

Можна інфікуватися правцем при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається. 

Спори правця дуже стійкі і розвиваються в умовах відсутності кисню. Вони витримують нагрівання до 80 градусів протягом години, у висушеному вигляді без доступу світла зберігаються до 10 років, а спори навіть при кип’ятінні протягом 30-60 хвилин гинуть не в 100% випадків.

Симптоми захворювання можуть з’явитися у термін  від 3-го до 21-го дня після зараження. Це зокрема: головний біль, спазми м’язів обличчя, підвищення температури та надмірне потовиділення, м’язові спазми (часто в шлунку), болісна напруга у всьому тілі, проблеми з ковтанням, зміна артеріального тиску та прискорене серцебиття, неконтрольоване/мимовільне скорочення мускулатури голосових зв’язок (ларингоспазм), ламкість кісток, ускладнення дихання.

 У разі появи перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря. За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті майже стовідсоткова. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі — від 10% до 70% залежно від лікування, віку постраждалої людини та її загального стану здоров’я.
 Для лікування правця використовується антитоксин правцевий та протиправцевий імуноглобулін. Який препарат вводити і скільки – залежить від стану хворого і часу, скільки минуло від моменту зараження.

Єдиний спосіб запобігти правцю – вакцинація.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, імунізація від правця (а з ним – і від дифтерії у складі комбінованої вакцини) здійснюється у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років. Імунітет не зберігається все життя, ревакцинація потрібна у 26, 36, 46, 56 і далі – кожні десять років.

Перевірте свій вакцинальний статус. Якщо минуло понад 10 років з останнього щеплення проти правця, обов’язково зверніться до свого сімейного лікаря або найближчої амбулаторії.

Вакцини від дифтерії і правця в державних закладах охорони здоров’я безоплатні.

 

       

         Потурбуйтеся про власний захист! Зробить щеплення проти правця. При появі перших симптомів захворювання, негайно звертайтеся до лікаря!

Бережіть себе і своїх близьких!


                  Білоцерківської районної філії ДУ «Київський ОЦКПХМОЗ»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь