Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Білокора потребує нашого захисту

Дата: 27.03.2023 11:21
Кількість переглядів: 36

Про користь берези відомо давно. Це – цілющі властивості бруньок, листя. Березовий сік є добрим тонізуючим напоєм. Зважаючи на користь березових насаджень, їх потрібно берегти і примножувати.

      На жаль, огляд стану насаджень берези в громаді показує про невміле, а часто і бездушне ставлення до цих дерев. Мабуть, багатьом думаю, боляче дивитись на поспіхом обрізані, інколи й без верхівок, молоді берізки. Продаж мітел з берези для декого уже став бізнесом. У гонитві за березовим соком часто сокирою робляться суцільні надруби на стовбурах дерев, звідки скапує сік. Його часто збирають діти, не маючи для цього ні знань, ні навичок.

    Але всім треба знати, що згідно з діючим природоохоронним законодавством, збір соку з дерев у захисних насадженнях населених пунктів, пришляхових посадках, парках, скверах, по вулицях забороняється. Адже там дерева виконують виключно захисні і декоративні функції.

    Тож прохання до батьків та вчителів, ще раз нагадати про це дітям весняної пори. Якщо ж виникла потреба у зборі березового соку, то робиться це із товстих беріз, що відводяться під рубки із відома працівників лісу. При цьому на висоті біля 1,5 м невеличким свердликом на глибину 1-2 сантиметри робиться отвір, куди щільно вставляється трубка. Важливо! За 1 день з одної берези можна зібрати не більше 3-х літрів березового соку. Після закінчення збору соку отвір обов’язково слід замастити мохом або глиною чи пластиліном, щоб дерево менше «хворіло» та швидше зарубцювало рану. Збирання більшої кількості березового соку (4-5 літрів) призводить до швидкого виснаження дерева й може спричинити його загибель. Безпечний термін збирання березового соку з 1 дерева - 10 років. До того ж сік швидко окислюється, мутніє і втрачає свої цілющі якості, тому заготівля його в домашніх умовах у великій кількості не потрібна. Тож з настанням весни давайте оглянемо дерева, що ростуть поруч, захищають нас, і замість зламаних, зрізаних і просто сухих дерев посадімо хоча б по кілька білокорих красунь.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь