Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

СЛАВА ВСІМ, ХТО ЗРОСТИВ УРОЖАЙ ! СЛАВА ВСІМ, ХТО НАДБАВ КОРОВАЙ!

Дата: 12.01.2017 13:41
Кількість переглядів: 172

Жниці в’язали останнього снопа і плели з колосків обжинкові вінки, їх прикрашали квітами та стрічками. Вродлива і працьовита дівчина несла такий сніп і вінок до села у супроводі всіх женців. Ця жниварська процесія обходила сільські двори, обходила сільські двори, вітаючи господарів із закінченням жнив. Їх супроводжували обжинкові веселі пісні. Сусіди групами збирали «складчину». Веселощі часто тривали до глибокої ночі.

Так святкували свято останнього снопа або обжинки наші предки - хлібороби. Добрих традицій  дотримуємося і ми - їхні нащадки. Обжинки - досить шановане свято на теренах нашої Тетіївщини. Його урочистість - у пишних короваях, у снопах, уквітчаних стрічками та квітами, у багатстві українського столу.

От і минулої п’ятниці в урочищі «Чагарі» відбулася урочиста подія - районне свято обжинків, яке засвідчило, що ранні зернові на Тетіївщині зібрані успішно.

Так вже заведено, що вшанування кращих хліборобів району, які доклали найбільше зусиль, щоб зібрати добрий врожай, призначається на той день, коли в селах та в місті  обмолочені всі поля та останні приватні ділянки. Ось після цього можна з повним правом говорити про обжинки, підбивати підсумки і виносити уроки на майбутнє.

Всіх, хто ступав на землю Чагарів, переповнювали емоції душевного піднесення, радості, бадьорості, оптимізму. Ці гарні почуття ніби розчинялися у повітрі, наповнюючи собою все навколо. Настрою додавали звуки духового оркестру, який цілий день не втомлювався грати для учасників зібрання.

Мабуть, більш велелюдного, як обжинки, зібрання на Тетіївщині ви не побачите. Адже з кожного агроформування з’їжджаються багаточисельні делегації працівників. Приміром, лише від СТОВ «ТАК-Агро» прибуло близько 150 працівників, руками яких творився хліб. А всього було на святі понад півтори тисячі людей.

На великій галявині - простора сцена, навколо якої розміщені столи для делегацій від кожного сільгосппідприємства. І біля кожного красується величний коровай. На свято прибули кращі хлібороби, керівники сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств, почесні гості, сільські голови району.

 До сцени крокують гості. Серед них - заступник голови Київської обласної державної адміністрації  Т.Л.Подашевська, голова Тетіївської райдержадміністрації І.І.Миколюк, голова Тетіївської районної ради О.В.Варін, депутати Київської    обласної    ради О.О.Шевченко та Р.Т.Голуб, депутат Київської обласної ради, голова благодійного фонду «Майбутнє будуємо разом» С.В.Кацуба, міський голова Р.В.Майструк, заступники голови райдержадміністрації В.В.Лисиця, С.В.Строянівський, В.І.Бондаренко, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації  О.С.Кучерук.

Зразковий дитячий фольклорно-етнографічний ансамбль «Бурківчанка» виконує древній обряд «завивання бороди»: співаючи, збирали колосся, вплітаючи трохи квітів і трав, зв’язували великий вінок. Його презентували шанованим гостям.

Ведуча Н.В.ІІІибицька розпочинає урочистості. На сцену запрошує керівників району та гостей свята. Хлібом-сіллю вітають шанованих ветеранів сільськогосподарського виробництва - майстрів хліборобської праці: Героя Соціалістичної Праці Марію Матвіївну Рижук, кавалера трьох Орденів Слави Василя Григоровича Щиголя, кавалера Ордена Трудового Червоного Прапора, заслуженого працівника сільського господарства України Івана Сергійовича Охріменка, ветерана праці в галузі сільськогосподарського виробництва Івана Андрійовича Арцибарського, ветерана праці органів виконавчої влади Володимира Павловича Сердюка.

Дівчата в українському вбранні підносять на вишитих рушниках хліб-сіль керівникам району, депутатам та іншим гостям свята.

Далі відбувається цікаве дійство - парад обжинкових снопів і короваїв 2012 року. Хлібороб і коровайниця з кожного господарства святковою доріжкою несуть величні святині українців, низенько вклоняються тим, хто на сцені, прямують до виставкового столу, що поруч. За кілька хвилин тут з’являється розмаїття короваїв та дідухів, прибраних самобутніми майстринями сіл. З душевним трепетом глядачі проводжають кожного з них. Недарма ж бо кажуть: «Хліб - усьому голова. Саме пісня під цією назвою лунає під час величного маршу хліборобів та коровайниць, яку всім дарує фольклорний гурт «Краяни» (с. Степове).

До вітального слова запрошують гостю свята - Тетяну Леонідівну Подашевську, яка право першого виступу надає голові Тетіївської райдержадміністрації Івану Івановичу Миколюку. Він наголосив, що добрий результат жнив (а Тетіївщина цьогоріч має шосте місце в області) - це запорука титанічної праці хліборобів, їхнього високого професіоналізму, самовідданості, досвіду, застосування інтенсивних технологій. Турбота про хліб насущний рівнозначна турботі про країну, благополуччя її жителів, про майбутнє. Керівник району привітав трудівників хлібних ланів та висловив їм щиру вдячність за високі виробничі показники и значний доробок у засіки держави. Валовий збір зерна становить 73 тисячі тонн, а середня врожайність по району - 46,3 центнери з гектара, в той час, як загальнообласний показник становить 42,2 цнт/га.

Є чим гордитися сьогоднішнім хліборобам, які зробили все можливе і неможливе, аби район був з хлібом. Іван Іванович побажав хліборобам наснаги, здоров’я, щастя, щедрої долі, успіхів в усіх починаннях та добрих врожаїв.

Із святом врожаю тепло привітала присутніх заступник голови облдержадміністрації Т.Л.Подашевська. Вона наголосила: в тому, що Київщина у жнивах зайняла перше місце по Україні, є й заслуга тетіївчан. Вона передала всім телефонне вітання голови Київської облдержадміністрації А.И.Присяжнюка, з яким зв’язалась по мобільному телефону прямо на сцені.

- Хлопці і дівчата! Вітаю вас зі святом! Хотів би бути разом з вами, аби подякувати всім вам особисто. Але сподіваюся, що мої посланці сьогодні перекажуть вам все те; що я хотів би сказати. Хвала вам усім. Нехай ниви ваші колосяться щедрим врожаєм. Я завжди вас підтримую і завжди буду з вами, - слово в слово передала присутнім Тетяна Леонідівна.

Почесною грамотою голови Київської облдержадміністрації нагороджується генеральний директор ТОВ «ТАК-Агро» Олексій Володимирович Клековкін. ТОВ «ТАК-Агро» стало лідером в трудовому суперництві серед сільгосппідприємств району по збільшенню виробництва зерна. Тут одержано урожай зернових по 79 цнт/га на площі 1305 гектарів. Валовий збір зерна складає 10314 тонн. Господарство нагороджується почесною грамотою райдержадміністрації, районної ради та грошовою премією у розмірі 1500 гривень.

Друге місце - премію 1000 гривень та грамоти від облдержадміністрації та райдержадміністрації, районної ради отримала заслужений працівник сільського господарства України Наталія Іванівна Мотуз - голова правління СВК «П’ятигори». В господарстві одержано по 71 центнеру зернових з гектара посіву на площі 815 гектарів. Валовий збір зерна - 5783 тонни.

Третє місце розділили СТОВ «Дібрівка-Агросервіс» (керівник Федір Филимонович Гончарук) та СФГ «Світанок» (керівник Олег Петрович Лазарук). Керівники отримали грамоти обласної, районної адміністрації, районної ради та премію у розмірі 500 гривень. У СТОВ «Дібрівка-Агросервіс» валовий збір зернових становить 2528 тонн з площі посіву 358 га при середній урожайності 70,7 цнт/га, а у СФГ «Світанок» - 2200 тонн з площі 320 гектарів при середній врожайності 68,7 цнт/га.

Почесною грамотою Київської обласної держадміністрації нагороджується і директор ДПДГ «Шевченківське», заслужений працівник сільського господарства Олег Вікторович Балагура. У цьому агроформування кожен гектар видав 54,5 центнери.

Хороші показники врожайності також у СТОВ «Михайлівський лан», «Агро-Дібрівка», «Високе», ПП «Денихівка».

До слова і вручення нагород запрошують депутата Київської обласної ради, начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександра Олександровича Шевченка та заступника голови райдержадміністрації Володимира Васильовича Лисицю.

Переможцями трудового суперництва серед механізаторів та водіїв визнано: в номінації «Комбайнери іноземних комбайнів» - О.П.Черпак (СВК «П’ятигори») - 1 місце; О.М.В’язков (ТОВ «ТАК-Агро») - 2 місце; Р.В.Мельник (ДПДГ «Шевченківське») - 3 місце. У номінації «Комбайнери вітчизняних комбайнів» переможцями визнано О.В.Яценка (ПОПП «Еліта») -1 місце; А.С.Шаферівського (ПСП «Слобода») - 2 місце. Всі отримали грошові премії та почесні грамоти від області та району.

Також почесні грамоти отримали ветерани праці В.П.Сердюк та І.А.Арцибарський.

Продовжують церемонію нагородження голова Тетіївської районної ради Олександр Васильович Варін та депутат Київської облради, власник групи компаній «ТАК» Руслан Тарасович Голуб. Грамотами та преміями вони нагороджують переможців трудового суперництва в номінації управління транспортними засобами «Водій автомобілів КАМАЗ»: Ю.І.Філоненка (СВК «П’ятигори») - 1 місце, В.В.Горобця (ТОВ «ТАК-Агро») – 2 місце, В.С.Максименка (ДПДГ «Шевченківське») - 3 місце. У номінації «Водії автомобілів ГАЗ, ЗІЛ» перемогли: П.Г.Лапчук (ТОВ «ТАК-Агро») -1 місце, В.О. Іщенко (СВК «П’ятигори») - 2 місце, М.В.Миколаєнко (ТОВ «АФ «Росішки») - З місце.

Ведуча запрошує до слова почесного гостя – голоу благодійного фонду «Майбутнє будуємо разом», заступника директора департаменту НАК «Нафтогаз України» Сергія Володимировича Кацубу. Він разом з Т.Л.Подашевською, І.І.Миколюком нагороджує ветеранів сільськогосподарського виробництва І.С.Охріменка, В.Г.Щиголя, М.М.Рижук, спеціалістів агроформувань О.М.Ратушного - головного агронома СТОВ «Черепйн», О.Д.Лесика - головного агронома ПСП «Слобода», А.ПКущенка – головного інженера ПП «Михайлівський лан», В.В.Фармагея - головного агронома ТОВ «Агро-Дібрівка». Нагороди отримують комбайнери A.B.Коваль з НВК «Агро-центр», В.І.Бондар з TOB АФ «Надія», М .А.Казько з TOB «Агро-Дібрівка», І.М.Ляшко зі СТО В «Колос», С.І.Радецький з ПП «Михайлівський лан», Р.Ф.Федорчук із СТОВ «Черепин», О.В.Піддубняк з СФГ «Світанок», І.М.Титарчук із СТОВ «Дібрівка-Агросервіс», В.А.Кучерук із ФГ «Агростар».

Грошові відзнаки отримали заступник голови спілки пасічників району Г.Л.Майструк, працівники районного будинку культури та начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації Л.П.Архангельська, учасники самодіяльного народного-духового оркестру (керівник В.А.Савчук).

Учасників свята вітає міський голова  Руслам Володимирович Майструк. З його  рук отримують нагороди комбайнери А.С.Шаферівський та О.В.Блінов з ПСП «Слобода», О.В.Яценко з ПОПП «Еліта», водій з ПОПП «Еліта» В.Х.Лебеденко, виконавчий директор відділку N1 TOB «ТАК-Агро» В.М.Касяненко, водій ФГ «Агростар» М.А.Сінькевич.

Від хлібного лану до свята обжинків завітали Польова царівна, Урожай-2012, Мати-Земля. Зерновий вінок нового врожаю - обжинковий сніп на засів майбутнього вручають начальнику агропромислового розвитку райдержадміністрації О.С. Кучеруку, а коровай -  голові райдержадміністрації І.І.Миколюку.

Щоб з хлібом вагомим Тетїївщина була завжди, на церемонію освячення обжинкових снопів, що красувалися на виставці, та дідуха-сина урожаю 2012 року запрошують настоятеля Тетіївського Свято-Успенського храму, протоієрея Василія (Волянюка). Після теплих слів привітання отець Василій провів обряд освячення.

Всі присутні були захоплені дивним видовищем: за старим українським звичаєм ціпами було обмолочено останній сніп урожаю-2012 року, а почесне право обмолоту надане  кращим комбайнерам Тетіївщини.

Під жниварські пісні, які  виконує фольклорно-етнографічний ансамбль «Джерело», комбайнери приступили до обмолоту. Молодецька хватка, вправні рухи хліборобів захоплюють дух. Кілька ударів ціпа об землю - і на рядні з’являються перші золотаві насінини. Мати-Земля збирає зерно в чашу, яку передає голові райдержадміністрації І.І.Миколюку. Іван Іванович обходить столи передовиків виробництва, в добрий час засіваючи землю зерном, очільник району бажає хліборобам щастя й добробуту у кожній сім’ї, достатку, миру і добра.

Учасники зібрання та гості свята оглянули обжинкову виставку і прийшли до висновку,   що всі витвори рук хліборобських є справжніми шедеврами і всі без винятку заслуговують на найкращий відгук.

Варто зазначити, що все це дивовижне, фейєричне свято перепліталося з прекрасними художніми номерами. Тон усім задавала відома українська співачка Ірина Білик, яка виконувала як свої, так і народні пісні. Співала сама та з нашими виконавцями, багато спілкувалася та фотографувалася з нашими земляками, дякувала хліборобам за їхню працю.

Урочистості переросли у справжнє народне гуляння: водили хороводи, танцювали, жартували, фотографувалися. Гості ходили від делегації до делегації, де церемонію нагородження передовиків сільського господарства проводили вже самі керівники агроформувань і за здоров’я трударів піднімали наповнені келихи. А столи скрізь вгиналися від різноманітних українських страв, асортимент яких годі й перелічити. І кожне село готувало  суто своє меню.

На святі обжинків проводився розіграш сільськогосподарської продукції, тож охочі купували квитки святкової лотереї, аби повернутися додому не з порожніми руками. Проводилася виставка продуктів бджільництва. Наші пасічники презентували гостям свій  цілющий мед.

Хто мав бажання показати свою спритність, кмітливість, вправність та інші силові здібності - брав участь у конкурсній програмі «Козацькі забави». Експресії конкурсам додавав виступ козачого гурту районного будинку культури. А на спеціальній галявині цього буйно зеленого лісу змагалися волейбольні команди. Унікальними були й виступи фольклорно-етнографічних вокальних естрадних ансамблів, хорових колективів, вокалістів Тетіївщини. Їхні виступи, дуже сподобалися нашим гостям. Від благодійного фонду «Майбутнє будуємо разом. Сергій Кацуба» всі вони були винагороджені за свій талант і ентузіазм  поїздкою до моря на відпочинок. А поїдуть туди близько сотні наших артистів.

З діда-прадіда, від батька до сина, з покоління в покоління передають свою майстерність тетіївські хлібороби. А тому й маємо такі щедрі обжинки, які стали перемогою тисяч людей,   які посіяли, виростили, зібрали та завезли а зерносховища зібраний врожай. Завдяки золотим рукам, мудрості та досвідченості наших аграріїв живе й розцвітає наша українська    нива. Тож хай родить вам щедро земля, хай в хаті все буде як слід, довіку хай буде щасливим славний тетіївський хліборобський рід!

Ірина Мельник

Фото зі свята

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь