Тетіївська міська рада
Київська область, Білоцерківський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

КИЇВСЬКИЙ ЦЕНТР РОЗВИТКУ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

Дата: 19.04.2018 15:22
Кількість переглядів: 20

Староста – це комунікатор між громадою села та представниками органів місцевого самоврядування. Від якості їхнього діалогу залежить прийняття рішень, спрямованих на розвиток ОТГ, покращення якості послуг, що надаються мешканцям громади.

Як зробити спілкування ефективним – про це йшлося під час тренінгу «Практичні навички комунікацій для старост», що провів у Тетіївській міській ОТГ Київський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe та Мінрегіону. У заході взяли участь в. о. старост, голова Тетіївської міської ОТГ Руслан Майструк, представники Тетіївської міської ради та її виконавчого комітету.

Тренінг складався із трьох частин. По-перше, розглядалися правила та методи ефективної комунікації старости з мешканцями громад. Зокрема, йшлося про принципи успішного публічного виступу: структурованість промови, насиченість фактами, врахування особливостей аудиторії, керування увагою слухачів.

Особливу зацікавленість учасників тренінгу викликало питання «складного» спілкування зі співрозмовниками, які заздалегідь налаштовані на конфлікт. Детально розглянуто принципи протидії деструктивному впливу, як відповідати на провокаційні запитання.

Друга частина тренінгу була присвячена використанню в роботі старост інформаційно-комунікаційних технологій. Як повідомив Руслан Майструк, на офіційному сайті Тетіївської міської ОТГ планується створити сторінку, де будуть розміщуватися новини населених пунктів, які входять до об’єднаної територіальної громади. Утім, як зазначили представники старостинських округів ОТГ, якщо порівнювати веб-сайти та сторінки у Facebook, то саме соціальні мережі є найбільш дієвим інструментом комунікацій з мешканцями громад.

До речі, Тетіїв досить широко представлений у соціальних мережах. У Facebook є офіційна сторінка Тетіївська міська рада, на яку підписані понад 600 чоловік, є група «Тетіїв сьогодні», яка має понад 8,7 тисяч учасників, у групи «Тетіївська правда» – майже 4,3 тисячі учасників. Голова Тетіївської міської ОТГ веде особисту сторінку у Facebook, має 774 підписантів та 5 тисяч друзів, з якими регулярно спілкується. Саме тому Руслан Майструк порадив старостам створювати персональні сторінки у соціальних мережах: «Враховуючи, що ми плануємо розвивати мережу інтернет в об’єднаній територіальній громаді, саме спілкування з мешканцями у Facebook дозволить налагодити зворотній зв’язок, почути їхні думки, пропозиції».

Учасники тренінгу обговорили, яка інформація має бути на персональній сторінці старости у Facebook. Зокрема, це новини місцевого самоврядування, дописи про події у громаді, відеоуроки та трансляції із заходів, розповіді про речі, що надихають – книги, фільми. Чи доцільно розміщувати пости про особисте життя – фото з родиною, на відпочинку тощо – кожен має вирішувати сам для себе.

Третя частина тренінгу була присвячена співпраці зі ЗМІ. Як виявилося, досить актуальним є питання – чи має журналіст показувати матеріал до публікації або виходу в ефір. Було надано роз’яснення, що на узгодження надсилається лише інтерв’ю. Це передбачає ст. 13 закону «Про авторське право і суміжні права» («Співавторством є також авторське право на інтерв’ю. Співавторами інтерв’ю є особа, яка дала інтерв’ю, та особа, яка його взяла. Опублікування запису інтерв’ю допускається лише за згодою особи, яка дала інтерв’ю»). Крім того, якщо матеріал написаний з цитатами співрозмовника, на узгодження висилаються тільки цитати.

На завершення тренінгу присутні зазначили, що комунікація з мешканцями громад та представниками органів місцевого самоврядування – справа подекуди нелегка, але від якісного спілкування великою мірою залежить реалізація задумів та проектів, котрі підуть на користь усій громаді.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь